A korábban a kormánynak és az ENSZ-nek is dolgozó Erkin Musaevet 2007-ben megkínozták és ártatlanul börtönbe zárták az üzbég hatóságok. A múlt héten végre szabadon engedték, Erkin pedig köszönőlevelet írt az Amnestynek.

A férfit 20 év börtönre ítélték 2007-ben egy durván tisztességtelen eljárás során – azzal vádolták, hogy egy meg nem nevezett ENSZ tagállamnak kémkedik és csal a szervezet támogatásaival. A biztonsági szolgálat emberi megfenyegették a családját, majd kényszerítették, hogy aláírja a „beismerő vallomását”.

Az eljárás jogtalanságán felháborodva az Amnesty International 2014-es Levélíró Maratonja során több ezer követelte az egész világról Erkin Musaev szabadon bocsátását.

Erkin végre szabad, és egy levélben köszönte meg az Amnesty aktivistáinak, hogy kiálltak érte:

„Nagyon hálás vagyok az Amnesty International aktivistáinak, és mindenkinek, aki ezekben a nehéz időkben támogatott engem és a családomat. A szabadságom nagy győzelem, és ehhez ti felbecsülhetetlenül sokkal járultatok hozzá.

Szeretném megosztani veletek, hogy miután megérkeztek a nekem írt levelek a börtönbe, a személyzet viselkedése megváltozott. A börtönőrök nagyobb körültekintéssel kezdtek el bánni velem, és könnyebb munkára osztottak be.

Az édesapám mesélte, hogy az Amnesty International kampánya a nemzetközi közösség hozzáállását is megváltoztatta. Nagyon hálás vagyok a szervezet minden aktivistájának.

Ez a győzelem kezdete. A kampány reményt adott a még börtönben szenvedőknek és családjaiknak. Nagyon sok ember ismeri a szenvedést a börtöntelepeken, ezeknek az embereknek adtatok reményt. Valójában ez nem csak az én győzelmem, hanem mindenkié, akit az enyémhez hasonló szégyenletes körülmények között ítéltek el.

Nagyon köszönök mindent, amit értem tettetek.”

Erkin