Jólesik felidézni a nyári emlékeket, ahogy egyre hűvösödik és rövidülnek a nappalok. Mi is szívesen gondolunk vissza a Balatonakalin töltött egy hét alatt szerzett feledhetetlen élményekre. Olvassátok el beszámolónkat!

Minden olyan nehezen indult ezzel az idei táborral kapcsolatban. Adminisztrációs nehézségek miatt nem sikerült időben elkezdeni a szervezést, aminek több aggasztó következménye lett. A szállás foglalásakor például nem válogathattunk az időpontok között, ezért a tábor végül csak egy héttel indult később, mint a legújabb önkénteseinknek rendezett Képzők képzése 8.0, ráadásul részben átfedésben volt a Szigettel, a másik nagyszabású nyári programunkkal, amelyen nap mint nap feladat vár képzői csapatunkra is.

A tanév legvége volt, amikor megkezdtük a tényleges szervezést, ezért nehezen érhettük el azokat a gyerekeket, akikkel eredetileg táborozni szerettünk volna: az Összpont 4.0 versenyben részt vett csapatok tagjait, illetve Emberi Jogi Barát Iskoláink tanulóit. Ráadásul azok közül is sokaknak megvolt már a nyári programjuk, akikkel kapcsolatba tudtunk lépni.

Vagyis csak két aprócska gondunk volt: kiket fogunk táboroztatni idén és kikkel? De ebben a helyzetben igazán szép feladat megszervezni életünk egyik legemlékezetesebb nyári élményét, nem igaz?

Néhány régi motoros képzőnk ugyan sajnos nem ért rá, de a „kikkel?” kérdés végül szerencsére elég gyorsan megoldódott, hiszen tavaly óta többen is alig várták a Balatonakalin töltendő hetet és legújabb képzőink közül is boldogan csatlakoztak többen, köztük olyanok is, akik néhány éve még táborozóként tartottak velünk.

Aztán egy kreatív ötletnek köszönhetően végül időben megnyugodhattunk a „kiket?” kérdést illetően is. A szabad helyeket ugyanis úgy töltöttük fel, hogy nyilvánosan meghirdettük a tábort. Facebook eseményünket napokon belül több tucatnyian megosztották és így sokakhoz eljutott a felhívás. Így táborozott velünk egyesületünk régi tagjainak gyerekei, testvéreivel együtt az idei egyik órán részt vett pesti diáklány és számos olyan fiatal, akit véletlenül ért csak el a hirdetésünk.

A csapat tehát összeállt, a képzőkkel nagy vonalakban megterveztük az előttünk álló öt napot, az egyes csoportok vezetői kialakították a napi foglalkozások tervét, és beszereztük a szükséges kellékeket is. Az indulás előtti hétvégén úgy tűnt, minden teljesen rendben lesz, felkészültünk, minden és mindenki készen állt. És ekkor szólt közbe egy könnyednek egyáltalán nem nevezhető nyári vírus, ami sajnos több gyereket is úgy megbetegített, hogy végül nem tudtak velünk tartani, ráadásul a felnőttek között is volt, akinek haza kellett utaznia fél nap után,és bizony az én arcomra sem mindig csak az egészséges fáradtság ült ki a hét közepén.

De ekkorra már semmi sem állhatott az utunkba, sőt a nehézségek miatt még inkább beleadtunk mindent, hogy a Balatonnál töltött néhány nap feledhetetlen élmény legyen minden résztvevő számára, és a visszajelzések alapján állíthatom, ez sikerült is.

Az idei tábor témája legújabb globális kampányunkhoz, a Bátorsághoz kapcsolódott. A résztvevő gyerekek három csoportban foglalkoztak az emberi jogokkal, azok védelmezőivel és az egymás melletti kiállás fontosságával.

A DRÁMÁS-DISPUTÁS csoportban fergeteges helyzetgyakorlatok és komoly kérdésekről szóló érvelések váltották egymást. A csapat tagjai megismerkedtek a disputa szabályaival, és olyan jól begyakorolták a vitapartnert mindvégig tiszteletben tartó érvelés művészetét, hogy az utolsó este minden táborozó feszült figyelemmel követte egy elképzelt, az ember jogokat is közelről érintő törvényjavaslat megvitatását bemutató előadásukat.

A DOKUSOK a „szerkesztőségi megbeszélések” mellett egész nap fotóztak, videóztak, interjúkat készítettek és cikkeket írtak. Elkötelezett munkájuk eredményeként a reggeli mellé mindannyian kezünkbe vehettük az Amnapsty legfrissebb számát. Azaz csütörtökön csak vehettük volna, de erről majd később.

Az AKTIVISTA csapat az emberi jogi aktivizmussal és a mobilizációval ismerkedett, részben egy elképzelt ország, Menderia egyik bátor jogvédője, Mikael melletti szolidaritási akciókon keresztül. Kitűzőt és transzparenseket gyártottak, megmozdulást szerveztek az utolsó estére, sőt titkos üzenetet csempésztek a csütörtöki napilapba, hogy biztosan mindenki időben értesüljön az eseményről.

A napközbeni 240 percnyi csoportmunka után minden nap strandolás volt a program, este pedig különböző játékokkal, Barna Ádám nagy tapasztalatokkal rendelkező önkéntes és aktivista előadásával, emberi jogi órával és batikolással múlattuk az időt. Első este mindenkit megmozgatott Flóra (Bauer Flóra, szakmai önkéntes) csapatépítő játéka. A résztvevőknek szoros határidővel kellett megoldaniuk többféle feladatot, és ez csak akkor sikerülhetett, ha jól kommunikáltak és maximálisan együttműködtek egymással.

Hatalmas siker volt a második este „konspirációs” játéka is. A gyerekek véletlenszerűen sorsolt csapatokban azon dolgoztak, hogy különböző feladványokat megoldva kiszabadítsanak egy bebörtönzött jogvédőt. Ehhez ki kellett deríteniük, hogy melyik állomáson kivel is találkoznak, és rájönni, hogy minek hatására tesz eleget a kérésüknek. A nyolc állomás logikai sorrendjének visszafejtése, majd a feladatok megoldása közben ránk is sötétedett, de ezt persze senki sem bánta.

A DOKUS csapat a minden esti lapzártára készen állt a nyomdakész újsággal, és ahogy a nyomdák már csak működni szoktak, este neki is láttunk a másnap reggeli napilap kinyomtatásának. Csakhogy a szerda éjjel a harmadik példány felénél kifogyott a patronunk, és délelőttig esélyünk sem volt pótolni. Reggel összeült a „válságstáb” és a csoportok vezetői úgy döntöttek, hogy a fordulatot beépítik a napi foglalkozásokba, szinte előnyt kovácsolva a történtekből. Így tehát a reggeli mellé a napilap helyett mindenkit egy lesújtó hír várt: az újság utolsó oldalára becsempészett titkos üzenet, miszerint mindenkit várnak az esti demonstráción, felkeltette a menderiai hatóságok figyelmét, és lecsapott a cenzúra. A váratlan fordulat feltüzelte a táborozókat, és így a napi első másfél óra során a maga módján szinte mindenki a probléma megoldásán fáradozott: míg a DOKUSOK egy mocsáron átkelve próbáltak eljutni egy másik nyomdáig, az aktivisták közös erővel próbáltak túljutni a cenzúra által eléjük állított akadályokon, mi pedig az SOS megszerzett patronnal próbáltunk annyi példányt nyomtatni tízóraiidőre, hogy minden asztalra jusson olvasnivaló.

Mindannyiunk legkedvesebb közös programja vitathatatlanul a rapidrandi volt. Véletlenszerűen kialakult párokban beszélgettünk 1-2 percben könnyedebb és komolyabb kérdésekről, például a legemlékezetesebb karácsonyunkról, a szerelemről és jövőbeli terveinkről. Személyesen az öt nap legmaradandóbb emléke az volt, amikor a táborból való elindulás előtt az utolsó kör rapidrandira sor került. A gyerekek és a képzők már régen összepakoltak, és a délelőttöt játékkal töltötték. Az utolsó játék természetesen mindenki kedvence volt, utolsó köre pedig mi más lehetett volna, mint hogy mindenki megosztotta a párjával legkedvesebb tábori élményét. Én az utolsó egy-két óránkat a „főhadiszállás” felszámolásával és az eszközöket Pestig szállító autóba való bepakolással, valamint a házak átadásával, egyszóval szaladgálással töltöttem. Akkor érkeztem, amikor elhangzott az utolsó kérdés és mindenki lelkesen belevágott a mesélésbe. Besétáltam középre, becsuktam a szemem, és csak hallgattam a hozzám eljutó mondatfoszlányokat. Elillant minden fáradtság és feledésbe merült az előző éjjeli hasfájás is. Azt az érzést, amit az ott kavargó élmények keltettek, befőttben kéne eltenni hosszú, hideg estékre!

Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk nevében mondhatom: gyerekek, fiatalok és mi felnőttek, a nyár egyik legjobb hetét töltöttük Balatonakalin. És alig várjuk a folytatást!

Az Amnesty nyári tábora a Belga Nagykövetség Flamand Képviseletének támogatásával valósulhatott meg, amiért nagyon hálásak vagyunk.

Ha te is szeretnéd, hogy az Amnesty International Emberi Jogi Oktatási Programja még több iskolába jusson el, vagy szívesen segítenél abban, hogy jövőre is rendezhessünk hasonlóan fantasztikus nyári tábort, támogasd a munkánkat.

Bejegyzés helye:Emberi jogi oktatás