Az Amnesty több millió hozzátok hasonló támogatója 2015-ben számos változásra bírta rá világszerte a döntéshozókat.

Segítségetekkel újságírók és aktivisták szabadultak ki a börtönből. Diszkriminatív törvényeket változtattak meg. Vállalati bűnözés áldozatai kaptak kártérítést. Megkínzott foglyok kaptak kegyelmet. És még sok egyebet is elértetek.

Miközben a kormányok továbbra is szigorúan felléptek a másként gondolkodók és a szólásszabadság ellen, az általatok gyakorolt nyomás kritikus fontosságú volt az emberi jogok megvédésében.

Az alábbi lista csak egy pillanatkép abból a számos sikertörténetből és örömhírből, amelyet ti értetek el 2015-ben. Köszönjük a támogatásotokat – mi mind kiállunk azokért az emberekért, akik mindent kockára tesznek azzal, hogy nem hallgatnak el.

Moses Akatugba, kínzás túlélője Nigériából, miután kegyelmet kapott 2015 májusában.

„MEG VAGYOK RENDÜLVE. AZ AMNESTY TAGJAI AZ ÉN HŐSEIM.“

Filep Karma, egy indonéziai börtönből kiengedett aktivista:

„KÖSZÖNÖK MINDENT AMNESTY-S BARÁTAIMNAK, AKIK RÉGÓTA HARCOLTAK SZABADON ENGEDÉSEMÉRT. FOLYTATOM A HARCOT AZ EMBERI JOGOKÉRT PÁPUÁN.”

1. Nigéria: A Shell kifizette a Niger deltájában bekövetkezett olajkatasztrófák áldozatait

Januárban, az Amnesty és támogatói részéről évek óta tartó nyomásgyakorlás hatására a Shell nigériai leányvállalata bejelentett egy 55 millió fontos kártérítést annak a nigériai Bodóban élő 15 600 gazdálkodónak és halásznak a javára, akiknek az életét 2008-ban és 2009-ben tönkretette két hatalmas Shell olajkiömlés

2. Mianmar: Szabadon engedik Dr. Tun Aung aktivistát

Több mint két év nyomásgyakorlás és az Amnesty levélíró támogatóinak köszönhetően januárban szabadon engedték Dr. Tun Aung mianmari közösségi vezetőt, akit tizenhét év börtönbüntetésre ítéltek, miután megpróbált lecsillapítani egy tömeget a 2012-es zavargások idején. A mianmari Nemzeti Emberi Jogi Bizottság közlése szerint a ti leveleitek hatására vizsgálták meg alaposabban az ügyét.

3. El Salvador: Kiszabadul a vetélésért bebörtönzött Guadalupe

Carmen Guadalupe Vasquez végre kegyelmet kapott és szabadon távozhatott a börtönből februárban. 2007-ben koholt gyilkossági vádakkal 30 évre börtönbe zárták, miután 18 évesen elvetélt. Azzal gyanúsították meg, hogy abortusza volt, ami minden esetben tilos El Salvadorban.

4. Hongkong: Bántalmazás miatt elítélték a munkáltatót

Februárban egy hongkongi munkaadót bűnösnek találtak, miután kiderült, hogy brutálisan bántalmazott két migráns háztartási alkalmazottat, Erwiana Sulistyaningsih-t és Tutik Lestari Ningsih-t. Az esetnek rá kell irányítania a hatóságok figyelmét további több tízezer nő kizsákmányolására.

5. Mexikó: Ejtették a megkínzott nő elleni vádakat

Ejtették az összes vádat Claudia Medina, az ellen a mexikói nő ellen, akit 2012-ben megkínoztak, majd hamis vallomást csikartak ki belőle. A Kínzás STOP! kampány részeként az Amnesty támogatói világszerte kiálltak mellette.

6. Három hónap alatt három országban törölték el a halálbüntetést

Januárban Madagaszkár minden bűncselekmény esetében eltörölte a halálbüntetést. A Fidzsi-szigetek februárban követte a példájukat. Márciusban pedig a dél-amerikai Suriname is kitörölte a halálbüntetést törvénykönyveiből.

7. Togo: Bűncselekmény lett a kínzás

Márciustól a kínzás bűncselekménynek számít Togóban. A fantasztikus bejelentésre 26 évvel azután került sor a nyugat-afrikai országban, hogy először írta alá az ENSZ kínzás elleni egyezményét.

8. Mexikó: Kiengedték a kínzás áldozatává vált férfit

Mexikóban végre szabadon engedték Alfonso Martín del Campo Doddot, aki 23 évet töltött börtönben egy kínzás hatására kicsikart vallomás miatt. Az Amnesty számos olyan esetre hívta fel a figyelmet, ahol a bírák továbbra is elfogadják a kínzás hatására megszerzett tanúvallomásokat.

9. Joan Baez és Ai Vejvej az Amnesty lelkiismereti nagykövetei

A legendás folk énekesnő, Joan Baez és a világhírű művész, Ai Vejvej – mindketten elkötelezett aktivisták – közösen vehették át az Amnesty International 2015-ös Lelkiismeret Nagykövete díját márciusban. A díjat olyan személyeknek ítélik oda, akik az emberi jogokért való küzdelemben kimagasló, vezető szerepet értek el.

10. India: Kiengedték a „maoista“ irodalom birtoklásáért bebörtönzött aktivistákat

Az otthonukban talált „maoista“ anyagokért letartóztatott Jaison C Cooper és Thushar Nirmal Sarathy emberi jogi aktivistákat óvadék ellenében szabadlábra helyezték márciusban. Indiában több ezren támogatták a két férfi kiszabadítására irányuló Amnesty International kampányt.

Csen Csenping, egykori kínai lelkiismereti fogoly:

„VÉGRE SZABAD FÖLDRE TEHETTEM A LÁBAM... MÉLYEN MEG VAGYOK RENDÜLVE. SZERETNÉK KÖSZÖNETET MONDANI AZ AMNESTY ÉS MINDEN JÓSZÍVŰ EMBER FELÉ, HOGY KIÁLLTAK AZ ÜGYEMÉRT.”

11. Azerbajdzsán: Két lelkiismereti foglyot engedtek szabadon

Márciusban egy elnöki amnesztiaprogram részeként szabadon bocsátották Bashir Suleymanlit és Orkhan Eyyubzadét, akik nyíltan bírálták Ilham Aliyev azeri elnököt. Az Amnesty rajtuk kívül 20 további lelkiismereti fogoly szabadon bocsátásáért is régóta küzd.

12. Fülöp-szigetek: Gondoskodtunk róla, hogy kivizsgálják Jerryme megkínzását

A Fülöp-szigeteki rendőrség bejelentette, hogy az „egyik emberi jogi szervezet“ által küldött levelek nyomán elrendelték Jerryme Corre brutális megkínzásának kivizsgálását. A férfit többek között elektrosokkolták, ököllel verték és megfenyegették, hogy megölik. Az Amnesty több ezer támogatója ragadott tollat Jerryme kiszabadításáért a 2014-es Levélíró Maraton keretében.

13. India: A szólásszabadság győzelme

Márciusban az indiai Legfelsőbb Bíróság megsemmisített egy online szólásszabadságot korlátozó törvényt, amelyet korábban többek között aktivisták és a kormányt kritizálók ellen is alkalmaztak. A döntés kulcsfontosságú győzelem az indiai szólásszabadságnak.

14. Norvégia: Történelmi áttörés a transzneműek jogaiban

Áprilisban a norvég kormány bejelentette, hogy módosítják a törvényt a jogi nemváltoztatás könnyebbé tételéhez. A bejelentés a John Jeanette Solstad Remø érdekében folytatott kampányunk után történt. A transznemű nőnek kötelező orvosi beavatkozás nélkül nem engedélyezték a jogi nemváltoztatást.

15. Kína: Nem hallgattunk el: #FreeTheFive

A kínai hatóságok feltételesen szabadon engedtek öt nőjogi aktivistát április 13-án, a kiszabadulásukért folytatott globális kampányt követően. Vej Tingtinget, Vang Mant, Vu Zsongzsongot, Li Tingtinget és Cseng Csuzsant azért tartóztatták le, mert a nemzetközi nőnap alkalmából egy szexuális zaklatás elleni kampányt terveztek.

16. Kambodzsa: Szabadon engedtek tíz nő emberi jogi aktivistát

Tíz lakhatási jogokért küzdő aktivistát engedtek szabadon Kambodzsában, miután királyi kegyelemben részesültek áprilisban. A tíz nő közül kilencen a Boeung Kak-tó lakóközösségében élt, ahol 2008 augusztusa óta 3500 családot lakoltatott ki erőszakkal a kormány.

17. Kína: Li Jen halálbüntetését börtönbüntetésre változtatták

Áprilisban a kínai hatóságok Li Jen halálos ítéletét börtönbüntetésre változtatták. Az asszony több hónapnyi elszenvedett családon belüli erőszak után ölte meg erőszakos férjét. A halálos ítéletet várhatóan két év jó magaviselet után változtatják börtönbüntetésre.

18. USA: Fordul a kocka a tömeges megfigyelés ellen

A kommunikációs csatornák amerikai kormány általi tömeges lehallgatásának gyakorlata jelentős pofont kapott május 7-én, amikor egy fellebbviteli bíróság kimondta, hogy a híváslisták Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) általi ömlesztett begyűjtése törvényellenes. Több mint 100 ezren írták alá #UnfollowMe kampányunk petícióját, amelyben követeltük a kormányoktól a tömeges megfigyelés betiltását.

19. USA: Kiengedték Omar Khadrot

Májusban szabadon engedték Omar Khadrot, miután 12 évet töltött börtönben, többnyire a hírhedt Guantánamo-öbölben található létesítményben. Omar mindössze 15 éves volt, amikor 2002-ben az amerikai csapatok elfogták Afganisztánban. Az Amnesty aktivistái világszerte kampányoltak szabadon bocsátásáért.

20. Egyesült Arab Emírségek: Három nővér kiszabadul a titkos börtönből

A közösségi médián végigsöprő globális felháborodást követően május 15-én kiengedték titkos börtönükből Aszma, Marjam és Aljazija asz-Szuvajdit. Miután egy Twitter üzenetben hívták fel a figyelmet a bátyjuk elleni tárgyalás jogtalanságára, a nővéreket februárban hallgatta ki az Emirátusok rendőrsége, majd három hónapra nyomtalanul eltűntek.

Adrian Vazquez, kínzás áldozatává vált férfi, aki kiszabadult mexikói börtönéből:

„NAGYON KÖSZÖNÖM MINDENKINEK AZ AMNESTY-NÉL. ANNYI TÁMOGATÁST KAPTAM ÉS NAGYON BOLDOG VAGYOK.”

21. Írország: IGEN a házasságbeli egyenlőségre

Májusban Írország egy népszavazás eredményeként a világon elsőként vezette be a teljes polgári házassági egyenlőséget. „A döntéssel minden LGBTI embernek üzenjük, hogy ők, kapcsolataik és családjaik is számítanak“, mondta az Amnesty Ireland igazgatója, Colm O’Gorman.

22. Nigéria: Kegyelmet kapott a kínzás áldozatává vált férfi

Május 28-án kegyelmet kapott Moses Akatugba, egy nigériai halálra ítélt, aki közel 10 évet töltött börtönben. Kínzás alatt vallott be egy olyan bűntényt, amit állítása szerint nem követett el. Több mint 800 000 aktivista küldött levelet, igazságot követelve a férfinak.

23. USA: Chicago jóvátételt ígér a kínzás áldozatainak

Chicago város önkormányzata ígéretet tett, hogy kártérítést fizet azoknak, akiket rasszista indíttatásból kínzott meg Jon Burge egykori chicagói rendőrparancsnok és a vezetése alatt álló nyomozók. A döntés az Amnesty támogatói és partnerei által folytatott kitartó kampány eredménye.

24. Olaszország: Az olaszországi romák precedens értékű győzelmet arattak

Egy olasz bíróság májusi döntése törvényellenesnek mondta ki a roma családok átköltöztetését Rómán kívüli etnikailag szegregált táborokba. A precedens értékű ítéletet az Amnesty és mások több éves kampánya előzte meg, melyet azért folytattunk, hogy megakadályozzuk az olaszországi romák erőszakos kilakoltatását, szegregálását és diszkriminálását.

25. USA: A házassághoz való jog mindenkit megillet

Júniusban az amerikai Legfelsőbb Bíróság történelmi döntést hozott, amikor megerősítette az azonos nemű párok házassághoz való jogát. „Ez nem csupán a szerető és elkötelezett azonos nemű párok számára örömteli nap, de mindenki számára, akik hisznek az emberi jogokban és a mindenkit megillető egyenlőségben“, mondta Steven W. Hawkins, az Amnesty International USA igazgatója.

26. Szváziföld: Két lelkiismereti foglyot engedtek szabadon

Szabadon engedték Bhekithemba Makhubu újságírót és Thulani Maseko emberi jogi ügyvédet júniusban, miután több mint 15 hónapot töltöttek egy szváziföldi börtönben. Azért ítélték el őket, mert cikkeikben aggodalmukat fejezték ki a bírók függetlenségét illetően.

27. Csád: Kiszabadult az aktivista

Júliusban kiengedték Djeralar Miankeol földjogi aktivistát csádi börtönéből, miután minden vádat ejtettek ellene. Egy fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezett egy korábbi ítéletet, amely bűnösnek találta a férfit a bírói szervek megsértéséért, miután egy rádióinterjúban megkérdőjelezte a bírósági tisztviselők hozzáértését.

28. Mianmar: Lelkiismereti foglyokat engedtek szabadon

Legalább 11 lelkiismereti fogoly nyerte vissza szabadságát egy mianmari tömeges amnesztia keretében, többek között újságírók, békés tüntetők és az elnyomott muszlim rohingya kisebbség közösségi vezetői. Az Amnesty felszólította a hatóságokat, hogy engedje szabadon az ország börtöneiben még mindig tömegesen rács mögött sínylődő békés aktivistákat.

29. Szíria: Kiszabadul Mázen Dervis emberi jogi aktivista

Augusztusban szabadon engedték Mazen Darwish emberi jogi aktivistát, akit koholt terrorizmusvádakkal zártak börtönbe Szíriában három és fél évvel ezelőtt. Ő vezeti a szíriai Média és Véleménynyilvánítás Szabadságának Központját, amelynek célja az emberi jogi visszaélések dokumentálása Szíriában.

30. Szudán: Szabadon engednek két lelkészt

Augusztus 5-én szabadon engedtek két dél-szudáni lelkészt, Yat Michael tiszteletest és Peter Yen tiszteletest, miután egy Kartúmban már leült börtönbüntetésre ítélték őket. Feltételezhető, hogy a két lelkészt vallási meggyőződésük miatt tartóztatták le és ítélték el.

Dr. Tun Aung, egy kiszabadult mianmari közösségi vezető:

„ISTEN ÁLDJON MINDENKIT, AKI AZ ELNYOMOTTAK SZENVEDÉSÉNEK ENYHÍTÉSÉÉRT FÁRADOZNAK, ÉS AZOKAT IS, AKIK AZ IGAZSÁGÉRT KÜZDENEK EBBEN A VILÁGBAN.”

31. Thaiföld: Felmentették az újságírókat

Szeptemberben felmentettek két újságírót Thaiföldön, akiket azért fogtak perbe, mert egy emberkereskedelemről szóló cikk részeit sokszorosították. Alan Morison szerkesztőt és Chutima Sidasathian riportert nem találták bűnösnek rágalmazásért és a számítógépes bűnözésről szóló törvény rendelkezéseinek megsértéséért.

32. Egyiptom: Kiszabadul az Al Jazeera stábja

Szabadon engedték Mohamed Fahmy-t és Baher Mohamedet, az Al Jazeera újságíróit szeptemberben egy elnöki rendelet útján, melyben az egyiptomi elnök 100 embernek adott kegyelmet. 2013-as letartóztatásukat követően kollégájukkal, Peter Greste-tel együtt „hamis hírek terjesztéséért“ ítélték el őket.

33. Európa: Mindannyian üdvözöltük a menekülteket: „Refugees Welcome“

Görögországtól Németországig önkéntesek hada egyesített erővel segített az újonnan érkező menekülteknek és migránsoknak, hogy ételt, ruhát és orvosi ellátást kapjanak – betömve ezzel az EU hibás menekültügyi rendszerének tátongó réseit, miközben Európa vezetői továbbra is egymással dulakodtak a megoldásért.

34. Kenya: A kilakoltatott közösségek ígéretet kapnak a jóvátételre

Jó hír fogadott októberben két, útépítés miatt fenyegetettségben élő közösséget a kenyai Mombasa megyében. Az érintett autópálya építő hatóság elismerte, hogy tévedett, amikor több mint 100 embert kényszerített otthona elhagyására, és ígéretet tett a jóvátételre, valamint az érintettek visszatelepítési tervének javítására.

35. Dél-Afrika: Jobb egészségügyi ellátás a mkhondói nők számára

A dél-afrikai Mkhondóban a nők és lányok számára könnyebben elérhető a terhesgondozás. Az egyik klinika heti két napról hét napra növelte terhesgondozási szolgáltatásainak elérhetőségét, ami drasztikusan lecsökkentette a várakozási időt. Kormánytisztviselők is ellátogattak a városba, hogy figyelemmel kísérjék és értékeljék a fejleményeket.

36. Vietnám: Kiengedték Ta Phong Tan bloggert

Szeptemberben szabadon engedték Tạ Phong Tần bloggert, a szólásszabadság élharcosát, miután négy évet letöltött egy tízéves börtönbüntetésből. Az egykori rendőrnőt „államellenes propaganda kifejtéséért“ ítélték el.

37. Kuba: Kiszabadult a graffiti művész

Októberben szabadon engedték Danilo Maldonado Machado kubai graffiti művészt és lelkiismereti foglyot havannai börtönéből. Közel egy évet raboskodott, amiért két disznó hátára a „Raúl“ és a „Fidel“ neveket festette. Reményeink szerint szabadon bocsátása újfajta megközelítést jelez a véleménynyilvánítás és másként gondolkodók irányába.

38. Srí Lanka: Fordulópont a háborús áldozatok számára

Döntő fontosságú határozatot fogadott el az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, amellyel végre megadja a Srí Lanka-i fegyveres konfliktus áldozatainak az igazságszolgáltatás lehetőségét. A határozat a mindkét fél által elkövetett borzalmas bűnöket elismeri.

39. Egyiptom: Felmentettek 17 tanút

Egy fellebbviteli bíróság helyben hagyta Azza Szoliman nőjogi aktivista és 16 társa felmentő ítéletét, akik szemtanúi voltak Sajmáa al-Szabbagh aktivista és költő meggyilkolásának. Hamis vádakat koholtak ellenük, miután tanúként vallomást tettek a biztonsági erők ellen. Azza Szoliman megköszönte az Amnesty-nek támogatásunkat és szolidaritásunkat.

40. Szudán: Semmis a tinédzser elleni ítélet

A szudáni Fellebbviteli Bíróság megsemmisítette a Ferdous Al Toum elleni ítéletet. A tinédzsert korábban bűnösnek találtak „nem megfelelő, illetve erkölcstelen öltözékéért“, amiért a lányt 20 korbácsütésre és 500 szudáni font büntetésre ítélték. Úgy gondoljuk, hogy ez az eredmény részben a ti aktív támogatásotoknak és a nemzetközi nyomásgyakorlásnak köszönhető.

Claudina Medina, egy kínzást elszenvedett nő Mexikóból, miután ejtették az ellen felhozott vádakat:

KIHÚZOM MAGAM ÉS EMELT FŐVEL AZT MONDOM: „ÁRTATLAN VAGYOK, ÉS MINDIG CSAK AZ IGAZAT MONDTAM“.

41. USA: Kiengedték Saker Aamert Guantánamóból

Szabadon engedték Saker Aamert, aki vádemelés vagy tárgyalás nélkül 13 évig tartottak fogva a Guantánamo öbölben. Az elsők között volt, akit 2002-ben a hírhedt gyűjtőtáborba zártak, és ő volt az utolsó fogvatartott, aki brit állampolgár volt. Az Amnesty támogatói több mint 10 éve küzdöttek a szabadon bocsátásáért.

42. Kína: A lelkiismereti fogoly újra találkozhatott családjával

Októberben az egykori lelkiismereti fogoly, Csen Csenping ismét találkozhatott családjával Finnországban. Márciusban engedték ki kínai börtönéből, de a helsinki repülőtőrre való megérkezéséig zaklatták és megfigyelték. 2008 augusztusában nyolc év börtönbüntetésre ítélték a Kínában betiltott Falun Gong spirituális mozgalom gyakorlásáért.

43. Afganisztán: Kiszabadult az aktivista a tálibok fogságából

Októberben helyi partnereinkkel együttműködve sikerült evakuálnunk 40 embert, köztük emberi jogi aktivistákat és családjaikat, amikor a tálibok elfoglalták Kunduz tartományt, és további két provinciába is betörtek. Az elmúlt év során az Amnesty riasztó számban jegyzett fel támadásokat olyan nők és férfiak ellen, akik a nők és lányok jogaiért szálltak síkra.

44. Egyiptom: Kiszabadult az emberi jogi újságíró

Szabadon engedték Hosszám Bahgat aktivistát és újságírót, napokkal azután, hogy az Amnesty International és a nemzetközi közösség is elítélte a letartóztatást. Fogvatartása újabb jele annak, hogy Egyiptom folytatja a támadást a független újságírás és a civil társadalom elleni.

45. Indonézia: Végre kiszabadult Filep Karma aktivista

Novemberben végre kiszabadult Filep Karma aktivista indonéziai börtönéből. Több mint egy évtizedig ült börtönben, amiért egy 2004-es politikai ceremónián felvont egy pápuai függetlenséget jelképező zászlót. Az Amnesty támogatói régóta küzdöttek Filep szabadon engedéséért, köztük az a 65 000 levélíró, akik a 2011-es Levélíró Maraton keretében biztosították támogatásukról.

46. India: Kiszabadult a szatirikus dalaiért letartóztatott énekes

Feltételesen szabadlábra helyezték S Sivadas dalit folk énekest és aktivistát, művésznevén Kovant, akit két szatirikus dal miatt tartóztattak le, melyekben Tamil Nadu állam kormányát és államminiszterét kritizálta.

47. Mexikó: Két megkínzott fogoly is kiszabadult

Mindössze pár óra különbséggel két megkínzott foglyot is szabadlábra helyeztek Észak-Mexikóban decemberben. Adrián Vásquez buszsofőr és négygyermekes édesapa (lásd a képen balra) több mint három évvel azután szabadult, hogy az állami rendőrség megkínozta és meggyanúsította, hogy magas rangú drogkereskedőként dolgozik. Pár órával később kiengedték Cristel Piña 25 éves, kétgyermekes édesanyát is, több mint két évvel azután, hogy brutálisan megverték és szexuálisan bántalmazták, amíg bűnösnek nem vallotta magát zsarolásért.

48. Mongóliában eltörlik a halálbüntetést

Decemberben Mongólia parlamentje lett a legújabb törvényhozó testület, mely száműzte a halálbüntetést a történelemkönyvek lapjaira, ez pedig az emberi jogok jelentős győzelmét jelenti az országban. A döntés az Amnesty és támogatói évek óta tartó nyomásgyakorlásának eredménye.

49. Azerbajdzsán: Kiszabadul az emberi jogi aktivista

Decemberben szabadlábra helyezték Leyla Yunust, Azerbajdzsán legjelentősebb emberi jogi aktivistáját. Augusztusban ítélték el „csalásért“ és a civil szervezetekben végzett munkájához kapcsoló más állítólagos bűncselekményekért.

50. Mianmar: Kiszabadult az aktivista

Kiengedték a börtönből Thein Aung Myint aktivistát Mianmarban, miután lecsökkentették eredetileg kiszabott büntetését. A férfi egyéves börtönbüntetését töltötte, amiért részt vett két békés tüntetésen Mandalay-ban.

Jerryme Corre, kínzásnak áldozatul esett férfi a Fülöp-szigetekről:

„ERŐSEBBÉ TETT A TUDAT, HOGY VANNAK MÁSOK IS, AKIK KIÁLLNAK ÉRTEM.”