Rangos díj döntősei között a homofób és transzfób népszavazást megbuktató civilek

Óriási megtiszteltetés érte a kormány homofób és transzfób propaganda-népszavazását megbuktató civil szervezeteket: közös kampányukkal az egyik legrangosabb nemzetközi emberi jogi elismerés, a Václav Havel-díj döntősei közé jutottak.

Az elismerés a koalíciót alkotó civilek mellett annak a több mint 1,7 millió embernek is szól, akik az április 3-i kirekesztő népszavazáson érvénytelenül szavaztak és kiálltak a mindenki számára biztonságos és egyenlő Magyarország mellett. 

“Hatalmas elismerése ez a munkánknak és annak az 1,7 millió embernek, akik nemet mondtak a kirekesztésre és gyűlöletre építő politikára és igent egy szabad, nyitott és boldog országra. Közös sikerünk, hogy megbukott a propaganda-népszavazás, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy együtt komoly sikereket tudunk elérni.” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

“Nagyon megtisztelő egy listán szerepelni a másik két jelölttel, akiknek az emberi jogokért végzett munkája lenyűgöző. Példamutató tevékenységük bizonyítja, hogy a legnehezebb körülmények között is ki lehet és ki is kell állni az emberi jogokért. Bárki is kapja októberben a díjat, a legjobb helyre fog kerülni.” – tette hozzá Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Fotó: Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés

A magyar civileken kívül a döntőbe jutott Vladimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus, akit áprilisban börtönöztek be, miután felszólalt az Ukrajna elleni háborús agresszióval szemben, illetve a 16 ukrajnai civil szervezet alkotta, háborús bűncselekményeket dokumentáló 5 AM Koalíció.

A díjról

A Václav Havel-díjat a Václav Havel Könyvtárral és a Charta 77 Alapítvánnyal együttműködve az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés ítéli oda évente az emberi jogok védelméhez rendkívüli mértékben hozzájáruló embereknek vagy civil szervezeteknek. 2017-ben a Magyar Helsinki Bizottság is a döntős szervezetek közé került.

A díjazottról döntő testületet az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének főtitkára és további hat független, az emberi jogok területén tekintélynek számító egyén alkotja, akik augusztusban választják ki a három döntőbe jutott jelöltet. A díjazottat a testület október 10-én Strasbourgban hirdeti ki ünnepélyesen.

Borítókép: a Václav Havel Human Rights Prize Facebook oldala