2016-ban 23 országban legalább 1032 embert végeztek ki. Az Amnesty International 2015-ben 25 országban 1634 kivégzést dokumentált, amely 1989 óta a legmagasabb szám volt.

Globális áttekintés

A legtöbb kivégzés Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Pakisztánban történt – ebben a sorrendben. Kína maradt a legtöbb kivégzést végrehajtó ország – bár a halálbüntetés alkalmazásának valódi mértéke nem ismert, mivel ez az adat államtitoknak számít. Az 1032-es teljes számadatban nincs benne a Kínában feltehetően végrehajtott több ezer kivégzés.

Kínát kivéve, az összes kivégzés 87%-át mindössze négy országban - Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Pakisztánban - hajtották végre.

2006 óta először az Egyesült Államok nincs az öt legtöbb kivégzést végrehajtó ország között, a hetedik helyre esett vissza Egyiptom mögé. A 20 kivégzés a legalacsonyabb feljegyzett adat volt 1991 óta.

2016-ban 23 országban – tehát körülbelül a világ minden nyolcadik országából egyben - hajtottak végre kivégzéseket. Ez a szám jelentősen lecsökkent az elmúlt húsz évben (1997-ben még 40 ország hajtott végre kivégzéseket).

Fehéroroszország, Botswana, Nigéria és a Palesztin Autonóm Területek folytatták a kivégzéseket 2016-ban is. Csád, India, Jordánia, Omán és az Egyesült Arab Emirátusok – országok, amelyek 2015-ben végeztek ki embereket – tavaly nem jelentett egyetlen kivégzést sem.

Az országok több mint kétharmada, 141 ország törölte el de facto vagy de jure a legszigorúbb büntetést. 2016-ban két ország, Benin és Nauru törölte el végleg a halálbüntetést minden bűncselekmény esetében. A világ országainak többségében, 104 országban ez a helyzet. 1997-ben még csak 64 ország törölte el teljesen a halálbüntetést.

28 országban változtatták át a halálos ítéleteket vagy kegyelmeztek meg a halálraítélteknek. Legalább 60 halálraítélt személyt tisztáztak a vádak alól 9 országban. Banglades (4), Kína (5), Ghána (1), Kuvait (5), Mauritánia (1), Nigéria (32), Szudán (9), Tavian (1) és Vietnam (2).

2016-ban az Amnesty International 3117 halálos ítéletet dokumentált 55 országban, amely jelentős növekedés a 2015-ös számhoz képest (1998 ítélet 61 országban). Jelentős növekedést történt 12 országban, bár néhány esetében, mint Thaiföld, a növekedés annak köszönhető, hogy a hatóságok most részletes információkat közöltek az Amnesty Internationallel.

2016 végén legalább 18 848 személy volt siralomházban. A következő kivégzési módokat használták világszerte: lefejezés, akasztás, méreginjekció és golyó általi halál. Nyilvános kivégzéseket Iránban (legalább 33) és Észak-Koreában hajtottak végre.

A jelentések rámutattak, hogy legalább két személy 18 év alatti volt, amikor elkövette a bűntettet, amelyért halálra ítélték és kivégezték Iránban.

Számos országban, ahol embereket ítéltek halálra és végeztek ki, az eljárás nem felelt meg a nemzetközi tisztességes tárgyalásra vonatkozó előírásoknak. Néhány esetben kínzással vagy más kegyetlen, embertelen bánásmóddal kikényszerített vallomások alapján ítéltek el embereket például Bahreinben, Kínában, Iránban, Irakban, Észak-Koreában és Szaúd-Arábiában.

Regionális áttekintés

Amerikai kontinens

Nyolc éve az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, amely kivégzéseket hajtott végre az amerikai régióban. 2016-ban 20 embert végeztek ki, nyolccal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ez a kivégzési arány a fele a 2007-es, harmada a 1997-es adatoknak.

Öt állam hajtott végre kivégzéseket 2016-ban az előző évi hat helyett. A Georgiában végrehajtott kivégzések majdnem megduplázódtak az előző évhez képest (5 helyett 9), míg Texasban majdnem feleződtek (13-ról 7-re csökkent). E két állam együtt volt felelős az ország összes kivégzésének a 80%-áért. 2016 végén 2832 ember volt siralomházban az Egyesült Államokban.

A halálos ítéletek száma az USA-ban is lecsökkent a 2015-ös 52-ről 32-re (38%-os csökkenés). Ez az 1973 óta feljegyzett legalacsonyabb szám.

Mindössze három másik állam a régióban, Barbados, Guyana és Trinidad és Tobago szabott ki halálos ítéletet 2016-ban. A Karib-térségben két állam Antigua és Barbuda illetve a Bahamák átváltoztatták az utolsó halálos ítéleteiket.

Ázsia és a csendes-óceáni térség

Legalább 130 kivégzést hajtottak végre 11 országban 2016-ban, amely jóval kevesebb a 2015-ben 12 országban végrehajtott legalább 367 kivégzésnél. Ez főként Pakisztánnak köszönhető, ahol a kivégzések 239-el (73%) csökkentek. A számadatokba nincsenek beleértve a Kínában végrehajtott kivégzések, ahol még mindig ezer számra végeznek ki embereket. De a halálbüntetés alkalmazásának valódi mértéke Kínában ismeretlen, mivel ezt az adatot államtitokként kezelik.

Az új információk a kínai, malajziai és vietnami kivégzésekről rávilágítottak az országok a halálbüntetési titoktartásának mértékére. A parlament nyomására Malajzia kormánya felfedte, hogy 9 embert végeztek ki 2016-ban, és 2016. április 30-án 1042 ember várta a kivégzését.

Az új vetnami adatok rámutattak, hogy ez az ország volt a világ egyik legnagyobb kivégzője. A vietnami nemzetbiztonsági minisztérium 2017 februári jelentése szerint 2013. augusztus 6-a és 2016. június 30-a között 429 fogollyal végeztek. Ebben az időszakban csak Kína és Irán végzett ki több embert.

A régió 18 országában legalább 1224 új halálos ítéletet hoztak, amely észrevehető növekedés (85%) a 2015 évi 661-hez képest. Ez Banglades, India, Indonézia, Pakisztán és Thaiföld adatinak tekintélyes növekedésével van összefüggésben. A thaiföldi hatóságok először az elmúlt évek során kiadták az Amnesty Internationalnek a teljes adatot: kiderült, hogy 216 új halálos ítélet született.

A Fülöp-szigetek rossz irányba indult el, amikor bejelentette, hogy lehet, hogy visszatér a legsúlyosabb büntetéshez, és közel hat évtized után ismét a halálbüntetés visszaállításával fenyegetőzött a Maldív-szigetek.

Szubszaharai Afrika

A halálbüntetés alkalmazása Afrika Szaharától délre eső területein vegyes képet mutatott. Miközben kevesebb kivégzésről számoltak be, a kiszabott halálos ítéletek aránya 145%-kal emelkedett. Legalább 22 kivégzést hajtottak végre öt országban (2015-ben 43-at 4 országban).

A halálos ítéletek száma 443-ról legalább 1086-ra emelkedett 2016-ban, főleg a Nigériában tapasztalt növekedés (171-ről 527-re) miatt, amely több halálos ítéletet hozott tavaly, mint bármely más ország Kínát leszámítva. Annak a veszélye, hogy embereket olyan bűncselelkményekért végeznek ki, amelyet nem követtek el, mindig jelen van: a világban feljegyzett felmentések fele Nigériában volt (32).

Európa és Közép-Ázsia

Fehéroroszországban ismét kivégzést hajtottak végre egy 17 hónapos szünet után. Egyedül két ország, Fehéroroszország és Kazahsztán alkalmazza a halálbüntetést a régióban.

Közel-Kelet és Észak-Afrika

A dokumentált kivégzések száma 28%-al csökkent Közel-Keleten és Észak-Afrikában az előző évhez képest: 1196 kivégzésrő 856-ra.

Irán egyedül volt felelős az összes feljegyzett kivégzés 66%-áért a régióban, még úgy is, hogy az Iránban végrehajtott kivégzések száma 42%-kal csökkent az előző évhez képest (977-ről legalább 567-re).

Szaúd-Arábia legalább 154 embert végzett ki – fenntartva a 2015-ben elért magas szintet (158), amely 1995 óta a legmagasabb feljegyzett adat az országban.