Mianmar vezetője, Aung Szan Szu Csí beszédet tartott a Rakin államban kialakult emberi jogi krízissel kapcsolatban

„Aung Szan Szu Csí mai beszéde is jelzi, hogy ő és a kormánya még mindig nem hajlandó érdemben tudomást venni a Rakinban tomboló horrorról. A beszéde alig volt több mint valótlanságok és áldozathibáztatás keveréke.” - mondta James Gomez, az Amnesty International dél-kelet ázsiai és csendes-óceáni regionális igazgatója.

„Több mint elég bizonyíték van arra, hogy a mianmari hatóságok etnikai tisztogatást folytatnak. Jó hír, hogy Aung Szan Szu Csí elítéli a jogsértéseket, de továbbra sem mondott semmit a biztonsági erők felelősségéről.”

„Mianmar vezetőjének nyilatkozata, mely szerint a kormánya „nem fél a nemzetközi vizsgálattól” üresen cseng. Az ország vezetése többször egyértelművé tette, hogy nem fog együttműködni az ENSZ tényfeltáró missziójával. Ha nincs mit rejtegetniük, akkor engedjék be az ENSZ kutatóit az országba, és azonnal adjanak teljes hozzáférést a segélyszervezeteknek a Rakin államban maradtakhoz.”

„Azonnal véget kell vetni a katonaság erőszakos és jogsértő akcióinak Rakinban. De a kormánynak fel kell számolnia végre a rohingyákat sújtó évtizedes diszkriminációt és elnyomást is.”

„Aung Szan Szu Csí beszédével ellentétben a rohingyák szegregáltan élnek az államban, nincsen állampolgárságuk és alig férnek hozzá az egészségügyi ellátásokhoz illetve a többi alapvető szolgáltatáshoz. A Bangladesbe menekültek nem térhetnek vissza ugyanabba a nyomorúságos helyzetbe.”

„Aung Szan Szu Csí helyesen mutatott rá a konfliktus okozta nehézségekre az ország más területein. Tény, hogy más etnikai kisebbségek is komoly jogsértéseket szenvednek el a katonaságtól, főleg Kacsinban és az északi Shan államokban. Ez addig így is marad, amíg a biztonsági erők teljes büntetlenséget élveznek.”

Getty Images