Az online petíció szövege Szólítsd fel a magyar hatóságokat

Igazságügyi miniszter
Dr. Trócsányi László
Igazságügyi Minisztérium
Kossuth Lajos tér 2-4.
Budapest 1055
Magyarország

Tisztelt Miniszter Úr!

Ahmed H. ügyében írok Önnek, akit a Szegedi Törvényszék 2016 november végén első fokon 10 év fegyházra ítélt többek között terrorcselekmény elkövetése miatt. A szíriai származású, családjával Cipruson élő férfi 2015 augusztusában utazott el otthonról, hogy segítsen idős szüleinek és a család hat másik tagjának elmenekülni Szíriából és biztonságban eljutni Európába. Egy hónappal később, 2015. szeptember 16-án több ezer menekült között találták magukat megrekedve a magyar-szerb határon, miután a rendőrség előző nap lezárta a határt.

A hosszú órákig tartó patthelyzet után zavargás tört ki, amikor többen a tömegből megpróbáltak átjutni Magyarországra. A rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be, több tucatnyian megsérültek. Néhány ember köveket dobott el, köztük Ahmed is három alkalommal eldobott valamit. A helyszínen készített videók ugyanakkor azt is bemutatják, hogy Ahmed a megafon segítségével igyekezett mindkét oldalt megnyugtatni és békés megoldást találni a patthelyzetre.

Az Amnesty International szerint Ahmeddel szemben tévesen alkalmazták a terrorcselekmény egyébként rendkívül homályosan megfogalmazott tényállását. Véleményem szerint eldobni valamiket és irregulárisan átlépni a határt nem terrorcselekmény, ezért kérem a magyar hatóságokat, hogy engedjék szabadon Ahmedet és vessenek véget a terrorellenes törvények téves alkalmazásának, illetve ne kapcsolják össze a migráció és terrorizmus kérdését, mert ezzel befolyásolhatják az eljárást. Kérem továbbá, segítsék elő, hogy Ahmed gyorsan hazatérhessen családjához a másodfokú eljárás befejezése után.

Tisztelettel:

Bezárás