Az Összpont emberi jogi versenyünk keretében február 24-én Disputát rendeztünk az Európa 2000 Középiskolában.

Az Összpont emberi jogi levelezőverseny egyik fénypontja mindig a Disputa, melyet minden tanévben két alkalommal szervezünk meg. A disputa tulajdonképpen egy vitakultúrát fejlesztő játék, amelynek minden fordulójában két-két csapatnak kell érvelnie különböző állítások mellett és ellen.

Disputánkban mindig az Összpont versenyben résztvevő csapatok 3-5 fős küldöttségei mérik össze felkészültségüket és vitakészségüket.

Csillag PálA zárt osztály - az Európa 2000 csapata

A február 24-i disputa helyszínét az egyik induló csapat iskolája, az Európa 2000 Középiskola biztosította. Mellettük versenybe szállt a Madách Imre Gimnázium és a Szinyei Merse Pál Gimnázium egy-egy csapata, valamint a Szent László Gimnázium két csapata is. A zsűri tagjai dr. Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója, Takács Rita az Amnesty International Magyarország önkéntes képzője és Kálmán László nyelvész voltak.

Csillag PálA zsűri (dr. Iván Júlia, Takács Rita és Kálmán László)

Az elődöntőkben előre megadott tételmondatok mellett, illetve ellen kellett érvelniük a résztvevő csapatoknak. Az állítások elsősorban a versenyben eddig feldolgozott emberi jogi témakörökből kerültek ki.

A rövid felkészülési idő után mindkét csapat másfél percben fejthette ki az érveit, majd három percük volt arra, hogy ütköztessék őket. A döntőbe a három legtöbb pontot szerzett csapat került, de ekkor már olyan tételmondatokról kellett vitázniuk, amelyeket nem ismertek előre.

Csillag PálAz Elfi verdi csapat felkészül a vitára

A zsűri a versenyzők felkészültsége mellett minden fordulóban pontozta vitastílusukat és a tagok közti összhangot, illetve röviden értékelte az elhangzottakat. Megdicsérték az ügyes fordulatokat, kiemelték a legmeggyőzőbb érveket, újakat javasoltak és gyakran látták el jó tanácsokkal is a fiatalokat, akik sokszor már a következő fordulóban bizonyították, hogy meg is szívlelték őket.

Csillag PálYes - A Szinyei Merse Pál Gimnázium csapata

Különösen színvonalas vita alakult ki például a börtönbüntetésüket töltők egészségügyi ellátásával kapcsolatban és az iskolai emberi jogi oktatás szükségességéről. Kár, hogy a szabályok nem engedték, hogy tovább hallgassuk az érvelő fiatalokat.

A Protettori csapat

Takács Rita egyik értékelő hozzászólásában az egész disputa lényegét ragadta meg: sokszor érdemes végiggondolni, hogy milyen érveket lehet felsorakoztatni egy-egy véleményünkkel szemben, még ha elsőre úgy tűnik, nincsenek is. Ha a felnőttek is így állnának a nézeteltéréseikhez, értelmesebb vitákat tudnának folytatni és kevésbé éreznénk azt, hogy nincs párbeszéd a szekértáborok között.

Csillag PálA zsűri értékel

Az izgalmas délelőtt után eredményt hirdettünk, első helyen a Madách Imre Gimnázium MIG nevű csapata végzett, második lett az Elfi verdi, harmadik pedig a Protettori csapat, mindkettő a Szent László Gimnáziumból.

Csillag PálMIG - a győztes csapat érvelés közben

A győztes csapat az Allianz Kulturstiftung jóvoltából Pozsonyban szlovák, cseh és román fiatalokkal együtt részt vehet a Szlovák Emberi Jogi Olimpia kétnapos áprilisi döntőjén.

Gratulálunk minden résztvevőnek, mert mindannyian bizonyították felkészültségüket és elkötelezettségüket az emberi jogok iránt, a zsűrinek pedig köszönjük az egyszerre kritikus és kedves értékeléseket!