Alicia Keys zenész, aktivista és a kanadai őslakosok jogaiért küzdő mozgalom kapta 2017-ben az Amnesty International 'A Lelkiismeret Nagykövete' díját. A díjat egy hivatalos ünnepség keretében adják majd át május 27-én Montreálban.

A díjjal azt a hat személyt ismeri el az Amnesty International, akik az őslakosok jogaiért küzdő mozgalom erejét és sokszínűségét képviselik, azokat az aktivistákat, akik bátran küzdenek az őslakos családok és közösségek hátrányos megkülönböztetése ellen és a biztonságuk illetve jólétük megteremtéséért. Ők a következők: Cindy Blackstock, Delilah Saunders, Melanie Morrison, Murray Sinclair szenátor, Melissa Mollen Dupuis és Widia Larivière.

A Lelkiismeret Nagykövete díj az Amnesty International legnagyobb elismerése, amelyet azok kapnak, akik kivételes bátorsággal és vezetői képességgel szállnak síkra az emberi jogokért.” mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

A maga módján mind Alicia Keys, mind a kanadai őslakosok jogaiért küzdő mozgalom ösztönzően és jelentősen járult hozzá az emberi jogok előmozdításához, és tevékenységükkel új utakat nyitottak meg a jövő nemzedékek számára. Mindenek előtt arra emlékeztetnek bennünket, hogy soha ne becsüljük alá, milyen messzire juthatunk szenvedéllyel és kreativitással az igazságtalanság elleni küzdelemben.”

Alicia Keys: zenétől az aktivizmusig

Alicia Keys tizenötszörös Grammy díj nyertes zenészként a karrierjét arra használja, hogy ösztönözzön embereket és a változásért kampányoljon.

Felkavaró élmény megkapni ezt a nagyszerű kitüntetést, különösen az őslakosok jogaiért küzdő mozgalom jelenlétében.'' - mondta Alicia Keys. “Arra buzdít engem, hogy továbbra is felszólaljak az igazságtalanság ellen, és a művészet segítségével felhívjam a figyelmet a számomra fontos kérdésekre.”

Alicia Keys, akit gyakran neveznek az ''R&B királynőjének'', egyre inkább összekapcsolja aktivizmust a művészettel. Széleskörű filantróp tevékenységébe beletartozik, hogy társalapítója a Keep a Child Alive (KCA) nevű nonprofit szervezetnek, amely AIDS beteg gyermekek és családok kezelével és ápolásával foglakozik Afrikában és Indiában.

A KCA azonosítja a problémákat és helyi szervezetekkel közösen innovatív megoldásokat dolgoz ki az AIDS elleni küzdelemhez. A KCA több, mint 60 millió dollárt gyűjtött össze több százezer HIV fertőzött gyermek és családjaik kezelésére, valamint egy kampányra, amelynek a célja, hogy az emberek jobban elfogadják és támogassák az AIDS elleni harcot.

2014-ben társalapítója volt a We Are Here Movementnek, amelynek célja, hogy bátorítsa a fiatalokat, a ''Miért vagy itt?'' kérdés feltevésével pedig mozgósítson a változásra. A mozgalmon keresztül arra akarta rávenni a közönségét, hogy tegyenek valamit a büntető igazságszolgáltatás reformjáért és a fegyveres erőszak megfékezéséért.

Annak a megdöbbentő ténynek a hatására, hogy ma már több menekült van a világon, mint eddig bármikor a történelemben, a zenész közreműködött egy rövid film elkészítésében. A film címe Let me in, amelyet a tavalyi Nemzetközi Menekült Napon mutatták be. A művésznő Hallelujah című dalával a film elviszi a menekültválság témáját a néző otthonába, amikor egy olyan fiatal amerikai család igaz történetét meséli el, amelynek az amerikai-mexikói határra kellett menekülnie.

A lelkiismeretünket mindannyian születésünkkor kapjuk ajándékba, függetlenül attól, hogy kik vagyunk'' - mondta Alicia Keys. “Azt a kis hangot, ami szól hozzád és megmondja, ha valami nincs rendjén, mindig a kalauzomnak tekintem. Kislánykorom óta időnként rám kiabált ez a belső hangom. Most csak azt mondom: oké, akkor mit tehetek? Ez az a kérdés, amit feltehetünk magunknak, és aztán aszerint cselekedhetünk''.

Alicia Keys

A kanadai őslakosok jogaiért mozgalom

Annak ellenére, hogy a világ egyik leggazdagabb országában élnek, az őslakos nők, férfiak és gyerekek a kanadai társadalom legmarginalizáltabb tagjai. Több évtizednyi elhallgatás és közöny után egy aktív és sokoldalú mozgalomnak sikerült magára vonni a közvélemény figyelmét.

A Lelkiismeret Nagykövete díjat idén megosztva kapják a mozgalom vezetői és aktivistái, akik figyelemre méltó bátorságot mutattak a jogegyenlőségért folytatott küzdelemben, a szülőföldjük jogainak megvédésében és az őslakos és nem őslakos emberek cselekvésre ösztönzésében.

2012 decembere óta a helyiek 'Nincs több tétlenség' elnevezésű mozgalma utat mutatott az őslakosok jogaiért folyó küzdelemben, amelynek célja, hogy maguk dönthessenek saját földjeikről, erőforrásaikról és környezetükről. Melissa Mollen Dupuis és Widia Larivière a québeci mozgalom társalapítói a tiltakozás előterében voltak.

A főként nők által vezetett mozgalom új hullámot képvisel az őslakos mozgalmak sorában, megszólalási lehetőséget nyújt a helyi aktivistáknak, erősíti az őslakos fiatalok kulturális identitását és közelebb hozza egymáshoz a kanadai őslakos és nem őslakos embereket olyan kérdésekben, mint a környezetvédelem és a gazdaság.

Miután értesültek a díjról, Melissa Mollen Dupuis és Widia Larivière közleményt adtak ki: “Egy ilyen rangos nemzetközi díj odaítélése több ezer ember munkájának az elismerése, akik a maguk módján, egy spontán és békés polgári mozgalom keretében mindennap kiálltak az őslakos emberek jogaiért.”

"Egy olyan társadalomban, amely a hatalom és profit kergetését az egész közösség jóléte elé helyezi, a közösség szavai és tettei – különösen azon tagjainak szava, akiket leginkább fenyeget a társadalmi igazságtalanság és diszkrimináció - az egyik leghatékonyabb eszköz, amivel rendelkezünk a kanadai gyarmatosítás hatásai elleni küzdelemben.''

Cindy Blackstock reméli, hogy a díj ráirányítja majd a világ figyelmét a Kanadában mai napig fennálló igazságtalanságokra.

A First Nations Child and Family Caring Society vezetőjeként évtizedes jogi küzdelmet folytatott az őslakos gyermekeknek járó szociális szolgáltatások alulfinanszírozottsága ellen. 2016-ban a kanadai emberi jogi bíróság történelmi jelentőségű döntése felszólította a szövetségi kormányzatot a diszkriminatív gyakorlat azonnali megszüntetésére. Ennek ellenére a kanadai kormány továbbra is vonakodott teljesen összehangolni a szabályozását, vagyis az őslakos gyermekek még most is hátrányos megkülönböztetést szenvednek el.

"Az emberek kezdenek ráébredni, hogy a kanadai kormány faji alapon diszkriminálja az őslakos gyermekeket és családjaikat.'' mondta Cindy Blackstock. “A kérdés az, mit fogunk tenni ezzel kapcsolatban? Hagyjuk, hogy Kanada rasszizmusban fürdőzve ünnepelje meg a 150. születésnapját, vagy felszólalunk, és követeljük a diszkrimináció megszüntetését?

Háttér

A Lelkiismeret Nagykövete díj olyan egyéneket és csoportokat tüntet ki, akik/amelyek kivételes bátorsággal állnak ki az igazságtalanság ellen, tehetségükkel ösztönöznek másokat, és elősegítik az emberi jogok érvényesülését.

A díj célja továbbá, hogy vitákat váltson ki, bátorítsa a közösségi kezdeményezéseket, és felhívja a figyelmet az inspiráló történetekre, emberi jogi kérdésekre.

A díjat A lelkiismeret köztársaságából című vers inspirálta, amelyet Seamus Heaney ír költő írt az Amnesty International számára. A korábbi díjazottak olyan híres zenészek és művészek, mint Harry Belafonte, Joan Baez és Ai Weiwei, valamint olyan nagy hatású személyiségek, mint Malala Yousafzai vagy Nelson Mandela.