Három évtized a halálsoron egy hibás eljárás miatt

Rocky Myers egy értelmi fogyatékossággal élő fekete férfi, akit annak ellenére ítéltek halálra gyilkosságért, hogy a tetthelyhez közvetlenül semmiféle bizonyíték nem kötötte őt, illetve, hogy egy kulcsfontosságú tanú visszavonta a vallomását. A bíró ráadásul a halálos ítéletet az esküdtek javaslata ellenére hozta meg.

Rocky Myerst ismerősei gyengéd és kedves embernek ismerik. Szereti testvéreit, gyermekeit és unokáit, akik imádják őt. Korábban egy templomi kórusban dobolt. Tizenegy éves korában állapítottak meg nála értelmi fogyatékosságot: nehezére esik az olvasás, a dátumok és időpontok megjegyzése. Egy éjszaka 1991-ben, az alabamai Decatur városában örökre megváltozott az élete.

Egy túlnyomórészt feketék lakta környéken meggyilkoltak egy idős fehér nőt. A gyilkosságért Rockyt ítélték el, akit pusztán annyi kötött a tetthelyhez, hogy az utca túloldalán lakott.

Az ellene tett kulcsfontosságú vallomások tele voltak ellentmondásokkal és állítólag rendőrségi nyomás alatt tett állításokkal. Az egyik vallomást például vissza is vonták – a tanú ugyanis maga is beismerte, hogy nem mondott igazat. A túlnyomórészt fehér esküdtekből felállt esküdtszék bűnösnek találta ugyan a férfit, de ők csak életfogytiglani szabadságvesztést javasoltak, míg a bíró ezt figyelmen kívül hagyva halálra ítélte Rockyt. Az esküdtszék javaslatainak ilyen jellegű felülbírálása Alabamában törvénybe ütközik.

Az Amerikai Egyesült Államok legfelsőbb bírósága megállapította, hogy az értelmi fogyatékossággal élő vádlottakat „fokozottan fenyegeti a jogellenes kivégzés veszélye”. Ezt jól mutatja Rocky esete is, akit az eljárás közben még a védőügyvédje is otthagyott, ami miatt a férfi nem tudta időben benyújtani a fellebbezési kérelmét.  Kivégzése időpontját bármikor kitűzhetik.

Írd alá a petíciót, és szólítsd fel Alabama kormányzóját, hogy törölje a Rocky elleni halálos ítéletet!

Küldj üzenetet Rockynak, hogy tudja, nincs egyedül!