Szerdán a török hatóságok hét másik jogvédő és két tréner társaságában letartóztatták Idil Esert, az Amnesty International törökországi elnökét Büyükada szigetén, Isztambul mellett. A civilek egy digitális biztonságról és információmenedzsmentről szóló workshopon vettek részt.

„Elképesztően fel vagyunk háborodva, hogy vezető török jogvédőket, köztük az Amnesty helyi igazgatóját is ok nélkül őrizetbe vették.” - mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

A jogvédők világtól való elzárása és a puszta tény, hogy egy teljesen átlagos workshop után tartóztatták le őket, még abszurdabbá teszi a helyzetet, és rávilágít arra, hogy milyen körülmények között működnek a civilek Törökországban. Idil Esert és a többieket azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni.”

A Hamburgban ülésező G20 országok vezetői eddig nem nagyon szólaltak fel a törökországi emberi jogok szisztematikus felszámolása ellen. Most, hogy Erdogan elnök is ott van körükben, ideje lenne felemelni a szavuk, és a rács mögét juttatott jogvédők szabadságát követelni.”

Háttér

Idiil Eser és a többi őrizetbe vett jogvédő tartózkodási helye egyelőre ismeretlen.

Információink szerint megtagadták tőlük az ügyvédet, amihez a rendőrségnek 24 órán keresztül joga van. A családtagjaikkal sem beszélhettek.

A rendőrség az ügyvédeknek azt mondta, hogy ma délután fél 3-kor ad tájékoztatást.

Idil Eser mellett letartóztatott hét másik jogvédő: lknur Üstün, Women's Coalition, İdil Eser, Amnesty International, Günal Kurşun , lawyer, Human Rights Agenda Association, Nalan Erkem, Lawyer, Citizens Assembly, Nejat Taştan, Equal Rights Watch Association , Özlem Dalkıran, Citizens’ Assembly, Şeyhmuz Özbekli, lawyer, Veli Acu, Human Rights Agenda Association.

Két külföldi – német és svéd – trénert és a hotel vezetőjét is letartóztatták.

A török hatóságok kevesebb mint egy hónapja vették őrizetbe megalapozatlan vádak miatt az Amnesty török elnökét, Taner Kilicet.

Idil Eser, az Amnesty International törökországi igazgatója