A tíz őrizetbe vett jogvédő közül hat előzetes letartóztatásban marad, ami aggasztó és elkeserítő arcul csapása az igazságszolgáltatásnak, egy újabb mélypontja a tavalyi puccskísérlet utáni leszámolásoknak.

Az Amnesty International törökországi igazgatója is azok között van, akik őrizetben maradnak. Idil Esert kilenc másik jogvédő melett július 5-én egy szokványos workshopon tartóztatták le.Közülük négyet ma kora reggel a hatóságok óvadék ellenében elengedtek, de továbbra is nyomoznak ellenük. Mind a tizüket ugyanazzal vádolják: "bűncselekmény elkövetése egy terrorszervezet nevében anélkül, hogy tagjai lennének". A hat rács mögött maradó ezzel csatlakozott az egy hónappal korábban letaróztatott helyi Amnesty elnökhöz, Taner Kilichez.

Az ügyészeknek 12 napjuk lett volna, hogy kimondják a nyilvánvalót: a tíz aktivista ártatlan. A vád alá helyezésük mutatja, hogy az igazság és az igazságszolgáltatás mára ismeretlen fogalommá váltak Törökországban. - mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

"Ez nem egy törvényes eljárás, ez egy politikai boszorkányüldözés, amely borzasztó jövőt vetít elénk.”

A bizarr vádak között van, hogy megpróbálják Idilt kapcsolatba hozni három ideológialag szembenálló terrorszervezettel az amnestys munkáján keresztül. Az ügyészek két Amnesty International kampány miatt kérték a bíróságtól, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba: egyik kampánynak sem a helyi Amnesty volt a kitalálója, az egyik ráadául még Idil érkezése előtt történt.

İlknur Üstünt (Women's Coalition), akit ma óvadékkal elengedtek, azzal vádolnak, hogy megpróbált támogatást szerezni egy "nagykövetségtől" egy "nemi egyenjogúság és részvétel a döntéselőkészítésben" című projekthez.

A mai nap tanulsága, hogy kiállni az emberi jogokért Törökországban bűncselekmény. Most eljött az igazság pillanata Törökország és a nemzetközi közösség számára: a világ vezetőinek be kell fejezniük a tétlenkedést, fel kell hagyniuk a szokásos megoldásaikkal, és komoly nyomás alá kell helyezniük a török hatóságokat, hogy ejtsék a nevetséges vádat, és azonnal, feltétel nélkül engedjék szabadon az Isztambuli 10-eket.”

HÁTTÉR

A hat őrizetben maradt jogvédő: İdil Eser (Amnesty International), Günal Kurşun (Human Rights Agenda Association), Özlem Dalkıran (Citizens’ Assembly), Veli Acu (Human Rights Agenda Association) Ali Gharavi (IT tanácsadó) és Peter Steudtner (polgári engedetlenség és mentálhigiénés szakember).

A négy óvadék ellenében elengedett jogvédő Nalan Erkem (Citizens Assembly), İlknur Üstün (Women's Coalition), Nejat Taştan (Equal Rights Watch Association) és Şeyhmus Özbekli (Rights Initiative).

Taner Kilicet június 6-án fogták el. Három nappal később vád alá helyezték mondván „Fethullah Gülen terrorszervezetének tagja”. Kilic azóta előzetes letartóztatásban van. Taner Kilic különböző időszakokban 2002 óta az Amnesty török szekciójának elnökségi tagja, 2014 óta az elnöke. Több évtizede dolgozik emberi jogi szervezeteknek Törökországban, elkötelezett és bátor jogvédő.