Nyílt levél a török jogvédők őrizetbevételéről

Megdöbbenve és felháborodva hallottuk, hogy a török kormány „fegyveres terrorszervezetben való részvétel” gyanúja miatt őrizetbe tíz jogvédőt, akik pusztán békés jogvédő munkájukat végezték.

Ez egy támadás az országban működő hat legbefolyásosabb civil szervezet ellen. A letartóztatások súlyos csapást mértek a már amúgy is megtépázott török civil társadalomra, és pontosan jelzik, hogy milyen irányba indult is el Törökország.

Az „Isztambuli 10” közé tartozik Veli Acu, Özlem Dalkıran, İdil Eser, Nalan Erkem, Günal Kurşun, Şeymus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün török, Ali Gharavi svéd és Peter Steudtner német állampolgár. Először fordult elő a történelemben, hogy az Amnesty International helyi elnökét és igazgatóját egyszerre vegyék őrizetbe ugyanabban az országban. Idil Eser igazgatót és Taner Kılıç elnököt egy hónap leforgása alatt tartóztatták le. Felszólítjuk a török hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon a jogvédőket.

Az egy évvel ezelőtti erőszakos puccskísérletben 249 ember vesztette életét. A meggyilkoltak és a sérültek a legnagyobb tiszteletet érdemlik, a támadás kitervelőit és végrehajtóit pedig az igazságszolgáltatás elé kell állítani.

Azonban a puccskísérlet óta példátlan leszámolláshullám kezdődött Törökországban: több mint 100 000 állami alkalmazottat bocsátottak el, több tízezer embert vettek önkényesen őrizetbe, több száz újságírót tartóztattak le és százasával zárattak be újságokat és civil szervezeteket a hatóságok.

A leszámolások egy aggasztó globális trend törökországi eseményei. 2016-ban legalább 22 országban öltek meg, és legalább 68 helyen tartóztattak le békés jogvédőket világszerte. Azok a kormányok, amelyek azt hiszik, bármit megtehetnek a kritikus hangokkal, úgy érzik, hogy nyerésben vannak.

Életbevágó kérdés, hogyan reagálnak erre a világ vezetői. Bár néhányan helyesen felemelték a szavukat a G20 csúcson, ezek az egyszeri nyilatkozatok nem elegendőek. Itt az idő, hogy a világ vezetői erős és határozott választ adjanak az emberi jogokat, emberi méltóságot és igazságot fenyegető veszélyekre, és tegyék egyértelművé, hogy a virágzó civil társadalmak a világon mindenhol – így Törökországban is – ezeknek az értékeknek az őrzői.

Aláírók:

• Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára