Egy, a gyülekezési jogot korlátozó szabály alapján szabálysértési eljárást indítanak utcazenészek ellen Oroszországban, aminek súlyos pénzbüntetést vagy akár elzárás lehet a vége. Két ismert szentpétervári zenész áll ma bíróság elé, mert zenélni mertek a Manyezsnaja téren.

Éppen felhangzott egy orosz népdal a Moszkva belvárosában található Manyezsnaja téren, amikor hirtelen megjelent egy rendőrautó.

A szentpétervári Muszorgszkij Zeneakadémia díjnyertes tanulói, Lyubov Startseva és Violetta Mikhaylova aggódva néztek össze a hangszereik felett. Számtalanszor zenéltek már Szentpétervár utcáin, korábban soha nem zavarta ez a hatóságokat.

Két rendőr szállt ki az autóból - ellenőrizték a személyi igazolványukat, majd beparancsolták őket a járműbe. Ősi húros hangszereiket, a domrát és a guszlit behajították a csomagtartóba. “Mit tettünk?” – kérdezték riadtan a fiatal lányok

“20.2.2 paragrafus” mondta a rendőr. „Megnézhetik az interneten… Nem tudják, mi történik a moszkvai utcazenészekkel?”

A Kitay-Gorod rendőrőrsön Lyubov és Violetta maguk is megtapasztalhatták, miről beszélt a rendőr. Három és fél órát töltöttek őrizetben, végül kiderült, hogy szabálysértés elkövetése miatt vitték be őket. Tárgyalásukat mára (augusztus 10.) tűzték ki. A vád: megsértették a „tömegrendezvények szervezésére, a személyek egyidejű jelenlétével szervezett összejövetelére és az állampolgárok nyilvános helyen történő mozgására” vonatkozó szabályt. Ha bűnösnek találják őket, 20.000 rubelnyi (kb. 85.000 forintnyi) pénzbírságot kell befizetniük vagy akár 15 napra is bezárhatják őket. Az Amnesty Internationalnek azt mondták, nem terveznek ügyvédet fogadni, mert Putyin Oroszországában a vád szinte egyenlő a bűnösség kimondásával.

A szabálysértést 2012 augusztusában vezették be válaszul a parlamenti választások után kirobbant nagyszabású tömegtüntetésekre. A hatalmon lévő Egységes Oroszország Párt célja elsősorban az volt, hogy ne lehessen tiltakozásokat és a politikai flashmobokat tartani. Mivel a „személyek egyidejű jelenlétével szervezett összejövetel” egy igencsak tág fogalom, így ez megnyitotta az utat az előtt, hogy a rögtönzött, ártalmatlan mindennapi összejövetelek esetében is jogi útra tereljék az ügyet. Ezt követően az utcazenészek és a művészek a moszkvai rendőrség kedvenc célpontjává váltak. Moszkva utcáit az utcazenészektől való megtisztításának nem hivatalos kampányát 2014 nyarán indították. Azóta utcazenészek tucatjait tartóztatták le. A visszaesőknek 150.000 rubelnyi (kb. 650.000 forintnyi) pénzbüntetést kellett befizetniük, hangszereiket pedig elkobozták.

„A moszkvaiak döbbenten nézték végig, ahogy kedvenc sétálóutcájuk, az Arbat utca kihalttá válik” – írta a Moskovskyi Komsomolets újság tavaly novemberben.

A moszkvai előadóművészek tiltakozással reagáltak a csapásra: múlt év júniusában szájukat, hangszereiket és adománygyűjtő dobozaikat ragasztószalaggal ragasztották le, valamint kezüket is összekötözték, így tiltakozva szimbolikusan művészi szabadságuk korlátozása ellen. Erőfeszítéseik hiábavalók voltak. A városvezetés 15 helyet jelölt ki az utcai előadóművészek számára, valamint a művészeknek egy engedélyezési eljáráson is át kell esniük.

Lyubov guszlin, egy orosz citeraszerű hangszeren játszik, Violetta pedig a domra, egy háromhúros lant művésze. Mindketten a húszas éveikben járnak, és számtalan díjat – köztük nemzetközi elismeréseket is - zsebeltek már be, számukra az utcazenélés inkább hobbi, semmint megélhetési forma. A fiatal zenészek nem vállalnak szolidaritást azokkal, akiket a múltban szintén hasonló okok miatt tartóztattak le.

„Nem is sejtettük, hogy ehhez hasonló kellemetlen élmény érhet minket Moszkvában” – mondta Lyubov az Amnesty Internationalnek. „Nem vagyunk bajkeverők, nem tiltakoztunk, nem csináltunk semmi rosszat.” “Ha Szentpéterváron játszunk, az emberek megállnak és hallgatják a zenénket. Sokan közülük sosem láttak még orosz népi hangszereket, és megköszönik a játékunkat.”

Augusztus 10-én kiderül, az orosz igazságszolgáltatás hogyan köszöni meg Lyubov és Violetta előadását. Hangszereik addig is a rendőrségnél maradnak.

Bejegyzés helye:Emberi jogaink