A nők jogai újra veszélybe kerültek Lengyelországban: bármikor úgy dönthet a lengyel Szejm, hogy tovább szűkíti az abortuszhoz való hozzáférést. Ismét nők ezrei mozdulnak meg, hogy az utcákon tiltakozzanak, és egyértelművé tegyék a lengyel hatóságok számára: Ne hozzanak döntéseket a testükkel kapcsolatban!

Most van szükségük a támogatásunkra, jobban mint valaha.

A Lengyel Női Sztrájk (Strajk Kobiet) először 2016-ban vonult az utcára, és azóta is fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy ne fogadják el az abortuszt lényegében teljesen betiltó törvényt. Natalia Greniewska, a Sztrájk egyik tagja most ezzel a kéréssel fordul mindenkihez:

“Most van szükségünk a támogatásotokra! Szolidaritás és testvériség kell. Két éve már, hogy a lengyel kormánypárt a katolikus egyház támogatásával pokollá akarja tenni az életünket.”

A lengyel abortusz törvény már így is az egyik legszigorúbb Európában. A terhességet csak szexuális erőszak, vérfertőzés vagy ha a magzatnál súlyos vagy az élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség áll fenn illetve ha a nő élete vagy egészsége súlyos veszélyben van lehet megszakítani.

Amikor abortuszellenes csoportok a törvény további szigorítását javasolták 2016-ban - lényegében betiltatták volna - több százezer nő vonult az utcákra.

Ami sok, az sok. Feketébe öltözve, a szitáló esőben állva, egyértelmű üzenetet küldtek a hatóságoknak: A testünk a miénk – vonjátok vissza a törvényjavaslatot amely megfosztana minket a döntés lehetőségétől.

A Fekete Péntek tüntetéseket a világon mindenhol közvetítették, a politikusok pedig meghallották a nőket. Vagy legalábbis azt hittük.

2017 novemberében sajnos egy új javaslat, a Stop abortusz került elő a parlament elé. Azóta lassan, de biztosan elindult a javaslat a törvénnyé válás útján.

A lengyek nők minden egyes lépés ellen tiltakoztak. Nem csoda, hogy a lengyel nőknek déja vu érzése van.

Sok aktivista arról mesélt nekünk, hogy félnek: félnek attól, hogy a hatalommal rendelkezők megfosztják őket a jogaiktól. Ha a felháborodás és a tömegtüntetések ellenére tovább korlátozhatják az abortuszhoz való hozzáférést, akkor bármit megtehetnek.

A Stop abortusz törvényről bármelyik percen szavazhat a parlament. Ha elfogadják, a nők többé nem szakíthatják meg a terhességüket még akkor sem, ha a magzatnál súlyos vagy az élettel összeegyeztethetetlen rendellenességet mutatnak ki.

Ha elfogadják, az pusztító csapást mér nők millióinak egészségere és életére Lengyelországban. Az aktivisták szerint a törvény katasztrofális hatású lenne, és végeredményben a lengyel nők emberi jogainak megszűnését jelentené. A Fekete Tüntetés Csoport aktivistája, Aleksandra Śniegocka-Goździk szerint:

“Ez nem az abortusz liberalizációjáról szó vagy valakinek a világnézetéről, véleményéről. Ez a történet a nők és családjaik ezreinek az életéről és egészségéről szól. Egyszerűen nem hagyhatjuk, hogy tovább szigorítsák.”

A lengyel nőjogi mozgalom erős, az elkötelezettségük és ellenállásuk példamutató. Két éve folyamatosan tüntetnek, és nem csak az abortusz miatt.

Az abortusz szigorítása egy széleskörű, az emberi jogokat fenyegető kormányzati hadjárat része. Folyamatos tüntetések vannak az országban, az emberek igyekeznek megakadályozni, hogy a kormány felszámolja a bíróságok függetlenségét, és korlátozza a gyülekezéshez, véleménynyilvánításhoz vagy a lakhatáshoz való alapvető jogukat.

Ma Natalia Greniewska és több ezer társa vonul utcára egész Lengyelországban. Lengyel nők követelik majd Varsó és más városok utcáin, hogy a politikusok figyeljenek rájuk. Bíznak benne, hogy világszerte emberek támogatják az ügyüket, és erősítik fel a hangjukat. Nőjogi aktivisták mozdulnak meg Berlinben, Brüsszelben, Koppenhágában, Londonban, Párzisban és Budapesten is.

Soha nem fogunk beleegyezni, hogy tovább szigorítsák az abortuszhoz való hozzáférést, nem engedjük,hogy a politikusok szórakozzanak velünk és a jogainkkal. Nem hagyjuk, hogy megfosszanak minket a méltóságunktról. Arra kérünk titeket, csatlakozzatok hozzánk.”

Mutassuk meg Nataliának és mindenkinek Lengyelországban, hogy a világ támogatja a küzdelmüket!

Bejegyzés helye:Nők jogai