A harc elkezdődött. Donald J. Trump amerikai elnök a „A Nemzet védelme a külföldi állampolgárok által elkövetett terrortámadásoktól” elnevezésű elnöki rendeletével háborút hirdetett a világ muszlim menekültjei ellen.

Az elnök egyetlen tollvonással – többek között – megtiltotta a szír menekülteknek illetve bárkinek, aki Iránból, Irakból, Líbiából, Szomáliából, Szudánból vagy Jemenből érkezik (köztük menekülteknek) az országba való belépést. Az alábbi hét országban két közös dolog van: elsősorban muszlimok lakják, és mindegyikből jelentős mennyiségű ember menekül el a háború és a jogsértések – például kínzások – elől.

Ha nem lenne kétségbeejtő és veszélyes, szánalmasnak és abszurdnak is nevezhetnénk az elnöki rendeletet.

Nevetséges, mert nincsen arra vonatkozó adat, hogy a menekültek – legyenek muszlimok vagy más vallásúak – nagyobb eséllyel követnének el terrorcselekményeket mint az állampolgárok. A menekült nem terrorista, hanem olyan valaki, aki terroristák elől menekül. A nemzetközi jog értelmében a terrorcselekmények elkövetői nem kaphatnak menekültstátuszt. Ezenkívül az Egyesült Államok Menekültbefogadási Programja (U.S. Refugee Admissions Program) a legszigorúbb és legrészletesebb nemzetbiztonsági ellenőrzést írja elő minden külföldi – legyen bevándorló, menekült vagy turista – számára, aki belép az országba.

Az elnöki rendelet a felháborítóan nevetséges és irracionális. De nincs okunk nevetni.

Ez egy rendkívül veszélyes dokumentum. A 21 milliós globális menekültválság közepén az egyik leggazdagabb és legerősebb ország a világon úgy dönt, hogy eltörli az áttelepítés intézményét. Ez az az eljárás, amelynek során a kiszolgáltatott embereket (kínzás túlélőket, veszélyben lévő lányokat és nőket), akik csapdába estek olyan országokban mint Libanon, Jordánia, Kenya vagy Pakisztán, befogadják az Egyesült Államokhoz hasonló országok. Röviden, az elnöki rendelet cserben hagyja ezeket az országokat, és a kiszolgáltatott emberek közül is a leginkább védelemre szorulókat bünteti.

Chicago Tribune

Az elnöki rendelet explicite a muszlimokat tiltja ki? Nem. De az iszlámellenes ideológiája egyértelmű. Minden érintett országban elsősorban muszlimok élnek. A rendelettel Trump elnök egyértelmű üzenetet küldött: az Egyesült Államoknak meg kell védenie magát a természetüknél fogva veszélyes muszlimoktól.

A rendelet kivételt tesz azokkal szemben, akiket a vallásuk miatt üldöznek, de csak akkor, ha az illető egy vallási kisebbség tagja. Ezt nehéz másként olvasni, minthogy a Trump kormány hajlandó az ezekből az országokból menekülő keresztényeket befogadni. Ez nem más mint vallási alapú diszkrimináció. Az is elképzelhető, hogy ez a kivételezett bánásmód néhány országban veszélynek ( diszkrimináció és erőszak) teszi ki a keresztény kisebbségeket, mivel azt mondják majd róluk, hogy egy külföldi (vagy amerikai) valláshoz tartoznak.

Mindent egybevéve az elnöki rendelet remek utánpótlást fog biztosítani az Iszlám Államhoz hasonló fegyveres csoportok számára, amelyek egyik legfőbb célja, hogy bemutassák, az Egyesült Államok és a hozzá hasonló országok gyűlölik a muszlimokat.

ABC News

Ne legyenek kétségeink: emberek fognak meghalni az elnöki rendelet miatt. A nagy számú menekültet befogadó országok, amelyek most elárulva érzik magukat, elkezdik vagy felgyorsítják a menekültek erőszakos kiutasítását. Különleges bánásmódot igénylő nők, férfiak és gyerekek, akiknek korábban lehetőségük lett volna eljutni az Egyesült Államokba, és most csapdába estek rettenetes körülmények között, azt fogják választani, hogy inkább hazatérnek a biztos halálba.

Rendkívül fontos, hogy emlékezzünk, kikről is van szó. Az Egyesült Államokba 2016-ban áttelepítettek 72%-a nő és gyerek volt. Szerintem a menekült elnevezés nem szolgáltat igazságot azoknak az embereknek, akik túlélték a halálos tengereket, sivatagokat és az ember okozta szörnyűségeket, hogy békében újrakezdhessék az életüket. Szerencsém volt találkozni ilyen emberekkel, és mindig megdöbbentett, hogy milyen állhatatossággal küzdenek a rettenetes körülményeik ellenére. Az Egyesült Államok és minden ország csak nyerhetne a befogadásukkal.

Az lehet, hogy most harcot hirdetett, Elnök úr, de együtt érezve a világ 21 millió menekültjével és az őket segítő megszámlálhatatlanul sok emberrel és szervezettel együtt mi is felvesszük a kesztyűt.

ABC News

Bejegyzés helye:I Welcome