Több mint egy tucat rendőrt függesztettek fel ma az állásából, miután bejelentették, hogy belső vizsgálat indul annak a 12 jogellenes fogvatartott személynek az ügyében, akiket egy manilai rendőrörsön felfedezett titkos cellában tartottak fogva. A foglyokat mind kábítószerekkel összefüggő bűncselekmények miatt vették őrizetbe.

Ez egy újabb vészjósló figyelmeztetés, ami arra emlékeztet minket, hogy Duterte elnök „drogok elleni harca” milyen pusztító jogsértéseket jelent is valójában. A túlzsúfolt börtönök és a kínzások veszélye csak egy része a teljes történetnek, amely során már több mint 9000 embert végeztek ki tárgyalás nélkül rendőrök és önbíráskodók.

Ha a hatóságok komolyan gondolják a nyomozást, akkor biztosítaniuk kell, hogy a felelősöket bíróság elé állítják, és nem csak egy megfeddik őket. A nyomozásoknak a rendőrség egész személyi állományára - függetlenül a betöltött pozícióra - ki kell terjednie.”

Senki se hitegesse magát azzal, hogy azokat a rendőrök, akik hagyták, hogy több ezer embert gyilkoljanak meg a szemük láttára, majd hatékony nyomozást folytatnak maguk ellen. Létfontosságú, hogy a vizsgálatot egy független hatóság ellenőrizze, és minden bűncselekményre és jogsértésre kiterjedjen.”

Egy tegnapi interjújában Duterte elnök „viccesnek” nevezte, hogy az Amnesty International felszólította a kormányt, vessen véget a kivégzéseknek. Semmi vicces nincs 9000 ember hidegvérű és következmények nélkül maradó meggyilkolásában.”

Háttér

A hírek szerint a manilai rendőrség vezetője, Oscar Albayalde 13 rendőrtisztet függesztett fel az állásából, miután kiderült, hogy a főváros Tondo kerületében lévő rendőrörsön egy könyves szekrény mögött egy titkos cella található.

Több Fülöp-szigeteki és nemzetközi emberi jogi szervezet fejezte ki már aggodalmát Duterte elnök „drog elleni háborújában” elkövetett több ezer gyilkosság miatt.

Az Amnesty International januári Ha szegény vagy, megölnek című jelentése részletezi, hogy a Fülöp-szigeteki rendőrök tárgyalás nélkül végeztek ki kábítószer kereskedelemmel vagy fogyasztással vádolt embereket vagy fizettek másoknak a meggyilkolásukért. Ezek a bűncselekmények emberiesség elleni bűncselekményeknek minősülhetnek.

A tondoi rendőrörsön fogvatartottak kínzásokról számoltak be – elmondásukat valószínűsíti, hogy az Amnesty International kutatásai is a rendőrök által rendszeresen és szisztematikusan alkalmazott kínzásról számolnak be.