A hírek szerint az ügyész elkészült a 11 bebörtönzött jogvédő, köztük Idil Esernek, az Amnesty török igazgatójának és Taner Kiliçnek, az Amnesty törökországi elnökének ügyében a vádirattal. A vádhatóság 15 évig terjedő büntetést kér a vádlottakra terrorizmushoz kapcsolódó bűncselekmények elkövetése miatt.

A felháborító vádirat egyetlen bizonyítékot sem tartalmaz, ehelyett a már korábban megismert abszurd és nevetséges vádakat ismételgeti Törökország legismertebb jogvédői ellen.” - mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója.

Ezek a bátor civilek hónapok óta senyvednek börtönben, mert hisznek az emberi jogokban. Minden egyes rács mögött töltött nap elképesztően igazságtalan.”

A vádirat nem más mint ízléstelen lejáratás és hazugságok keveréke, valójában a török igazságügyi rendszer jelenlegi állapotának egyik szimbóluma. A bíróságnak teljes egészében el kell utasítania azt, és azonnal szabadon kell engednie a barátainkat és kollégáinkat.”

Október 12-én lesz 100 napja, hogy Idil Esert és kilenc társát letartóztatták.