Az Amnesty International elfogadott két olyan új javaslatot, amelyek segítségével hatékonyabban szállhatunk szembe az abortuszt kriminalizáló és korlátozó illetve a kábítószerhasználókat büntető országok emberi jogokat korlátozó intézkedéseivel.

A világ minden tájáról érkeztek az Amnesty küldöttei Varsóba, hogy a július 6-8-i Globális Közgyűlésükön megvitassák a két javaslatot.

„Biztosak akarunk lenni benne, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk képviselni azoknak a millióknak az ügyét, akik azért szenvednek, mert az országuk bünteti vagy korlátozza az abortuszhoz való hozzáférést illetve a szerhasználatot. Ezekben az ügyekben a kormányoknak sokkal nagyobb együttérzéssel kellene eljárnia, hogy megvédjék a kiszolgáltatott embereket.” – mondta Tawanda Mutasah, az Amnesty International jogi és szakpolitikai igazgatója.

Az abortuszhoz való hozzáférés

A küldöttek elfogadták az Amnesty korábbi abortusz irányelvének egy új verzióját, amely nemcsak arra szólítja fel az egyes országokat, hogy ne büntessék az abortuszt igénybe vevőket, de széleskörűen garantálják a nők, lányok és minden olyan ember törvényes és biztonságos hozzáférését, aki teherbe tud esni.

A most elfogadott irányelv felváltja tehát a 2007-es korábbit, amely az abortusz dekriminalizálását illetve a nemzetközi joggal összhangban azokat a minimumkövetelményeket fogalmazta meg, amikor egy nőtől nem lehet megtagadni az abortuszt.

Kábítószer és emberi jogok

A küldöttek arról is döntöttek, hogy először az Amnesty történetében legyen egy szervezeti álláspont arról, hogy a kábítószerekkel kapcsolatos hatósági intézkedések milyen következményekkel járnak az emberi jogokra nézve. A javaslat-tervezet célja, hogy végre leszámoljunk a kábítószerek kapcsán a büntető szemlélettel és helyette az emberek egészsége és jogai kerüljenek a középpontba.

Az Amnesty kutatásokat végzett számos olyan országban, köztük Brazíliában, a Fülöp-szigeteken és az Egyesült Államokban, ahol a „drogok elleni háború” nagyon súlyos következményekkel jár az emberi jogokra nézve. A hétvégi Globális Közgyűlésen azokról a főbb szempontokról döntöttek, amelyek a későbbi irányelv alapjait fogják jelenteni.

A Globális Közgyűlés a szervezet legnagyobb éves találkozója, ahol a küldöttek demokratikus módon döntenek az Amnesty munkáját érintő kérdésekben.