Dr. Zempléni Kinga ügyvéd évek óta segíti munkájával és tanácsaival az Amnesty International Magyarországot. Idén ő kapta az Év Pro Bono Ügyvédje díjat, amihez gratulálunk, és reméljük, hogy még nagyon sokáig velünk marad.

Zempléni Kinga, 2016 Pro Bono Ügyvédje

1. Mióta vagy a jogászunk, és miért döntöttél úgy, hogy csatlakozol hozzánk?

Már közel 4 éve, 2012 novembere óta vagyok a jogászotok és dolgozom veletek együtt. Annó, a PILnet-en keresztül, Barabás Tamás révén kerültem veletek kapcsolatba. Én korábban is támogattam az Amnesty célkitűzéseivel megegyező kezdeményezéseket, de akkor még leginkább civilként, azaz önkéntesként. Egy idő után szembesültem azzal, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkám révén más típusú segítséget is tudnék az NGO-knak nyújtani. Azokra a szervezetekre gondolok, amelyek tevékenységével és missziójával egyet tudok érteni magánemberként is. Az Amnesty pont ilyen, ezért is örülök annak, hogy már ilyen hosszú ideje vagyok veletek kapcsolatban.

2. Milyen ügyekben segítesz a szervezetnek?

Szakterületemből kifolyólag döntően a munkajog területen dolgozunk együtt. Ez jelentheti a magyar Amnesty belső működésének, szabályzatainak megvalósításában való segítség nyújtást vagy akár munkajogi kérdésekben, a munkavállalók érdekeit képviselő előírások értelmezésében való együttműködést.

3. Mi a legnagyobb kihívás ebben a típusú munkában egy ügyvéd számára?

Olyan civil szervezetekkel dolgozom együtt, amelyek célkitűzéseivel magánemberként is azonosulni tudok. Tehát, mindenképpen kialakul egy bizonyos szintű érzelmi kötődés a szervezet és köztem. Ilyenkor előfordul néha, hogy egy-egy ügy, eset érzelmileg is megérint, ezért a kihívás ebben a típusú „munkában”  számomra azt jelenti, hogy ezekben a pillanatokban se engedjek teret az érzelmeimnek. Hiszen, én akkor tudok igazán hatékony segítség lenni az adott szervezetnek, így nektek is, ha a lehető legjobb tudásom szerint nyújtok nektek jogi tanácsadást.

4. Mire vagy a legbüszkébb?

Arra, hogy a pro bono tevékenységeim többsége nem korlátozódik ad hoc feladatra, sokkal inkább több éves, szoros kapcsolat alakul ki az NGO és köztem.  Így van ez nálatok is és remélem, hogy a jövőben is tudok a segítségetekre lenni.

5. Miért tartod fontosnak, hogy ügyvédek a munkájukkal támogassanak civil szervezeteket?

A jog ismerete és megfelelő alkalmazása egyike azon területnek, amelyre minden civil szervezetnek égető szüksége van, sokszor az alapvető fennmaradás érdekében. Ezért hiszek abban, hogy egy ügyvédnek kötelessége a szaktudását jótékony célokra is fordítani.

Bejegyzés helye:Rólunk