Több rohingya menekült Bangladesbe három hét alatt, mint ahányan összesen eljutottak Európába tavaly a tengeren át. A globális menekültválság csak egyre súlyosabb lesz, amíg a tehetős országok nem veszik ki a részüket a megoldásból. Itt az ideje, hogy a világ vezetői felelősséget vállaljanak az üldözöttekért.

Miközben közel 400 000 ember menekült el az etnikai tisztogatás elől Mianmarból, a világ vezetőinek az ENSZ Közgyűlésen szégyenkezve kell lehajtaniuk a fejüket, hiszen messze kevesebb menekültet fogadtak be, mint amire ígéretet tettek, és a világ számos országa súlyosan megsérti a menekültek jogait.

Egy év telt el a New York-i menekültcsúcs óta, ahol a világ vezető országai ígéretet tettek arra, hogy több menekültet fogadnak be, és többet tesznek a menekültekért. Eközben évről évre egyre több menekült van a világon az újabb konfliktusoknak köszönhetően.

A mianmari helyzet is jól mutatja, hogy miért van szükség jóval többre a menekültválság kezelésében, mint az eddig lépések. A rohingyák, miután elmenekültek a gyilkosságok és gyújtogatások elől, egy humanitárius katasztrófával néznek szembe Bangladesben.” - mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

Az Amnesty International által igazolt legújabb bizonyítékok szerint Rakin államban a mianmari hatóságok és a helyi bandák komplett falvakat égettek porig és válogatás nélkül lőttek a menekülő rohingyákra. Jogilag ezek emberiesség elleni bűncselekményeknek számítanak.

Az erőszak elől az elmúlt három hétben közel 400 000 rohingya menekült Mianmarból Bangladesbe. Ez több mint ahány menekült összesen Európába érkezett a tengeren keresztül 2016-ban.

A szegényebb országok, mint Banglades, Uganda és Libanon egyedül maradtak a menekültekkel, miközben a gazdagabb országoknak, akik kapacitásaikhoz képest messze elmaradnak a befogadásban, sokkal több segítséget és áttelepítési helyet kellene felajánlaniuk. A tehetősebb országok vezetői úgy tesznek, minha a probléma nem létezne. Mi kell, hogy történjen, hogy ezek az országok végre észbe kapjanak, és észrevegyék, hogy a globális menekültválságra adott reakciójuk elégtelen?” - kérdezi Salil Shetty.

A rossztól a még rosszabb felé haladunk

Az előző amerikai elnök, Barack Obama által összehívott tavalyi menekültcsúcson a kormányok 360 000 menekült befogadását vállalták, kétszer többet mint egy évvel korábban. Miközben ez előrepés volt, a szám meghatározása inkább a kormányok egyéni kívánságán múlt, és nem sok köze volt a bajban lévő emberek valódi számához.

Az elmúlt egy évben nagyon sok ország nemcsak, hogy nem tett semmi érdemlegeset a menekültválság megoldására, de szándékosan leépítette a menekültek számára nyitva álló lehetőségeket, és nem tettek semmit az újabb konfliktusok kezelése érdekében.

Az egyik legjellemzőbb példája ennek a Donald Trump vezette Egyesült Államok, amely az Obama adminsiztráció által vállalt 110 000 helyett csak 50 000 embert hajlandó áttelepíteni idén, sőt az is előfordulhat, hogy ez a szám jövőre még alacsonyabb lesz.

Az Egyesült Államok menekülpolitikáját nem lehet elválasztani a globális kontextustól. A Trump vezetés árnyékában több ország is folytatta a menekültek dehumanizálását és megtagadta tőlük a segítséget.” - mondta Salil Shetty.

Legyen szó akár az EU Líbiával kötött megállapodásáról, amely bűnszervezeteknek szolgáltatja ki a menekülteket, vagy Ausztrália súlyos fizikai és pszichés károka okozó zárt táborairól Manus és Nauru szigetén, a tehetősebb országok jelentősen hozzájárulnak a menekültek ellen elkövetett jogsértések növekedéséhez.

Ezeknek a lépéseknek is köszönhető, hogy Bangladesben a szemünk láttára bontakozik ki a világ leggyorsabban eszkalálódó menekültválsága.”

A ENSZ Közgyűlésén idén összegyűlő vezetők meg fogják vitatni az egyre romló mianmari helyzetet, ahol az északi Rakin államból a régóta elnyomott rohingyák menekülnek a mianmari katonság jogellenes és aránytalan bosszúhadjárata elől.

Ahelyett, hogy az országok küldöttei a találkozón egymás kezét rázogatják, és olyan ígéreteket tesznek, amit később eszük ágában sincs betartani, itt az ideje, hogy némi felelősséget vállaljanak.” - mondta Salil Shetty.

Kell egy átfogó terv a konfliktusok elől menekülő civilek védelmére, véget kell vetni az emberiesség elleni bűncselekményeknek, és valódi megoldásokra van szükség a rohingyákhoz hasonló menekülteknek. Ha esetleg elfelejtették volna, pont erre jött létre az ENSZ.”

Számok

• Augusztus 25. és szeptember 12. között 379 000, többségében rohingya menekült el Mianmarból Bangladesbe.
  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossáágnak adatai szerint 2016-ban 362 000 menekült jutott el Európába a tengeren át.
  • Több mint 22,5 millió menekültről tudunk a világon. Az idei becslés alapján nagyjából 1,19 milliónyian közülük olyan helyzetben vannak (például megkínozták vagy megerőszakolták őket), hogy át kellene őket telepíteni harmadik országokba. Ez a világ népességének 0,02 százaléka.
  • 2016-ban csak 189 300 menekült számára ajánlottak fel helyet az országok.
  • Az Obama elnök által összehívott menekültcsúcsot 2016. szeptember 20-án rendezték New Yorkban.