A kiskorú palesztin aktivistának, Ahed Tamiminek a folytatódó fogvatartása újabb kísérlet arra, hogy a megszállás ellen tiltakozókat megfélemlítsék. Az aktivistát tegnap nyolc hónap börtönre és 5000 sékel pénzbüntetésre (nagyjából 363 ezer forint) büntették, miután vádalkut kötött az oferi katonai bírósággal.

A 17 éves Tamimit súlyos testi sértés és tizenegy másik bűncselekmény elkövetésével vádolták meg, miután 2017. december 15-én kikerült a Facebookra egy videó, amelyen az látható, hogy két izraeli katonát megpofoz és megrúg az otthonában, Nabi Salehben.

Azzal, hogy Ahed Tamimit nyolc hónapra ítélték, az izraeli hatóságok ismét bebizonyították, hogy nem érdeklik a palesztin gyerekek jogai, és nincs szándékukban a diszkriminatív szabályaikon változtatni. Izrael is részese az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének, amely előírja, hogy egy gyermek letartóztatására, őrizetbe vételére vagy bebörtönzésére csak a legvégső esetben kerülhet sor, és akkor is csak a lehető legrövidebb ideig tarthat.” - mondta Magdalena Mughrabi, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatóhelyettese.

Az ítélet újabb jelzése, hogy az izraeli hatóságok semmibe veszik a megszállásuk alatt élő palesztinok, elsősorban a gyermekek, emberi jogainak védelmére vonatkozó kötelezettségeiket. Ahed Tamimi kiskorú. Semmi olyat nem tett, amely indokolná a további fogvatartását, ezért azonnal szabadon kell engedni.”

Ahedet végül a tizenkét vádpontból négyben találták bűnösnek, köztük súlyos testi sértés, az izraeli katonák eljárásának akadályozása illetve uszítás bűncselekményében. Anyját, Narimant is nyolc hónapra és 6000 sékel (nagyjából 435 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték, illetve három évnyi felfüggesztettet is kapott, mert részes volt az uszításban, súlyos testi sértésben és az akadályozásban. Ahed unokatestvérért, Noor Tamimit 2000 sékelre (nagyjából 145 ezer forint) büntették.

Itt az ideje, hogy az izraeli hatóságok véget vessenek annak, hogy relatíve enyhe bűncselekményeket vagy szabálysértéseket is aránytalan mértékben torolnak meg. Izrael megszegi a megszálló hatalmakra vonatkozó nemzetközi előírásokat, amikor azokat a palesztinokat, elsősorban a kiskorúakat veszi célba, akik a megszállás ellen tiltakoznak.”

Évente több száz kiskorú palesztin kerül izraeli katonai bíróságok elé. A letartóztatottaktól rendszeresen megtagadják a törvényes jogaikat, néhány esetben pedig rossz bánásmódot illetve fizikai erőszakot is alkalmaznak velük szemben, Jelenleg nagyjából 350 palesztin gyerek van izraeli fogságban.

ABC News