Sürgős akció

ÚJABB TÁMADÁS A SAJTÓSZABADSÁG ELLEN

Orosz Föderáció, Az akció indult: 2017/5/8, A petíció aktív

Megfenyegették a Novaja Gazeta orosz lap szerkesztőségét miután arról számolt be, hogy az utóbbi időben több mint száz meleg vagy annak tartott férfit hurcoltak el egy összehangolt akció keretében.

Megbízható titkos források szerint a férfiakat megkínozták és más módon is bántalmazták, valamint arra kényszerítették, hogy áruljanak be más általuk ismert más LMBTI embereket. A Novaja Gazeta megbizonyosodott arról, hogy legalább három férfit gyilkoltak meg az elrablóik, de forrásaik azt állítják, hogy ennél sokkal több gyilkosság történt. A csecsen hatóságok reakciója ezekre az információkra a tagadástól a burkolt fenyegetésekig terjedt. A csecsen elnök tanácsadója nyilvánosan hazugságokkal vádolta az újságot és szerkesztőségének tagjait „hitünk és hazánk ellenségeinek" nevezte.

Befolyásos csecsen személyek bűncselekményekre való nyilvános felhívásait számos alkalommal követte az érintett személyek elleni támadások, többet között gyilkosságok a múltban. A felbujtókat nem vonták felelősségre, és a gyilkosságokat és más erőszakos incidenseket sem vizsgáltak ki megfelelőn. A támadások áldozatai között van a csecsenföldi tényfeltáró riportjairól ismert Novaja Gazeta újságíró, Anna Politkovszkaja is, akit 2006-ban végeztek ki, valamint a 2009-ben meggyilkolt Natalja Esztemirova emberi jogi aktivista is, aki szintén dolgozott az újságnak.

Háttér

Az észak-kaukázusi régióban, különösen Csecsenföldön továbbra is követnek el “becsületgyilkosságokat”. A meleg vagy melegnek hitt férfiak, akikről úgy gondolják, „foltot ejtettek” a család becsületén komoly veszélynek vannak kitéve, gyakran a saját családjuk tagjai ölik meg őket. A „becsületgyilkosságok” elkövetői gyakran mentességet élveznek bűntetteik alól. Nemrég számos erőszakos videót jelentettek meg az interneten, melyekben homoszexuális aktivistákat fenyegetnek.

Héda Szaratova, a csecsen vezető alá tartozó Emberi Jogi Tanács tagja kezdetben azt hangsúlyozta, hogy a csecsen társadalom és Csecsenföld „teljes igazságszolgáltatási rendszere” mindenkivel „megértően” fog bánni, aki meggyilkolja valamely meleg vagy annak hitt hozzátartozóját. Később azonban azt állította, hogy kijelentését félreértették és azt mondta, a felfedezés, hogy Csecsenföldön vannak meleg férfiak, annyira sokkolta, hogy nem tudott tisztán gondolkodni.

A Ramzan Kadirov által vezetett csecsen hatóságok hatékonyan ellenőrzik gyakorlatilag az élet minden területét az észak-kaukázusi köztársaságban. Minden eltérő véleményt kegyetlenül elfojtanak, és minden jogvédő, újságíró és politikai aktivista - beleértve a Csecsenföldön kívül tevékenykedőket is -, továbbá néha azokat a polgárok is, akik bármilyen formában kritizálják a csecsen vezetést és annak politikáját, fenyegetésekkel, zaklatásokkal és gyakran fizikai erőszakkal néznek szembe.

Anna Politkovszkaja újságíró 2006-os kivégzését, valamint Natalja Esztemirova csecsen emberi jogi aktivista elhurcolását és meggyilkolását hasonló fenyegetések előzték meg.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Alexander Ivanovics Bastrykin: A vizsgálóbizottság elnöke, Oroszországi Föderáció vizsgálóbizottsága

Követeljük:

• szólítsd fel az orosz hatóságokat, hogy foglalkozzanak a Novaja Gazeta szerkesztősége és az Echo Moszkva elleni fenyegetésekkel
  • sürgesd meg őket, hogy nyilvánosan ítéljék el az újságírók elleni fenyegetéseket és erőszakot, valamint vonják felelősségre a támadókat