Több tüntetőt és nézelődőt, köztük az Amnesty International egyik munkatársát, Laith Abu Zeyadot is letartóztatták és megverték a palesztin biztonsági erők.

Tegnap a palesztin hatóság igazi kegyetlenségről tett tanúbizonyságot, amikor a biztonsági szolgálat a Gázát érintő megszorítások ellen békésen demonstráló embereket vett őrizetbe. A biztonság szolgálat emberi, többen köztük civil ruhában, több tucat tüntetőt és nézelődőt fogtak el, majd vertek meg a fogdán, köztük Laith Abu Zayedet, az Amnesty International kampányosát, aki mint megfigyelő volt jelen a tüntetésen.” - mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai kutatási igazgatója.

Laith Abu Zayed több órát töltött a rendőrségi fogdán, ahol durván bántalmazták. Szabadon engedése után elmesélte, hogy 18 másik fogvatartott társával is hasonlóan bántak. Laith története csak egy azok közül, amelyek bizonyítják, hogy a palesztin hatóságok túlzott erőszakot és kínzást alkalmaztak. Követeljük, hogy ezeket az eseteket teljes körűen és pártatlanul vizsgálják ki, a felelősöket pedig állítsák bíróság elé.”

A Palesztin Autonóm Területek részese a legjelentősebb nemzetközi emberi jogi egyezményeknek, vagyis a hatóságokat a nemzetközi jog is kötelezi az emberi jogok, köztük a személyi szabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága, a békés gyülekezés tiszteletére illetve kötelességük a jogsértéseket kivizsgálni, az áldozatoknak pedig jóvátételt nyújtani. A nemzetközi közösségnek fel kell szólítani a palesztin hatóságokat ezeknek a jogoknak a betartására és az elkövetők igazságszolgáltatás elé állítására. Továbbá felül kell vizsgálniuk a palesztin biztonsági erőkkel való együttműködéseiket illetve a nekik nyújtott támogatásaikat, hogy biztosítsák, nem járulnak hozzá jogsértések elkövetéséhez.”

Háttér

Palesztin aktivisták egy csoportja kampányt indított és tüntetéseket szervezett, hogy a palesztin vezetés vessen véget a Gázai övezet elleni megszorításoknak. A szervezezők szerint a szankciók között van, hogy 63 ezer kormányzati tisztviselő fizetését csökkentik, nem hajlandóak tovább fizetni az övezet áramfogyasztását, felszámolják a minisztériumi funckiókat Gázában, jelentősen visszavágják az egészségügyi ellátásra rendelkezésre álló pénzt, és kevesebb engedélyt adnak a lakóknak, hogy elhagyhassák a területet.

Június 10-én vasárnap több százan tüntettek békésen, mindeféle atroctitás nélkül Ramallah utcáin. Másnap a szervezők szerda estére újabb tüntetést jelentettek be.

Június 14-én, kedden Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik tanácsadója betiltotta a tüntetéseket az Áldozati ünnep végéig. Ennek ellenére a tüntetők bejelentették, folytatják a tiltakozásokat és továbbra is békés eszközökkel, erőszak nélkül akarják kifejezni a véleményüket.