Az ausztrál kormánynak azonnali hatállyal ejtenie kell azt a két törvénytervezetet, amelyek elfogadásuk esetén megfojtanák a civil szférát, megfélemlítenék a szivárogtatókat, és korlátoznák a kormány ellenőrzésének lehetőségét.

A két javaslatot – A választási támogatások és a bevallások reformjáról illetve A nemzetbiztonsági törvények módosításáról (A kémkedésről és külföldi befolyásról) szóló törvénytervezet – jelenleg a parlamenti bizottságok tárgyalják, amelyek közül az első ezen a héten szerdán teszi közzé véleményét.

Ezek a javaslatok egyértelmű példái annak, hogy a kormány nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva túlterjeszkedik a jogkörén, amely a kritikus hangok elhallgattatásához vezethet. A tervezetekből úgy tűnik, hogy meg akarják akadályozni, hogy szervezetek „kényesnek” tartott témákkal foglalkozzanak, például azért kampányoljanak, hogy zárják be a partmenti horrorisztikus menekülttáborokat. A tervezetek arra is jók, hogy könnyebben eltitkolhatóak legyenek a kormány lépései a közvélemény elől.” - mondta James Gomez, az Amnesty International délkelet-ázsiai és csendes óceáni régiójának igazgatója.

Ausztrália olyan kormányok mellé próbál meg „felzárkózni”, mint az egyiptomi, a magyar vagy az indiai, olyan törvényeket akar elfogadtatni, amelyek megfojtják a civileket, és eltitkolják a kormányzati lépéseket. A javaslatokat azonnal vissza kell vonni.”

A választási támogatások és vevallások reformjáról szóló tervezet önkényesen korlátozná a civil szervezetek munkáját: arra kényszerítené őket, hogy hagyjanak fel vagy kevesebbet foglalkozzanak olyan témákkal, mint az őslakos emberek vagy a gyermekek jogai illetve a környezetvédelem.

A tervezet értelmében a civil szervezeteknek „politikai kampányosokként” kellene regisztráltatniuk magukat, ha olyan témákkal foglalkoznak, amelyek előkerülhetnek egy választási kampány során. A javaslat homályos és elképesztően széleskörűen értelmezhető meghatározásai miatt a civil szervezetek még abban sem lehetnének biztosak, hogy mik azok a témák, amikről beszélhetnek a nyilvánosság előtt.

A javaslat súlyos terheteket róna a szervetetekre: korlátozná a külföldi támogatosaikat és megnehezítené ezek adminisztrációját, ezzel pedig veszélyeztetné a munkájukat. Olyan adminisztratív terheket pakolnának azokra a szervezetekre is, amelyek már így alig tudják fedezni a működésüket.

A kémkedésről és külföldi befolyásról szóló törvényjavaslat büntetőjogi szankciókat vezetne be azokkal szemben, akik „kényes” információkhoz jutnak hozzá. Bár a javaslat tartalmaz néhány garanciát, amely az újságírókat védi, semmilyen védelmet nem biztosít azoknak a szivárogtatóknak, akik jogsértéseket tárnak a közvélemény elé, vagy azoknak a jogvédőknek, akik külföldi kormányok képviselőivel beszélnek az ausztrál hatóságok jogsértéseiről.

A tervezet még tovább megy: büntetné a már nyilvános információk megosztását is - például ha valaki twitteren megoszt egy már kiszivárgott dokumentumot -, még akkor is, ha az illető nem tudta, hogy titkosított adatról van szó.

Ha elfogadják ezeket, az komoly csapást mér Ausztrália nemzetközi emberi jogi kötelezettségeire, elsősorban a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadságára. A parlamentnek meg kell akadályoznia ezt a civil szféra megfojtására irányuló nyílt kísérletet.” - mondta James Gomez.

Az ENSZ magánszféra védelmével foglalkozó különleges jelentéstevője a parlamentnek küldött beadványában kiemelte, hogy a javaslat elfogadása „dermesztő hatással” lenne az emberi jogokra.

A javaslatok rettenetesen tág értelmezésre adnak lehetőséget, a közvélemény számára fontos, a nemzetbiztonsági érdekekre nem veszélyes információk nyilvánosságra hozatalának kriminalizálása pedig aránytalan, ezért ellentétes a véleménynyilvánításhoz való joggal.

A javaslatok tavaly év végi benyújtása óta a civil szervezetek és az újságírók is folyamatosan tiltakoznak.

Az ausztrál kormánynak meg kell hallani az emberi jogi ügyvédek és civil szervezetek figyelmeztetéseit, hogy ezek a törvények ártanának a civil szférának, és indokolatlanul korlátoznák az emberi jogok érvényesülését. Véget kell vetni az emberi jogok és civil szervezetek elleni támadási kísérleteknek, és ejteni kell a javaslatokat.” - mondta James Gomez.

Háttér

Az Amnesty International A választási támogatások és bevallások reformjáról szóló javaslatohoz fűzött véleménye ezen a linken érhető el.