Szerdán volt száz napja, hogy a török biztonsági erők berontottak egy átlagos workshopra, és onnan elhurcoltak tíz ismert jogvédőt. Az Isztambuli Tízek néven ismertté vált csoport nagy részét Törökország legszigorúbban őrzött börtönében tartják fogva.

A héten az ügyész benyújtotta a vádiratot, amelyben a csoport tagjait, köztük egy német és svéd trénert illetve az Amnesty törökországi igazgatóját, terrorizmussal vádolja és 15 évig terjedő szabadságvesztést kér rájuk.

Nem fogod elhinni, hogy mennyire abszurdak az ellenük felhozott vádak.

Ennyit a titkos találkozóról

A török ügyészek igyekeznek a workshopot úgy beállítani, mintha az összeesküvők titkos találkozója lett volna, hogy „felfordulást okozzanak a társadalomban”. A valóság ezzel szemben:

1. A workshop nem volt titkos. Sok ember és szervezet kapott rá nyilvánosan meghívót.

2. A találkozót egy olyan épületben tartották, amelynek minden oldala üveg, az ajtó pedig tárva-nyitva állt – áll a rendőrségi helyszíni beszámolóban.”Bementünk a szállodába, majd az emeletre mentünk a konferencia terembe. Az ajó nyitva volt, és láttuk, ahogy az emberek egy körben a földön ülnek.

3. A találkozón résztvevő egyik német tréner, Peter Steudtner bejelentette törökországi utazása részleteit (hova utazik és mit fog csinálni) a német kormány külföldi utazásokat nyilvántartó rendszerének. A török ügyész szerint ez azt bizonyítja, hogy a német kormány is részt vett az összeesküvésben.

4. Az egyik résztvevő, Nalam Erkem kitett egy képet a hotelről az Instagramra, és még annak nevét is elárulta. Egy barátja kérdezte tőle kommentben, hogy hol van. Az Ascot Hotelben – válaszolt rá Nalan.

Egy ismeretlen tolmács az internetről

Ha az ember titokban találkozik másokkal, hogy aztán terrorcselekményeket terveljenek ki, akkor nagy valószínűleg olyan tolmácsot választ, akit ismer és akiben megbízik. Ehelyett

5. A találkozón résztvevő tolmácsot a résztvevők nem ismerték, egy tolmácsokat közvetítő honlapon találták.

A tolmács volt egyébként, aki felhívta a rendőrség figyelmét a találkozóra: “hallottam beszélgetéseket arról, hogyan kell a rendőrök elől elrejteni a mobilokat, hogyan lehet információkat titkosítani és azokat a telefonokon tárolni. Nagyon aggódtak emiatt, a külföldiek és a törökül beszélők is sokat kérdeztek erről.”

Ha tényleg emiatt ütöttek rajta a találkozón, akkor az biztosan nem egy előre megtervezett titkosszolgálati akció volt.

A vázlatos bizonyíték

6. A rendőrség lefoglalt egy “térképvázlatot”, amelyet az egyik asztalon találtak. Ez az egyik legfontosabb bizonyíték a bebörtönzöttek ellen.

Peter Steudtner bemelegítő játéknak megkérte a résztvevőket, hogy rajzoljanak le valamit, ami stresszt vált ki belőlük. A klausztrofóbiától szenvedő Seyhmus Özbekli egy liftet, a lelkes squash játékos Ilknur Üstün egy felé szálló labdát, Özlem Dalkiran pedig a törökország dél-keleti részén zajló háborút, Isztambulban bebörtönzött embereket, Irakból és Szíriából érkező menekülteket és fekete-tengeri vízerőműveket rajzolt.

7. De nem Özlem vázlatos rajza az egyetlen térkép a bizonyítékok között.

Egy másik térképet is terhelő bizonyítékként mutattak be. Ali Gharavi számítógépén találtak térképet, amely a Törökország, Irak és Irán területén élő különböző nyelvi csoportokat ábrázolja. A térkép bárki számára elérhető az interneten, és széles körben használják oktatási célokra.

Ha ez bűncselekmény...újra elfogjuk követni.”

8. Az ügyész az Idil Eser elleni vádak között bemutatott egy az Amnesty International által a törökországi dél-koreai nagykövetségnek küldött levelet. A levélben az Amnesty arra kérte Dél-Korea kormányát, hogy a Gezi parki tüntetések után ne adjon el több könnygázgránátot Törökországnak. Az ilyen típusú dokumentumok mindennaposak az Amnesty munkájában, nem mellesleg a levelet még azelőtt küldték el, hogy Idil csatlakozott volna a szervezethez.

9. Az ismert nőjogi aktivistát, Ilknur Üstönt azzal vádolják, hogy támogatást kért „egy nagykövetségtől” a nemek közötti egyenlőtlenséggel és a nők közpolitikai részvételével foglalkozó projektje számára. Ezzel kapcsolatban Ilknur ezt írta a börtönből: „Ha ez bűncselekmény...újra elfogjuk követni.

10. A valaha volt legfurcsább terrorista csoport

Az aktivisták egyike sem mondott soha semmi gyűlöletkeltőt, vagy támogatta volna erőszakot vagy a hátrányos megkülönböztetést.

Ali Gharvi, a svéd tréner például rendszeresen így mutatkozik be:”A nevem Ali, úgy mint Muhammad Ali, csak az erőszak nélkül. Az őrizetbe vett aktivistáknál kevésbé erőszakos embereket nagyon nehéz lenne találni.

Peter Steudtner egész életében azt tanította, hogyan lehet konfliktusokat békésen és erőszak nélkül rendezni. Börtönből küldött levelében ezt írja: „Nekem fontos, hogy sem a politikai, sem a jogi felelősség a helyzetünkért nem Törökország mint államot vagy az ott élőket terheli...Menjünk tovább együtt erőszak nélkül az emberi jogok útján.”

Idil Eser több török civil szervezetnek dolgozott, köztük a Helsinki Polgárok Egyesületének és az Orvosok Határok Nélkülnek is. A 2011-es földrengések idején pedig önkéntesként segített az emberek ellátásában.

Günal Kursun tudós és ügyvéd, aki mióta börtönben van már tíz mesét írt a két éves fiának.

Bejegyzés helye:Bátorság