Egy ideje nem beszéltam Nadiával. A korai októberi napsütés és a kísértés, hogy kimenjek a szabadba csak még nehezebbé teszi a telefonhívást.

Nadiának és a férjének a hetek nagyon lassan telnek. A napsütés csak még egy dolog, amit elvettek tőlük. Nincsenek hírem, és neki sincsenek. „Én jól vagyok, a gyerekek is.” - meséli, amikor felhívom. „Csak Ahmedért aggódom.” - teszi hozzá.

A férj, Ahmed két éve van börtönben Magyarországon. A hatóságok szerint terrorcselekményt követett el egy a szerb-magyar határon 2015 szeptemberében kitört zavargás közben. Az ellene felhozott vád és az eljárás tökéletesen ellentmond a józan észnek és az igazságosságnak. Első fokon tíz év szabadságvesztést kapott, az ítéletet a másodfokú bíróság visszaküldte új eljárásra.

A megismételt eljárás első tárgyalása a hónap végén lesz, ez egy kis reményt ad a kormány politikai kommunikációját jogi útra terelő túlbuzgó ügyész által szétszakított családnak. A kormány a kezdettől azt mondja, hogy a férfi egy terrorista csoport tagja, aki „illegális bevándorlók” Magyarországra történő bejutását akarta kikényszeríteni. A fellebbezés egyik vádpontot sem fogadta el.

Az Amnesty International az eljárás kezdete óta beszámol Ahmed ügyének fejleményeiről, mindig nagyon vigyázva, hogy ne sodorjuk veszélybe a független bírósági eljárást. De azt is egyértelművé tettük, hogy szerintünk a terrorcselekmény tényállásának alkalmazása téves. Egy megafonba beszélni és eldobni „három szilárd tárgyat” a rendőrök irányába nem terrorcselekmény. Különösen nem egy olyan zavargás közben, amely során több mint háromszáz migránst kellett ellátni könnygáz, vízágyú és rohamrendőrök okozta sérülések miatt.

A kormány annyi időt és pénzt költött Ahmed befeketítésére, hogy még a világ legfüggetlenebb igazságszolgáltatási rendszerének is komoly kihívás lenne a tisztességes eljárást biztosítania: és a magyar igazságszolgáltatás azért messze van ettől. Ahmed első fokon nem kapott tisztességes ítéletet, és ebben nagy szerepe volt a kormánynak.

Az elmúlt két évben a napnál is világosabbá tette a kormány, hogy ha migráns vagy muszlim vagy, jobb, ha elkerülöd Magyarországot. Orbán Viktor a parlamentben többször nevezte terroristának Ahmedet miközben még folyt az eljárás. A kormány más tagjai is ítéletet hirdettek, még mielőtt erre a bíróságnak lehetősége lett volna.

Az idegengyűlölet felkorbácsolása iszonyúan káros a magyarokra és a külföldiekre nézve is, és hozzájárult, hogy az elmúlt években Magyarország egyre elnyomóbb országgá váljon.

De nagyon fontos különbséget tennünk a kormány és az emberek között. Miközben az előbbi egy Nemzeti Konzultációban igyekszik az Amnesty Internationalt és személyesen Ahmedet is lejáratni a választók előtt, mi bízunk az emberek jóindulatában és szolidaritásában. És valóban egyre többen látják, hogy a kormány minden korábbinál értelmetlenebb és aljasabb propagandája milyen célokat is szolgál valójában.

Budapest levegője egyre inkább daccal és eltökélt szándékkal van tele, hogy a véget érjen a félelemkeltés és a legkiszolgáltatottabbakkal szembeni kegyetlen igazságtalanság. Legyen szó Ahmedről, a konténerbörtönbe zárt menekült családról a határon, a szegénység miatt a családjától elszakított roma gyerekről, mindannyian igazságot és tisztességes bánásmódot érdemelnek.

Senki sem tudja meg nem történté tenni a kormányzati kommunikáció és jogalkotás okozta károkat, de közösen tudunk azért dolgozni, hogy az emberi jogok és méltóság mindannyiunk számára valósággá váljanak.

Bejegyzés helye:Helyi ügyek