Barbora Černušáková a magyar hatóságokat elmarasztaló múlt heti strasbourgi ítéletről és a romák elleni gyűlölet-bűncselekményekről.

Pokoli volt. Palackok és kövek záporoztak ránk.” - meséli Király Alfréd. „A gyerekek halálra rémültek. Kértük a rendőröket, hogy védjenek meg, de nem tették.”

Több mint négy évvel az események után is hideg rázza ki Alfrédot, ahogy felidézi a történteket. Aznap több száz erőszakos tüntető vette körül a házát, rasszista rigmusokat ordibáltak és köveket vágtak az ablakához. A múlt héten ő és más roma családok egy régóta várt fontos győzelmet arattak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán.

2012 augusztus 5-én különféle szélsőjobboldai csoportok szimpatizánsai, több mint hétszázan utaztak Devecserbe. Először a falu központjában tartottak egy demonstrációt, majd felvonultak azon az utcán, ahol szerintük a roma családok éltek. A házak előtt összegyűlve azt skandálták, hogy “cigánybűnözők...felgyújtjuk a házaitokat...bent fogok elégni!” Köveket és palackokat kezdtek dobálni, arra kényszerítették a házban rekedteket, hogy elbarikádozzák magukat. Eközben a rendőrség állt és tehetetlenül nézett.

A múlt héten a strasbourgi bíróság megállapította, hogy a rendőrség nem védte meg a romákat, a magyar hatóságok pedig nem indítottak nyomozást a tüntetés során elhangzott “gyűlöletkeltő és erőszakos” beszédek miatt. A bíróság azt is megjegyezte, hogy az elkövetők “jogi felelősségrevonása gyakorlatilag elmaradt”, amely azt az üzenetet közvetítheti a társadalom felé, hogy az állam helyesli de legalábbis eltűri az ilyen típusú erőszakot.

Pulitzer Center

A döntés abban az időszakban küld fontos üzenetet a magyar kormánynak, amikor a rasszizmus és az idegengyűlölet egyre nagyobb teret nyer. Nem csak a szélsőjobboldali Jobbik, hanem a kormányzó Fidesz is egyre jobban magáévá teszi a szélsőségesek romákkal és más kisebbségi lévő csoportokat sújtó előítéleteit.

Ezidáig a romák sérelmére elkövetett gyűlölet-bűncselekmények legtragikusabb fejezete 2008-2009-ben történt, amikor egy rasszista támadássorozatban hat embert gyilkoltak meg. A félelem azóta sem múlt el. A magyarországi romák rendszeresen lesznek rasszista indíttatású gyűlölet-bűncselekmények áldozatai.

Ezenfelül a romákat az élet számos területén napi szinten éri hátrányos megkülönböztetés, az oktatástól kedzve a munkaerő piacig, nem is beszélve a kormányzati média és egyes poltitikusok nyilatkozatairól. Amikor 2013-ban a Fidesz egyik alapítója, az újságíró Bayer Zsolt „állatoknak” nevezte a romákat, akiknek „a jelentős része nem alkalmas az együttélésre”, Orbán Viktor miniszterelnök néma maradt. Később aztán maga Orbán Viktor mondta a következőket: „„Nekünk is az adottságunk (...), hogy együtt élünk néhány száz ezer romával, amit valahol valaki eldöntött, ezt mi megörököltük, ezzel kell együtt élnünk..”, majd 2016-ban Áder János köztársasági elnök a romákat az állatokhoz hasonlító Bayer Zsoltot lovagkeresztettel tüntette ki.

A romákat ért erőszakos támadások elleni állami fellépés erőtlen. A rendőrség rendszeresen hagyja figyelmen kívül az előítéletes motivációt. 2015-ben például az elkövetők törtek be egy roma család egri házába, bántalmazták az ottlévőket, azt kiabálták, hogy „Büdös cigányok, meg fogtok dögleni!”. A rendőrség szerint magánlaksértés történt.

Az Institute of Race Relations nevű brit szervezet 2016-ban a rendszer rasszista motiváció feltárására irányuló képtelensége kapcsán azt írta, hogy „összejátszik a büntető igazságszolgáltatás néhány szereplője azokkal a paramilitáris csoportokkal, akik romákat félemlítenek meg közép- és kelet magyarországi otthonaikban.”

A hasonló fenyegetések és támadások áldozatokra gyakorolt hatása rendkívül súlyos és hosszú távú. 2015 nyarán találkoztam Gyöngyöspatán egy roma családdal, akiket 2011-ben fenyegettek és zaklattak paramilitáris csapatok. Négy évvel később is jól érzékelhetően még a trauma hatása alatt álltak. Gyógyszereket szedtek, nem tudtak dolgozni vagy iskolába járni.

Az elmúlt hónapokban a romákat és más sérülékeny csoportokat érő hátrányos megkülönböztetés kérdését beárnyékolta a menekültekkel és migránsokkal – akiket a miniszterelnök “méreghez” hasonlított - szemben tanúsított gyalázatos bánásmód. A menedékkérőkre – köztük kísérő nélküli kiskorúakra - Magyarországon erőszak, jogellenes visszaküldés és fogvatartás vár. Orbán Viktor pedig ahelyett, hogy elgondolkodna a jogsértő lépéseik kapcsán megfogalmazott kritikákon, büszkén követendő példaként állítja azokat más országok számára.

444.hu

A múlt heti bíróság ítélet azt a jól hallható üzenetet küldi a magyar hatóságoknak, hogy a gyűlölet-bűncselekmények nem tolerálhatóak. Azonnali lépéseket kell tenni, hogy teljes mértékben kivizsgálják az előítélet motiválta bűncselekményeket, az elkövetőket pedig bíróság elé állítsák.

Örülünk, hogy végre igazságot szolgáltattak nekünk.” - mondja Alfréd. „De csak egy kis csatát nyertünk meg. A gyűlölet-bűncselekmények és diszkrimináció ellen vívott küzdelmet még nem nyertük meg.”

Király Alfrédot a bírósági eljárás során a Magyar Helsinki Bizottság képviselte.

Bejegyzés helye:Gyűlölet-bűncselekmények