Az izmiri bíróság ma úgy döntött, nem helyezi szabadlábra az Amnesty török elnökét, Taner Kilicet.

Az elmúlt 24 órában megtapasztalhattuk a török igazságügyi rendszer kétarcúságát. Egyik esetben szabadságról, másik esetben ugyanolyan nevetséges vádak alapján további fogvatartásról döntött.” - Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

A tíz jogvédő tegnapi szabadlábra helyezése egy kicsit visszaadta a hitünket a török igazságszolgáltatásban. Ma ez veszett el. A török hatóságok folyamatosan és nyilvánosan igyekeznek Tanert bűnösnek beállítani, de valódi bizonyítékuk nincs ellene.”

Folytatjuk a harcot az elnökünk szabadságáért, és mindent megteszünk, hogy a jogvédők elleni vádakat ejtsék.”

Háttér

A bíró helyt adott az ügyész keresetének, hogy Taner ügyét együtt tárgyalják a másik tíz jogvédőével azon az alapon, hogy tudott a Büyükada szigetén rendezendő workshopról, és arról, hogy az Amnesty török igazgatója, Idil Eser is ott lesz a találkozón.

Taner Kilicet azzal vádolják, hogy tagja a „Fethullah Gülen Terrorista Szervezetnek”. Ezt a vádat azzal próbálják meg alátámasztani, hogy Taner állítólagosan letöltötte és használta a ByLock nevű üzenetküldő alkalmazást, amelyet a hatóságok szerint a gülenisták használnak. Az Amnesty által felkért két független szakértő is megállapította, hogy Taner telefonjára sohasem töltötték le a ByLockot.