A tegnap éjjel az Országgyűlés elé terjesztett három törvényjavaslatból álló STOP Soros csomag életveszélyes, és valójában a magyar civil szervezetek elleni nyílt, jogellenes támadásról van szó.

Azoknak az egyesületeknek és alapítványoknak, amelyek az egyik törvénytervezet értelmében “migrációt támogatnak” kormányzati engedélyt kell kapniuk, és nemzetbiztonsági átvilágításon kell, hogy keresztül menjenek. Ha a szervezet nem tesz eleget az előírásoknak komoly bírságot, az adószámának törlését és a megszüntetését kockáztatja.

„A korábbi alig leplezett kísérletek helyett, amelyek célja a civil szervezetek megbélyegzése és munkájuk akadályozása volt, a kormány most egy olyan teljes pályás letámadást indított, amely a létezésünket fenyegeti.” - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Ha elfogadják, a kormány biankó felhatalmazást kap, hogy a legátlátszóbb ürügy alapján célba vegye a civileket. A törvény diszkriminatív, és hazug módon fel akarja osztani a magyar civil társadalmat „jó” és a „rossz” civil szervezetekre. A valóságban a javaslatcsomagnak semmi köze a nemzetbiztonsághoz vagy a schengeni határok védelméhez, a valódi célja, hogy szájkosarat tegyen azokra, akik a kiszolgáltatott emberek érdekében dolgoznak, és még fel merik emelni a szavukat.”

A törvényjavaslat értelmében a belügyminiszter hatásköre lenne azt eldönteni, hogy ki számít olyan szervezetnek, amely „támogatja a migrációt”. A nemzetközi védelemre szorulók belépése vagy tartózkodása érdekében végzett például kampányolás, a „jogalkalmazói gyakorlat befolyásolása”, információs anyagok készítése, hálózat szervezése vagy önkéntesek toborzása is az ő engedélyéhez lenne kötve. A miniszternek az engedélyezési eljárás során be kell szereznie a nemzetbiztonsági szolgálatok véleményét, a teljes folyamat akár kilenc hónapig is eltarthat.

A javaslat szerint az érintett szervezeteknek a külföldi támogatásuk 25%-át kellene „bevándorlási finanszírozási illetékként” befizetniük. Ha ennek nem tesznek eleget, azzal az adószámuk törlését, bírságot és a működésük megszüntetését kockáztatják.

A törvényjavaslatokat a kormánynak teljes egészében azonnal vissza kell vonnia, mert azok ellentétesek a magyar és a nemzetközi jogszabályokkal, durván sértik az egyesülés, a véleménynyilvánítás és a mozgás szabadságához való alapvető jogokat.

„Felszólítjuk az EU vezetőit, akik eddig csak főleg a partvonalról szemlélték, ahogy Magyarország egyre több szabályt szeg meg, ezúttal tegyenek azonnali és határozott lépéseket.”

„Minden lehetséges helyszínen, az utcától a bírósági fórumokig ott leszünk, és küzdeni foguk a diszkriminatív és rendkívül káros csomag ellen.” - mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatója.

Háttér

A migrációt támogató szervezetek működésének engedélyezéséről szóló törvénytervezet nemzetbiztonsági szolgálatokra vonatkozó rendelkezéseit az Országgyűlés csak kétharmados többséggel tudja módosítani.

Ha egy szervezet miniszteri engedély nélkül folytatja munkáját, akkor:

1. először az ügyész felszólítja, hogy hagyjon fel az engedély nélküli tevékenységével, és ezzel párhuzamosan (!) kezdeményezi a szervezet adószámának törlését.

2. Ha a szervezet ekkor sem teljesíti a kötelezettségét, az ügyész kezdeményezi a bíróságnál, hogy az 1,8 millió forintos bírságot szabjon ki.

3. Ha a szervezet a bírság kiszabását követően sem tesz eleget az ügyész felszólításának, akkor kezdeményezi a szervezet megszüntetését a bíróságnál.

Az új javaslatcsomag egyenes folytatása a 2017 júniusában hatályba lépett „külfödről támogatott szervezetek átláthatóságáról” címet viselő törvénynek. Ennek előírása szerint azoknak a szervezeteknek, amelyek évi 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapnak, magukat külföldről támogatott szervezetként kell regisztráltatniuk, ezt a bélyeget honlapjukon és nyilvános publikációikon is fel kell tüntetniük. Ha nem tesznek eleget, akkor bírságra és akár a szervezet megszüntetésére számíthatnak. A hatályba lépést követően több magyar civil szervezet – köztük az Amnesty International Magyarország – bejelentette, hogy nem tesz eleget a törvénynek, és az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.