Miért fél Debrecen vezetése a fogyatékossággal élő emberektől?

Az Amnesty International Magyarország, Food Not Bombs Debrecen, Főnix Fixed Gear, Igazgyöngy Alapítvány, Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület, CívisColors, a Debrecenben Hallottam CENZÚRA nélkül, Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület és a TASZ közleménye

Szombaton lett volna a Közös Város – debreceni civil fesztivál az Amnesty International Magyarország és az Alternatív Közösségek Egyesülete szervezésében. Összesen 23 debreceni és környéki civil szervezet és közösség mutatta volna be azt a tevékenységet, amelyet a szabad és egyenlően működő helyi közösségért végez. Az eseménynek helyet adó terek az utolsó pillanatban mondták vissza a megállapodásunkat, eltérő, de egyirányba mutató indokokra hivatkozva.  

Az eredeti helyszínnel, a Debreceni Egyetem tulajdonában lévő Víztoronnyal áprilisban megállapodtunk, mégis egy héttel az esemény előtt jutott eszükbe, hogy pont erre a napra a futballszurkolóknak is odaígérték a teret. Szíves elnézésünket kérve tájékoztattak bennünket arról, hogy nekünk kell átszerveznünk a hónapok óta tartó, több száz embert érintő fesztivált.  

Ezután a Roncsbárral kötöttünk szerződést, azonban két nappal a fesztivál előtt észrevették, hogy az épületük és az udvaruk hirtelen építési területté kell váljon. Ez amiatt is érdekes, mert aznap – azaz szombat este – ennek ellenére koncertet tartanak.  

“Debreceniként meg akartam mutatni a városnak, hogy milyen értékes és nélkülözhetetlen civil szervezetek működnek itt, helyben. Megérdemlik nemcsak azt, hogy büszkék legyünk rájuk, hanem azt is, hogy minél többen ismerjék őket, és azt, hogy nélkülük nem lenne ugyanolyan ez a hely. Meg akartuk mutatni az AKE-val együtt, hogy több figyelemmel és részvétellel olyan lehet Debrecen, ahol kivétel nélkül mindannyian szeretünk élni” – mondta Zsugyó Virág, az Amnesty International Magyarország regionális koordinátora. 

Semmi különleges vagy meglepő nincs abban, hogy a tíz éve tartó civilellenes kormányzati politika hatása az egész országra, minden közösségre kiterjed. Független szervezetekként sajnos hosszú évek óta ismerős az akadályoztatás és a megbélyegzés. De az még minket is váratlanul ért, hogy olyan civil szervezetek sem kaphatnak helyet Debrecenben, akik rászorulóknak, értelmi fogyatékossággal élő embereknek, menhelyi kutyáknak és kilátástalan helyzetben lévő gyerekeknek segítenek.   

Nem adjuk fel ezeknek a szervezeteknek a támogatását, főleg akkor nem, amikor az állam nemcsak egyszerűen magukra hagyja, hanem ellehetetleníti őket, mert hiszünk abban, hogy az országunk csak szabad emberek és közösségek együttműködésével lehet biztonságos és élhető. Ezért első lépésként nyílt levélben fordulunk a debreceni önkormányzathoz, és addig nem nyugszunk, ameddig a város vezetése nem biztosítja azt, hogy minden civil szervezet szabadon és félelem nélkül működhessen. Mindenkitől azt kérjük, csatlakozzon a Közös Várost! kiállásunkhoz.