Egy a jamaicai rendőrség által agyonlőtt férfi testvére, a Törökországban koholt eljárás alá vont tizenegy jogvédő és egy csádi aktivista, aki néhány a Facebookra feltöltött videó miatt életfogytiglani börtönt kaphat – néhány történet a ma induló 15. Levélíró Maraton esetei közül.

LEVÉLÍRÓ MARATON

Minden decemberben az Amnesty támogatói a világ minden tájáról levelek és üzenetek millióit küldik olyanoknak, akikkel soha nem találkoztak. A Levélíró Maraton az elmúlt évek alatt a világ legnagyobb emberi jogi eseményévé nőtte ki magát, amelynek keretében emberek 2016-ban a világ számos országából közel 4,6 millió levelet, email-t, SMS-t, fax és Twitter üzenetet küldtek különféle jogsértések áldozatainak, hogy kifejezzék a támogatásukat és szolidaritásukat, valamint a hatóságoknak írtak, felszólítva őket, hogy engedjék szabadon a jogtalanul bebörtönzött foglyokat, vizsgálják ki a jogsértéseket, és vonják felelősségre az elkövetőket.

A Levélíró Maraton az elmúlt 15 évben reményt adott embereknek életük legsötétebb pillanataiban. Képzeljük el, milyen érzés lehet egy börtönben ülőnek, amikor egyszer csak levelek ezreit kapja meg, amelyekben számára ismerelen emberek fejezik ki a szolidaritásukat. Képzeljük el, milyen érzés lehet megtudni, hogy emberek százezrei támogatják az igazságért folytatott harcod. A levelek életeket változtathatnak meg.” - mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

A világ minden táján jogvédők vannak veszélyben, sokukat úgy kezelik, mintha bűnözők lennének, mert ki merték mondani a véleményüket vagy mert szembeszálltak a környezetszennyezőkkel. Soha nem volt még annyira fontos, hogy megmutassuk, velük vagyunk. A Levélíró Maraton azt üzeni a jogsértő hatóságoknak, hogy figyeljük őket. Lehet, hogy hatalmuk van egyes embereket megfélemlíteni vagy börtönbe zárni, de nem hallgattathatják el az őket támogató milliókat.”

Ebben az évben először az Amnesty két munkatársa is a levelek címzettjei között szerepel. A török Amnesty igazgatója és elnöke, Idil Eser és Taner Kilic is a tizenegy jogvédő között van, akik ellen a török hatóságok terrorizmussal kapcsolatos nevetséges vádak alapján eljárást indítottak. Idilt október 25-én szabadlábra helyezték, de Taner közel hat hónapja előzetes letartóztatásban van. Az idei Levélíró Maraton során az ő szabadságukért is kiállunk.

A tavalyi Levélíró Maraton során az Amnesty és amerikai partner szervezetei 1.101.252 aláírást gyűjtöttek ahhoz a petícióhoz, amelyben arra kérték Barack Obama elnököt, adjon kegyelmet Edward Snowdennek.

Teljes szívemből köszönöm mindenkinek a kitartó támogatást. Több mint egy millió ember jött össze, és fejezte ki: az igazság számít. Nem tudom eléggé kifejezni, mennyire hálás vagyok.” - köszönte meg Snowden a Levélíró Maraton résztvevőinek támogatását.

A Levélíró Maraton egy kiváló eszköz arra, hogy kiálljunk a jogsértések áldozatai mellett, és erősítsük Magyarországon is a globális szolidaritás eszméjét. A magyarok gyakran nem hiszik el, hogy egy petíció aláírása számít, de a Levélíró Maraton évről-évre bebizonyítja, hogy milyen ereje van, ha emberek milliói fognak össze egy közös ügy érdekében.” - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Azért, hogy kálljunk a bátrak mellett, december 7-én egy rendezvénnyel is készülünk, ahol koncertek mellett több, a magyar jogvédőket és civileket érintő program is lesz. Az este célja, hogy összehozzuk egy helyre az utóbbi időben egyre nagyobb kormányzati nyomás alatt dolgozó civileket, és amellett, hogy beszélgessünk a közös dolgainkról, kibulizzuk magunkból a Nemzeti Konzultáció és az ellenünk folyó lejáratókampány okozta feszültséget és stresszt. Természetesen itt is lehetőség lesz aláírni a Levélíró Maraton eseteit, és támogatni a magyar Amnesty munkáját jelképes bélyeg megvásárlásával.”

A Levélíró Maraton 2017. november 29-én kezdődik és december 15-én ér véget. A petíciók elérhetőek a Levélíró Maraton honlapján, de lehetőség lesz személyesen is alárni az eseteket a Vedd magadnak a #bátorságot, bulizz az Amnestyvel!eseményen december 7-én 18 órától.

Ebben az évben az Amnesty International Magyarország 5 esethez kéri a magyar emberek támogatását:

Mahadine, Csád

Tadjadine Mahamat Babouri vagy ahogyan mindenki ismeri, Mahadine 2016 szeptemberében feltett néhány videót a Facebookra, amelyekben a csádi kormányt és kormány közeli embereket vádolt meg korrupcióval és hűtlen kezeléssel. Nem sokkal későbbb fényes nappal az utcán fogták el valószínűleg a titkosszolgálat emberei. Elmondása szerint börtönről-börtönre hurcolták, megverték, áramot vezettek bele és hetekre láncra verték. Mahadine-t, aki a fogságban tuberkolózist kapott, a nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik.

Sakris Kupila, Finnország

Sakris Kupila 21 éves finn orvostanhallgatót naponta alázzák meg, mert a hivatalos dokumentumai szerint még mindig nő. Sarkis tinédzserként jött rá, hogy a születésekor megállapított neme nem azonos a valódi nemével. A férfit „mentális betegséggel” kellett ahhoz diagnosztizálni, hogy megtarthassa a maga választotta új nevét. Ez volt az első lépés, hogy jogilag is elismerjék a nemét. Ahhoz azonban, hogy Finnországban nemcsak mentális betegnek kell hogy nyilvánítsák, hanem még egy sterilizáló műtéten is át kell esnie. Sakris számára a döntés egyértelmű: ellenzi ezt a megalázó eljárást, és a törvény megváltoztatását követeli.

Farid and Issa, Izrael/Megszállt Palesztin Területek

Farid al-Atrash és Issa Amro ellenzi az izraeli telepek létezését, és véget akarnak vetni az 50 éve Izrael által elfoglalt Palesztin területeken zajló háborús bűncselekménynek. Issa arra bíztatja a palesztin fiatalokat, hogy találják meg az erőszakmentes tiltakozás módját az izraeli megszállással és diszkriminatív törvényekkel szemben. Issát nem egyszer tartóztatták már le ezért, fogvatartása alatt pedig megverték, bekötötték a szemét és vallatták is. Hasonló zaklatásnak van kitéve az ügyvéd Farid is, aki az izraeli és a palesztin hatóságok által elkövetett visszaéléseket tárja a nyilvánosság elé. 2016 februárjában mindketten részt vettek egy békés tüntetésen Hebronban, ahol arra emlékeztek, hogy 22 évvel azelőtt zárta le Izrael először a város egyik utcáját, az al-Shuhadát a palesztinok előtt. Issának és Faridnak emiatt nevetséges vádakkal kell szembenézniük, amelyeket egyértelműen arra találtak ki, hogy akadályozzák őket az emberi jogi munkájukban.

Shackelia Jackson, Jamaica

Shackelia Jackson bátyját 2014-ben lelőtte egy rendőr a jamaicai Kingstonban. A rendőrség éppen rablás miatt üldözött egy „raszta férfit”, a gyanúsított személyleírása pedig pont ráillett Nakieara. Egy kis étteremben akadtak rá, ahol agyonlőtték. Az elmúlt évtizedben nagyjából 2000, általában szegény fiatal férfival végeztek hasonló módon a rendőrök Jamaicában. Shackelia eltökélt, nem akarja annyiban hagyni, ami a bátyjával történt. Egy alulfinanszírozott és vontatottan működő igazságszolgáltatási rendszerrel harcol, hogy végül az igazság győzzön. A cél érdekében több tucat olyan családot mozgósított, akiknek szeretteivel hasonló körülmények között végeztek rendőrök. A rendőri válasz nem maradt el, a bírósági tárgyalásokkal egy időben a rendőrök razziákat szerveztek a Shackelia által szervezett közösségnél.

Üldözött jogvédők, Törökország

11 ember, aki annak szentelte az életét, hogy megvédi az újságírók, aktivisták és a török kormány más kritikusainak az emberi jogait. Most ők vannak veszélyben. Köztük van az Amnesty International török elnöke, Taner Kilic és igazgatója, Idil Eser. Mindannyiukat terrorizmussal összefüggő bűncselekményekkel vádolják, ami egy abszurd kísérlet arra, hogy elhallgattassák őket.