A Figyelő című hetilap mai számában megjelent A spekuláns emberei című cikkben név szerint szerepel az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, a CEU és még néhány magyar civil szervezet munkatársa.

„Nagyon szeretném azt mondani, hogy meglep a dolog és felháborodtam. De ehelyett inkább csak szomorúságot és méla undort érzek.” - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.„Minden reggel úgy kelünk fel, hogy azt várjuk, ma vajon milyen aljas hazugságot ír rólunk a kormánymédia. A mai lista egy újabb kísérlet arra, hogy megfélemlítsék a civil szervezeteknél dolgozókat és azok tagjait, támogatóit.”

„Van egy rossz hírünk: nem félünk, és bármivel is próbálkoznak, nem fogunk meghátrálni. Tovább folytatjuk a munkánkat, és képviselni fogjuk azokat az értékeket, amelyeket a magyar kormány már rég elfelejtett.”

"Ezek a szervezetek emberek tízezreinek nyújtottak és nyújtanak segítséget és képviseletet. Ha a civileket támadja a kormány, azzal őket, az ő igényeiket is semmibe veszi. Ha a kormány eléri a célját, és nem lesznek civil szervezetek, jellemzően sérülékeny, kiszolgáltatott emberek maradnak segítség és támasz nélkül. Ez a történet nem a megtámadott szervezetekről, hanem végső soron mindannyiunkról, mindannyiunk életéről szól, ezért mindenkinek fel kell emelnie a szavát, nem szabad hagynunk, hogy megfélemlítsenek minket."