Három évvel ezelőtt egy forró nyári napon találkoztunk vele először az állásinterjún. Kampánykoordinátorként kezdte, ám 2016. júliusában egy egészen új munkakörben folytatja tovább. Erről és az Amnesty International-hez fűződő kapcsolatáról mesél most nekünk.

1. Mióta dolgozol az Amnesty International Magyarországnál, és mi a munkaköröd?

2013 szeptemberében kezdtem mint kampánykoordinátor, idén júliustól pedig a szervezet emberi jogi szakértőjeként és médiásaként dolgozom tovább.

2. Mit szeretsz a munkádban leginkább?

A legjobban azt, hogy befolyással lehetek arra, ami körülöttünk történik. Az Amnesty International a világ legnagyobb emberi jogi mozgalmaként ott van, ahol a rendszerszintű jogsértések történnek. Az elmúlt 55 év alatt rengeteg embert szabadítottunk ki börtönökből, mentettünk meg a kivégzéstől vagy segítettünk, hogy élni tudjon a jogaival. Ha a munkámmal hozzá tudok ahhoz járulni, hogy a világ és Magyarország egy kicsivel befogadóbb, az emberi jogokat tiszteletben tartó hellyé váljon, akkor nem dolgozom hiába.

3. 2016. júliusától egy szervezeti átalakulás miatt kampánykoordinátorból emberi jogi szakértő lettél. Mit jelent ez a változás számodra?

Elsősorban azt, hogy több időm jut majd jobban elmélyedni az egyes témákban, és azt is kitalálhatom, hogyan értessük meg az emberekkel, hogy igenis számítanak azok a dolgok, amik a világban és hazánkban az emberi jogokkal történnek. Óriási kihívás, hogy vajon hatással tudok-e lenni arra, hogy még több magyar ember értse meg: közös felelősségünk, hogy milyen világban élünk és a változásért tennünk is kell nap mint nap.

4. Melyik a legszebb élményed az Amnestynél az elmúlt három évedből?

Rengeteg csodás dolog köt ide, de a legjobb talán az volt, amikor megkaptam a hírt idén februárban, hogy Albert Woodfoxot 43 magánzárkában töltött év után a kampányunknak köszönhetően szabadon engedték. Az egy csodás pillanat volt.

5. Miért tartod fontosnak Magyarországon az egyesület munkáját?

Szerintem az Amnestynek nagyon komoly szerepe van abban, hogy megértesse az emberekkel, hogy az emberi jogok védelme közös felelősségünk. Hozzánk könnyű csatlakozni, és mindenki számára tudunk olyat nyújtani, amiben szívesen részt vesz. Hosszútávon nagyon fontosnak tartom, hogy egyre többen csatlakozzanak és támogassanak civil szervezeteket Magyarországon is, és kialakuljon az a civil társadalom, amely aktívan vesz részt a közös dolgaink alakításában.

6. Mi a legnagyobb kihívás a munkád során?

A médiás munkám területén az egyik legnagyobb kihívás, hogy könnyen érthető, de pontos és szakmailag helytálló üzeneteket fogalmazzunk meg, és megtaláljuk azokat a csatornákat, ahol ezeket a legkönnyebben el tudjuk az emberekhez juttatni. A másik területen a legnagyobb kihívás, hogyan tudjuk a magyar döntéshozókat arra rávenni, hogy eleget tegyenek a magyar és a nemzetközi jogi kötelezettségeiknek.

7. Mi az álmod?

Szeretnék büszke lenni Magyarország emberi jogi teljesítményére. Örömmel látnám, ha mi lennénk a pozitív példa, amelyet a többi ország követni akar.

Bejegyzés helye:Rólunk