Budapest-Berlin, 2018. január 5.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a német Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti frakciójának Seeon kolostorban tartandó hétvégi konferenciáján vesz részt a hétvégén, amely kiváló alkalom arra, hogy az egyik nagy német kormányzó párt vezetői felhívják a magyar kormányfő figyelmét arra, hogy a kritikus civil szervezetek vegzálása és üldözése nem fér össze közös európai értékeinkkel.

Minden kormány feladata, hogy részrehajlás nélkül biztosítsa az egyesülési jog, a szólás és véleménynyilvánítás szabadságát és ne tegyen különbséget civil szervezetek között vélt vagy valós politikai véleményük alapján, ahogy ezt teszi a Soros- és civilellenes kampányával.

A két Amnesty szekció közös álláspontja szerint az egyre szűkülő civil és jogállami tér miatt különösen fontos, hogy a német politikai elit képviselői emlékeztessék a magyar kormányfőt arra, hogy az Európai Unió tagjaiként köteles tiszteletben tartani azokat az alapvető emberi jogokat, amelyeket az Európai Emberi Jogi Egyezmény és az Unió Alapjogi Chartája tartalmaz, és amelyek minden magyar állampolgárt is védenek, tekintet nélkül társadalmi vagy politikai szerepvállalásukra. Mint ismert, az Európai Unió Bírósága elé került a civil szervezetek külföldi támogatásáról szóló törvény is – többek közt a menekültkvóták és a CEU-t ellehetetlenítő jogszabállyal együtt – így a magyar kormány kötelezettségszegési eljárásban próbálhatja védeni a védhetetlent.

Az Amnesty International Magyarország igazgatója kifejtette, hogy példátlan és elfogadhatatlan az, hogy a kritikus emberi jogi civil szervezeteket titkosszolgálati megfigyeléssel fenyegessenek és azokat állítsák be nemzetbiztonsági kockázatként, akik a legelesettebb honfitársainknak nyújtott létfontosságú szolgáltatásokkal, szociális és jogi segítségnyújtással, oktatási programokkal küzdenek az egyre súlyosabb társadalmi egyenlőtlenség és igazságtalanság ellen.

Fontosnak tartják az Amnesty International Németország és Magyarország képviselői, hogy az európai szolidaritás jegyében minél több országban, minél többen szólaljanak fel a magyar civil társadalom üldözése ellen és álljanak ki a sokszínű civil társadalomért Európa-szerte.

Bejegyzés helye:Bátorság