Sürgős akció

Romák százait fenyegeti a kényszerkilakoltatás

Olaszország, Az akció indult: 2017/3/30, A petíció aktív

Körülbelül 1300 Romániából származó romát akarnak kényszerrel kilakoltatni a dél-olaszországi Nápoly egyik telepéről. Közel 200 romát az önkormányzat átköltöztet egy új építésű elkülönített telepre Via del Riposoban, a többiek azonban az utcára kerülhetnek. Az önkormányzati hatóságoknak eddig nem sikerült megfelelő lakhatási lehetőségeket találniuk az itt élő emberek számára.

Legfrissebb hírek

4/72017

A Nemzetközi Roma Nap előtt lakoltatták ki a gianturcói romákat

Ma reggel több száz romát lakoltattak ki kényszerrel a nápolyi Gianturco telepről. Tovább

Egy körülbelül 1300 fős Romániából származó romából álló közösséget - több száz gyereket, időseket, betegeket és fogyatékkal élőket - fenyeget az otthonuk elvesztése. Az önkormányzat szerint 850 ember él a a nápolyi Gianturco nevű telepen, de a közösség és a civil szervezetek szerint valójában jóval több emberről van szó. Néhány család 2011-ben költözött Gianturcóba, miután a tábort, ahol korábban éltek, ismeretlen támadók felgyújtották. Más családok később érkeztek.

Egy 2016 januári bírósági végzés 30 napot adott a romáknak, hogy elhagyják a magántulajdonban levő földeket. Néhány családot értesítettek a kilakoltatási végzésről, míg sokan az elmondásuk szerint soha nem kaptak semmilyen erre vonatkozó dokumentumot. Az önkormányzat megerősítette az Amnesty Internationalnek, hogy a bíróság csak bizonyos számú lakost értesített az eljárásról. Bár az önkormányzatnak sikerült tárgyalni a bírósággal a kilakoltatási határidő hosszabbításáról, 2017. február 27-én azonban önkormányzat az Amnesty Internationalnek kijelentette, hogy nincs lehetőség további halasztásra, a kilakoltatást azonnal megkezdik.

Annak ellenére, hogy több mint egy év állt rendelkezésre, az önkormányzat nem kezdeményezett konzultáció a helyi lakosokkal, hogy megvizsgálja az összes lehetséges alternatívát a kilakoltatás elkerülésére vagy az alternatív lakhatás biztosítására. Az Amnesty International által összegyűjtött adatok szerint az önkormányzat körülbelül 200 roma lakost tervez átköltöztetni egy új elkülönített, most épülő Via del Riposóban lévő telepre, amelynek építési költségeit az önkormányzat és a belügyminisztérium közösen viselik. Az önkormányzat kijelentette, hogy néhány szervezett bűnözői csoportoktól lefoglalt kisebb lakásba is a Gianturcóból kilakoltatott embereket költöztetik majd. Ideiglenes támogatásként felajánlottak összesen 75 000 eurót 25 család részére, hogy bizonyos feltételek mellett albérletbe költözhessenek. Az önkormányzat azonban elismerte, hogy több száz embernek, beleértve gyerekeket is, nem biztosítanak semmilyen lakhatási lehetőséget, ezért őket a hajléktalanná válás veszélye fenyegeti.

Háttér

Gianturcóban 850-1300 felnőtt és gyerek él, sokan téglából, fából és fémlapokból készített saját építésű házakban. Családok tucatjai települtek át ide, miután a korábbi lakóhelyüket Via del Riposóban ismeretlen tettesek 2011-ben felgyújtották. Jelenleg az önkormányzat pont ott épít egy új szegregált telepet gianturcói családok egy része számára.

Az utóbbi hónapokban a hatóságok gyakori razziákat tartottak a telepen, amely során élelmiszert, autókat, szekereket, robogókat, kézikocsikat foglaltak le. A családok ezeket az eszközöket használták arra, hogy a városban összegyűjtött újrahasznosítható anyagokat szállítsák. A lakosok zaklatást is jelentettek a hatóságok részéről, akik rendszeresen felszólították őket, hogy hagyják el a telepet. Jelentős negatív hatással volt a közösség megélhetésére, hogy a hatóságok betiltották a nem hivatalos használt árucikk piacot.

2017. február 27-én az önkormányzat azt mondta az Amnesty Internationalnek, hogy a kilakoltatásokra hamarosan sor kerül, konkrét időpontot sem a szervezetnek, sem a lakóknak nem mondtak. Az önkormányzat terve a közösség átköltöztetésére a következő:

• Egy új engedélyezett telep, amely jelenleg építenek Via del Riposóban, ide 36 – 40 család (körülbelül 200 ember) kerül. A hatóságok nem adták meg az átköltöztetni kívánt családok pontos számát, ahogyan a kiválasztási kritériumokról vagy annak menetéről sem adtak tájékoztatást. Az önkormányzat elmondása szerint az iskolába járó gyerekes családok, idősek és különösen sérülékeny emberek költöznek majd az új telepre. Sok család jelezte a meghallgatások során, hogy felháborítónak tartják, amiért nem tájékoztatták őket a jövőbeli lakóhelyükről.

• Összesen 75 000 eurót ajánlott fel az önkormányzat 25 nápolyi roma családnak (nem csak a Gianturcóból kilakoltatott lakosoknak). Az ajánlat értelmében a családoknak alá kell írniuk egy szerződést különféle munkákban való részvételről, biztosítaniuk kell, hogy a gyermekeik iskolába járjananak, nem élhetnek sem engedélyezett vagy nem hivatalos telepeken, és nem követhetnek el bűncselekményeket. Sok roma aggodalmát fejezte ki, hogy valószínűleg nem tudnak majd élni az ajánlattal, mivel az megköveteli tőlük, hogy előre fizessék a lakbért, amelyeket később családonként maximum 3000 euróig visszatérítenek. Sokan azt mesélték, hogy a bizonytalan munkavállalási lehetőségek miatt az albérlet és az azzal járó költségek megfizetése a jelenlegi helyzetben irreális számukra.

• Határozatlan számú, szervezett bűnözői csoportoktól lefoglalt kisebb lakásokat is a Gianturcói lakók átköltöztetésére fognak használni. Bár ezeknek a helyeknek a számára, a kiválasztás kritériumaira és a hozzáférés feltételeire vonatkozóan nem adtak meg pontos részleteket.

Az Amnesty International szerint a felvázolt lakhatási lehetőségek nem elegendőek minden jelenleg Gianturcóban élő számára, még a hatóságok által megadott 850 (a valóságban valószínűleg sokkal több) ember számára sem. Ezenkívül egy új szegregátum létrehozása, mint a fő elhelyezési lehetőség, diszkriminatív és sérti Olaszország nemzetközi és regionális emberi jogi kötelezettségeit, beleértve a Faji Egyenlőségi Irányelvet is.

Olaszország részese több nemzetközi és regionális emberi jogi szerződésnek, amelyek tiltják a kényszerkilakoltatást. Akkor beszélünk kényszerkilakoltatásról, ha megfelelő értesítés és tényleges konzultáció nélkül, törvényes védelem és megfelelő elhelyezési lehetőség nélkül tesznek ki emberek az otthonaikból. Az Amnesty International által gyűjtött adatok bizonyítják, hogy ezek a lehetőségek nem adottak a Gianturco telep lakosai számára, így a hatóságok megszegték kötelezettségeiket.

A fenyegető azonnali kilakoltatás és az a hosszútávú terv, hogy a lakosokat egy szegregált, etnikailag homogén telepre szállítsák ellentétes azzal a kötelezettséggel, hogy véget vessenek a romák jogellenes elkülönítésének. Ezt a kötelezettséget Olaszország a 2012-ben elfogadott, romák beilleszkedését elősegítő nemzeti stratégiában vállata. Az Amnesty International többször bizonyította már a jogsértéseket és szólította fel az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen kötelezettségszegési eljárást Olaszország ellen a Faji Egyenlőségi Irányelv megsértése miatt, ideértve a kényszerkilakoltatásokat és a jogellenes elkülönítést.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Luigi de Magistris: Nápoly polgármestere

Követeljük:

• állítsák le a kényszerkilakoltatásokat addig, amíg nem konzultáltak érdemben minden érintett lakossal a lehetséges alternatív lakhatási lehetőségekről, és ameddig garantálni nem tudják, hogy senki sem válik hajléktalanná
  • biztosítsák, hogy az átköltöztetések nyomán ne jöjjenek létre újabb szegregátumok, és tartsák be a megfelelő lakhatás biztosítására vonatkozó nemzetközi sztenderdeket illetve a romák integrációját elősegítő olasz nemzeti stratégia előírásait