Az izraeli sajtóban ma megjelent hírek szerint a pénzügyminisztérium lépéseket tervez az Amnesty International és támogatói ellen a hírhedt 2011-es bojkott törvény alapján, amiért a szervezet egy kampányában arra szólította fel a kormányokat, hogy bojkottálják az izraeli telepekről származó termékeket.

Nagyon aggasztóak azok a hírek, amelyek szerint az izraeli kormány bosszút akar állni a kampány miatt. Egyelőre nem kaptunk semmilyen hivatalos figyelmeztetést, de ha a hír igaz, az komoly támadás lenne a véleménynyilvánítás szabadsága ellen, és annak az egyértelmű jele, hogy a jogvédő szervezetek nem működhetnek háborítatlanul és szabadon Izraelben.” - mondta Magdalena Mughrabi, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai regionális irodájának igazgató-helyettese.

Az Amnesty International egyelőre nem kapott semmilyen értesítést, ezért a pénzügyminisztériumhoz fordult a helyzet tisztázása érdekében.

A hírek szerint a hatóságok meg akarják változtatni az Amnesty izraeli szekciójának státuszát, hogy a hozzájuk érkező támogatásokat többet ne lehessen leírni az adóból. Az Amnesty helyi szervezete tavaly októberben kapta meg ezt a kiemelt státuszt.

Ha a kampány miatt a hatóságok tényleg így állnak bosszút, az a szervezet jogvédő munkája elleni durva támadás. Ez egy újabb kísérlet lenne, hogy elhallgattassanak egy olyan szervezetet, amely kritizálni meri az izraeli kormányt.” - mondta Magdalena Mughrabi.

Az Amnesty International többször nyilvánvalóvá tette, hogy a megszállt palesztin területeken létrehozott telepek létezése sérti a nemzetközi jogot. A kérdésben nemzetközi konszenzus van, az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozata is szól a kérdésről. A telepek évtizedek óta hozzájárulnak a megszállt területeken élők szenvedéséhez és az ellenük elkövetett jogsértésekhez.

Mint emberi jogi szervezet, az Amnesty International azért dolgozik, hogy a kormányok betartsák a nemzetközi kötelezettségeiket, és ne sértsék meg azokat. Emiatt indult ez a kampány is: arra kértük a kormányokat, hogy ne asszisztáljanak Izrael jogsértő és diszkriminatív telepes programjához azzal, hogy pénzt adnak az itt készült termékekért.

Azzal, hogy beengedik a piacaikra a telepeken készült termékeket vagy ezekkel kereskednek és/vagy engedik, hogy a cégeik ezeken a helyeken működjenek, a nemzetközi közösség közvetlenül hozzájárul a telepek profitjához. Ennek a jelenségnek a megszüntetése nélkülözhetetlen, hogy véget érjenek a megszállt területeken élő palesztinok ellen elkövetett jogsértések.

Az Amnesty International általában nem támogatja vagy ellenzi a fogyasztói bojkottot. A szervezet ugyanakkor védi a bojkottban résztvevők vagy azért kampányolók jogait, és küzd a bojkottban résztvevők elleni megtorlás ellen.