Ma 300 napja, hogy börtönbe került az Amnesty International törökországi elnöke, Taner Kilic. A bebörtönzött jogvédő egy levélben fejezte ki szívből jövő háláját mindazoknak, akik támogatják és kiállnak mellette.

Az Amnesty tiszteletbeli török elnökét június 9. óta tartják fogva a Sakran börtönben, ahonnan ezt írta:

Láttam azokat a képeket, amelyek a tűző napon, esőben és dermesztő hidegben készültek az engem támogató akciókon. Ezek a fotók reménységgel töltenek el, és emlékeztettek, hogy az emberi jogok védelmezőinek milyen fontos a nemzetközi szolidaritás.”

Ha börtönben vagy, könnyen elhiszed, hogy magadra maradtál, még a hozzád legközelebb állókat sem érdekled. De én, ahelyett, hogy elfelejtettek volna, Törökországban és azontúl is ismertté váltam… Szeretném mindenk aktivistának és támogatónak megköszönni, hogy szolidárisak velem. Rátok gondolok, és értetek imádkozom.”

Barátunk és kollégánk 300 napja szenved a börtönben koholt vádak miatt, az emberek a világ minden táján pedig követelik a szabadon bocsátását.” - mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatója.

Az ügyészségnek semmilyen bizonyítékkal nem sikerült alátámasztani az abszurd vádakat. Bármennyire is elképesztőnek tűnik Taner ügye, ő is csak egyike azoknak az eseteknek, amelyek jelzik, hogy a török hatóságok milyen elszántsággal és tudatossággal verik szét a civil társadalmat.”

Háttér

Taner Kilic elnöki mandátuma márciusban lejárt, és mivel az alapszabály értelmében nem volt újraválasztható, a török Amnesty közgyűlése tiszteletbeli elnökké választotta. Tanert azzal vádolják, hogy egy terrorszervezet tagja. Az ellen felhozott legfontosabb bizonyíték, hogy állítólag letöltötte a telefonjára a titkosított üzenetküldést lehetővé tevő ByLock nevű alkalmazást, amelyet az állam szerint azok a gülenisták használnak, akiket a 2016-os puccskísérlet megszervezésével vádolnak.

300 nap alatt sem sikerült az ügyészségnek egyetlen kézzelfogható bizonyítékot sem bemutatni, hogy alátámassza a vádat. Ezzel szemben négy független igazságügyi szakértő is egybehangzóan megállapította, hogy Taner Kilic telefonjára soha nem töltötték le a ByLockot.

A következő tárgyalási nap június 21-én lesz. Ha bűnösnek találják, akár 15 év börtönre is ítélhetik.