Törökországban a menekülteknek és menedékkérőknek magukról kell gondoskodniuk. Ez sokszor tragikus következményekhez vezet. Ismerd meg Hadzsi Shafi és Raciye történetét.

“Négy gyermekem volt, nem tudtam mindegyiküket megmenteni, ketten közülük a tengerbe fulladtak. Egy nappal később azonosítottam a holttesteiket."

Törökország 3 millió menekültet és menedékkérőt – többségében szíreket, de vannak köztük agfánok, irakiak és irániak – fogadott be. Ez az arány óriási részét teszi ki a Közel-Kelet országaiból háborúk és üldöztetések elől menekülő embereknek, miközben más országok nagyon keveset tesznek értük vagy megpróbálják őket a határaikon kívül tartani.

Hadzsi Shafi és Raciye története jól mutatja a Törökországban uralkodó elviselhetetlen körülményeket, amelyek oda vezettek, hogy mindenüket kockára tegyék, és más módot keressenek a boldogulásra. Rettenetes árat fizettek ezért.

Hadzsi Shafi és nővére Raciye Afganisztánból származnak, onnan menekültek Törökországba. Munkát akartak vállalni, hogy eltartsák magukat, a gyerekeik pedig normális iskolába járhassanak – ez a két dolog Afganisztánban nem volt elérhető számukra. De gyorsan rájöttek, hogy nem maradhatnak ott, mivel nem kaptak semmilyen segítséget - nem volt remény arra, hogy munkát találnak vagy megfelelő jövőt tudnak biztosítani a gyerekeiknek.

Hiába kerestek munkát Törökországban, semmit sem találtak. Hadzsi Shafi szerint nem mehettek vissza Afganisztánba, mivel a tálibok megfenyegették őket, ezért nem látott más megoldást, mint megpróbálni eljutni Görögországba abban a reményben, hogy Európában jobb élet vár rájuk. Mivel nem volt biztonságosabb megoldás, ezért életüket kockáztatva neki vágtak az Égei-tengernek.

2015 októberében Hadzsi Shafi 7000 dollárt (közel 2 millió forintot) fizetett a csempészeknek, hogy feleségét, Naziliát és négy gyereküket, illetve testvérét Raciyét, férjét Mohammad Fahimot és három gyereküket Európába vigyék.

Mint annyi hozzájuk hasonló ember története korábban, az övék is tragikus véget ért.

Így emlékezett vissza: “Nagyon rossz idő volt – nagyon esett – hatalmas hullámok voltak. A hajóban lévő emberek rettegtek és elkezdtek a vízbe ugrálni. A csónak felborult, én pedig nem tudtam megmenteni mind a négy gyermekemet.”

Hadzsi két fia – Juszuf (5) és Junusz (3) – megfulladt Raciye hat éves lányával, Farahval együtt.

Egy nappal később azonosítottam a holttesteiket. Sokkolt minket a baleset, nem tudjuk mi lesz velünk most, nem tudunk döntéseket hozni. Sokkolt, ami történt.

Még egy ilyen tragédia után is arra kényszerítették a két családot, hogy visszatérjenek Törökországba, ahol senkitől sem kaptak segítséget. Minden megtakarításuk elveszett, ezért kezdetben egy híd alatt aludtak a tenger közelében. Szerencsére egy afgán férfi befogadta őket a házába, több más hasonló traumát átélt család mellé.

De ezenfelül nagyon kevés a remény - nincs számukra segítség, nincs kihez fordulniuk. Az afgánok nem kapnak teljes menekültstátuszt Törökországban, és semmilyen lehetőségük sincs az integrációra.

Biztonságos az az ország, amelyik a menekültek és menedékkérők számára semmilyen lehetőséget nem biztosít, hogy dolgozzanak vagy iskolába járjanak?

A két család tudja, hogy nem mehetnek vissza Afganisztánba, és nem mehetnek Európába se, mert Európa lezárta határait a menekültek előtt. Most minden erejükkel azon vannak, hogy kitalálják, mi lesz velük.

Az Amnesty International sürgeti a kormányokat, hogy találjanak végre megoldást a globális menekültválságra. Arra szólítjuk fel őket, hogy biztosítsanak a menekültek és menedékkérők számára biztonságos és legális migrációs csatornákat Európába és a világ fejlett országaiba, hogy ne kelljen a menekülőknek az életüket kockáztatniuk egy élhetőbb jövő reményében. Arra is felszólítjuk az államokat, hogy anyagilag is vállalják a felelősséget a menekültekért, hogy ne csak pár túlterhelt és erőforrás hiányos országnak kelljen minden szükséges segítséget biztosítania számukra.

Az Amnesty International kutatói ott vannak Törökországban és a világ minden táján, bizonyítékokat gyűjtenek, amelyekkel nyomást tudunk gyakorolni az államokra, hogy cselekedjenek. Nem történhet több Hadzsi Shafi és Raciye esetéhez hasonló tragédia.

Magyarországon az Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek kampány keretében azért dolgozunk, hogy a magyar társadalom befogadóbb és szolidárisabb legyen a hazánkba érkező és köztünk élő menekültekkel és menedékkérőkkel szemben, és összehozzuk azt a közösséget Magyarországon, amely közösen dolgozna azon, hogy hazánk befogadóbb, nyitottabb és szabadabb ország legyen.

Ha egyetértesz céljainkkal, akkor kérünk, írd alá a nyilatkozatunkat:

ALÁÍROM

Ha te is tennél azért, hogy a jövőben senkinek se kelljen az életét kockáztatnia az Égei-tengeren útban Európa felé, akkor kérlek támogasd a munkánkat:

Bejegyzés helye:I Welcome