Kína és Oroszország ismét élt az ENSZ Biztonsági Tanácsában a vétójogával, hogy elgáncsoljon egy határozatot, amely segített volna a vegyi fegyverek gyártóinak és felhasználóinak felelősségre vonásában Szíriában.

“A vétóval Kína és Oroszország újra bebizonyították, hogy teljesen hidegen hagyja őket több milliónyi szíriai élete. Mindkét ország részese a Vegyifegyver Tilalmi Egyezménynek – nincs mentség tehát a mai döntésükre.” - mondta Sherine Tadros, az Amnesty International New York-i ENSZ irodájának vezetője.

“Oroszország és Kína hat éve akadályozza a Biztonsági Tanácsot, hogy felelősségre vonja a szíriai kormányt. Magatartásuk ellehetetleníti az igazságszolgáltatást, és bátorítja a konfliktus minden résztvevőjét, hogy semmibe vegyék a nemzetközi előírásokat. A nemzetközi közösség felől érkező üzenet egyértelmű: ha Szíriáról van szó, mindent szabad.”

Oroszország hetedik alkalommal élt a szíriai konfliktus kezdete óta a vétójogával. A mai tervezet olyan egyéneket vont volna felelősségre, akik közreműködtek vegyi fegyverek előállításában, illetve embargót vezetett volna be minden olyan termékre, amelyből ilyen fegyvert lehet gyártani. A tervezet a 2013 szeptemberében Oroszország és az Egyesült Államok által benyújtott 2118. számú határozat folytatása lett volna, amely az ENSZ Alapokmányának VII. Fejezete alapján vezetett volna be intézkedéseket azokkal szemben, akik “jogosulatlan kereskednek vegyi fegyverekkel, vagy azokat bármilyen módon felhasználják a Szíriai Arab Köztársaságban.”

2015 augusztusában a Biztonsági Tanács egyhangúan fogadta el a 2235. számú határozatát, amely létrehozta a Közös Nyomozati Mechanizmust (Joint Investigative Mechanism, JIM), amelynek a célja a vegyi támadások felelőseinek felderítése. A testület azóta a szíriai kormányt és az Iszlám Államot azonosította az ilyen jellegű támadások elkövetőiként.

„A mai szégyenteljes vétó egy újabb példa arra, hogy az orosz kormány, hogyan akarja biztosítani, hogy szövetségesét, a szíriai kormányt ne vonhassák felelősségre háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért. Óriási felelőssége van az új ENSZ főtitkárnak illetve a Biztonsági Tanács tagjainak, hogy határozottan felemeljék a hangjukat, ha egy ország meg akarja akadályozni a háborús bűncselekmények megelőzését vagy azok kivizsgálását. A Biztonsági Tanács az állandó tagok politikai pózolásának helyszínévé vált, aminek a szíriai emberek isszák meg a levét.” - mondta Sherine Tadros.