Az EU tengeri határainak lezárása több ezer menekültet és migránst tenne ki rettenetes jogsértéseknek Líbiában – figyelmezteti a ma Máltán az EU-Líbia migrációs tervről vitázó uniós vezetőket az Amnesty International. Az Európai Bizottság a múlt hónap végén terjesztette elő a javaslatot, amelynek célja a Földközi-tenger középső részén zajló migrációs útvonal "szabályozása".

Az EU tengeri műveletei, a Sophia és a Triton a gyakorlatban kiszerveznék a menekültek és migránsok felkutatását és kimentését: megosztanák a koordinátáikat a líbiai partiőrséggel, és segítenék az elfogásukat és visszaküldésüket Líbiába.

„A javaslat, hogy visszavonják az uniós tengeri műveleteket a kutatás és mentés területéről, és támogassák – közvetve pénzeljék – a líbiai partiőrséget, hogy betöltsék ezt az űrt, egy alig leplezett terv, hogy megakadályozzák a menekültek és migránsok eljutását Európába. Több tízezer ember esne csapdába a konfliktus sújtotta Líbiában, a javaslat kínzás és kizsákmányolás veszélyének teszi ki őket. Ez a legfrissebb, egyben talán a legérzéketlenebb jele annak, hogy Európa vezetői hogyan fordítanak hátat a menekülő embereknek.” - mondta Iverna McGowan, az Amnesty International európai intézményekkel foglalkozó irodájának igazgatója.

Minden valószínűség szerint a partiőrség által elfogott embereket líbiai őrzött táborokba vinnék vissza. Az Amnesty International jelentése szerint ezekben a táborokban határozatlan ideig és önkényesen tartják fogva embertelen körülmények között a menekülteket és migránsokat, kínzás és szexuális erőszak áldozataivá válnak ezeken a helyeken. A német kormány héten kiszivárgott jelentése ugyanezekre a megállapításokra jutott. A javaslatban nem szerepel semmilyen olyan garancia, amely biztosítaná, hogy az EU közvetlenül ne járuljon hozzá komoly jogsértések elkövetéséhez a líbiai hatóságokkal való együttműködése során.

„Őszintén megdöbbentő, hogy egyáltalán felmerülhetett ez a terv, főleg ha figyelembe vesszük a Líbiában uralkodó körülményeket illetve a menekültek és migránsok szenvedésének méreteit. Az áttelepítésre vonatkozó kézzelfogható részletek vagy azoknak a garanciáknak a hiánya, amelyek megakadályoznák, hogy emberek csapdába essenek egy törvények nélküli országban pontosan megmutatja a cinikus javaslat mögött húzódó kegyetlen szándékot.” - mondta Iverna McGowan.