Az Amnesty International újabb három friss, péntek délután Rakin államban készített videófelvételt elemzett, amelyeken az látható, hogy nagy füstoszlopok szállnak fel rohingya falvak – az egyiket már elhagyták a lakók – felől. A megvizsgált műholdfelvételeken füst és égett romok látszanak. Helyi forrásaink szerint a mianmari biztonsági erők és helyi bandák gyújtogattak.

Ezek az újabb bizonyítékok alátámasztják, hogy Aung Szan Szu Csí nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy szeptember 5-én befejeződtek a katonai műveletek a területen.” - mondta Tirana Hassan, az Amnesty International krízisekkel foglalkozó csapatának vezetője.

Három hét telt el, és élőben követhetjük, ahogy a rohingyák elleni erőszak folytatódik Rakinban. Rohingya falvakat égetnek porig mielőtt, miután és miközben a lakók menekülnek az otthonaikból. A hatóságok nem elégszenek meg annyival, hogy elüldözik az embereket, azt is biztosítani akarják, hogy ne legyen hova visszatérniük.”

Mianmar polgári és katonai vezetésének lépéseit már nem lehet jóindulatúan magyarázni. A nemzetközi közösségnek egyhangúan el kell ítélnie a történteket, véget kell vetniük az etnikai tisztogatásnak, az elkövetőket pedig bíróság elé kell állítani.”

Egy szeptember 21-én, Hpar Wat Chaungnál (Maungdaw járás) készült videón az előtérben egy mezőgazdasági terület látszik, amin egy hatalmas füstoszlop emelkedik ki egy fák között megbúvó település felett. Egy helyi lakos azt mesélte, hogy a mianmari határrendészek és helyi bandák kezdtek gyújtogatni kora délután, majd még este is folytatták.

Az Amnesty International megvizsgálta a Hpar Wat Chaungról szeptember 16-22. között készült műholdképeket. A későbbi felvételeken még mindig látszik a füst, amely azt igazolja, a napokkal korábban még álló épületeket porig égették. Továbbá a műholdak égő tüzet jeleztek a falu területén, ami szintén megerősíti az elmondottakat.

A különböző szögekből készített két másik videón az égő Nga Yant Chaung (Buthidaung járás) falu látható péntek délután. Az aktivisták, köztük az egyik helyi forrásunk, szerint a gyújtogatás délután fél kettő és kettő között kezdődött.

MŰHOLDFELVÉTELEK

Háttér

Az Amnesty International szeptember 14-én mutatta be a bizonyítékait, amelyek igazolják, hogy a mianmari hatóságok és helyi bandák komplett falvakat égetnek porig Rakin államban és válogatás nélkül lőnek a gyújtogatás elől menekülő helyiekre. Az erőszak egy fegyveres rohingya csapat augusztus 25-i támadásaira adott előre kitervelt, jogellenes és aránytalan válasz.

A szervezet helyszínen készített műholdfelvételeket, fotókat, videókat és más bizonyítékokat elemzett, több tucat interjút készített szemtanúkkal Mianmarban és a Bangladesben. A bizonyítékok egyértelműen azt mutatják, hogy egy előre megtervezett akció zajlik a rohingya falvak felégetésére.

Az erőszak elől több mint 429 000 ember menekült Bangladesbe augusztus 25. óta. Jogilag emberiesség elleni bűncselekményekről beszélünk.

Több tízezer embernek – köztük Rakinban élő más etnikai kisebbségeknek – kellett elhagyniuk az otthonukat.