Az Országgyűlés ma délután elfogadott egy sor olyan törvénymódosítást, amelyek súlyosan korlátozzák az emberi jogok érvényesülését Magyarországon. A törvénymódosítások között van a STOP Soros néven megismert javaslat új verziója, amely kriminalizálja az aktivisták és magánszemélyek migrációval kapcsolatos eddig jogszerű munkáját.

ELEMZÉSÜNK

Kegyetlen, hogy a menedékkérőknek és menekülteknek segítőket börtönbe juttató törvényjavaslat-csomagot pont ma, a Menekültek Világnapján fogadta el az Országgyűlés.” - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

A létfontosságú és jogszerű emberi jogi munka bűncselekménnyé nyilvánítása rendkívül durva támadás a nemzetközi védelemre szorulók illetve az őket segítő, nagyszerű munkát végző emberekkel és szervezetekkel szemben. Sokszor mondtuk már, de a mai midenképpen egy új mélypont Magyarország történetében, és egy újabb dolog, ami ellen minden lehetséges eszközzel küzdeni fogunk.”

Mindent megteszünk, hogy visszaszorítsuk a menedékkérőkkel, menekültekkel és migránsokkal szemben intézményesült intoleranciát, és véget vessünk a magyar civilek megfélemlítésének és megbélyegzésének.”

A jogvédő magyar civil szervezetek munkájára még soha nem volt ekkora szükség. A barátaink és kollégáink mindenben számíthatnak ránk.”

Háttér

Az Országgyűlés ma elfogadta azt a törvényjavaslat-csomagot, amely kriminalizálja a menekülteknek, menedékkérőknek és migránsoknak nyújtott jogszerű tevékenységeket. Egy másik törvényjavaslat-csomagban az Országgyűlés hetedik alkalommal módosította az Alaptörvényt, és ezzel megtiltotja az “idegen népesség” Magyarországra történő betelepítését, korlátozza a békés gyülekezéshez való jogot, meggyengíti az igazságszolgáltatás függetlenségét, kriminalizálja a hajléktalanságot és előírjaa a magyar hatóságoknak a keresztény értékek és az alkotmányos önazonosság védelmének kötelességét.

A fenti módosítások együttese komoly veszélyt jelent a menedékhez való jogra, az egyesülés, gyülekezés és véleménynyilvánítás szabadságára, a hátrányos megkülönböztetés tilalmára és sérti a nemzetközi és uniós jogot.

BRIEFING

Judt EdeFotó: Judt Ede