A csecsen legfelsőbb bíróság ma megtagadta, hogy Ojub Titievet, a Memorial nevű jogvédő szervezet grozniji vezetőjét óvadék ellenében szabadlábra helyezze.

Le vagyunk sújtva, hogy a bíróság nem hajlandó szabadon engedni barátunkat és kollégánkat, Ojub Titievet. Az ellene felhozott vádak nevetségesek, a bizonyítékok hamisak.” - mondta Anna Neistat, az Amnesty International kutatási vezetője.

Az azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését követeljük. Ojub lelkiismereti fogoly, és egy olyan hatóság fogja, amely előszeretettel kínoz meg embereket titkos börtönökben, és zaklatja a családtagjaikat.”

Itt az ideje, hogy az orosz hatóságok véget vessenek a Memorial és a többi jogvédő szervezet elleni összehangolt támadásoknak, az ellenük elkövetett bűncselekmények körülményeit pedig feltárják.”

Háttér

Ojub Titievet január 9-én vették őrizetbe Groznijban. A rendőrség szerint kábítószert találtak az autójában, de a járművet kétszer is át kellett vizsgálni, miután először minden létező eljárási hibát megszegtek. A második átvizsgálásra csak órákkal később, „tanúk” jelenlétében került sor.

Január 17-én a Memorial szomszédos Ingusföldön lévő nazrani irodáját két maszkos férfi felgyújtotta.

Január 23-én a Memorial autóját a dagesztáni Mahacskala városában felgyújtották. Ugyanaz nap reggel, SMS-ekben megfenyegették a helyi Memorial munkatársait. Az üzenet így szólt: „Nagyon közel vagytok a szakadék széléhez, Zárjatok be! Legközelebb veletek együtt gyújtjuk fel az irodátokat. Az autó (felgyújtása) csak figyelmeztetés volt” Nem sokkal ezután valaki ugyanezt a telefonba is elismételte, majd letette.

Human Rights Watch