Közeledik a Te, én, mi és az emberi jogok tanodai keretek között elnevezésű projektünk vége. Április 16-án még találkozunk mindenkivel Budapesten, a Madách Imre Gimnáziumban, de a legtöbb tanodában már lezártuk a képzési időszakot. Vágási Kálmán András, a Nagykörűi Tanoda vezetője az egyik legnagyobb segítségünk volt a projektben, és nagyon megörültünk, amikor megkaptuk tőle az alábbi visszajelzést.

Nem tudtam, hogy milyen lesz, érdemes-e belevágni, vagy hagyjuk az egészet. A gyerekek hogyan fogadják? Lesz ennek értelme, hozadéka? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztattak előtte, de elindultunk az úton, és számomra nagyon hamar kiderült, hogy érdemes volt.

A Norvég Civil Támogatási Alap közepes pályázatán nyert Te, én, mi és az emberi jogok tanodai keretek között projekt nyitókonferenciája 2015. március 28-29-én volt az Aquamarina Hotel fedélzetén, szép és nyugodt környezetben, ahol nagyon jól éreztük magunkat, és így a  konferencia elérte célját. A programban résztvevő 14 tanoda képviselői megismertük egymást, bemutatkoztunk, jókat beszélgettünk, játszva tanultunk, és megismerkedtünk az Amnesty International Magyarország emberi jogi oktatásának tartalmával, a projekt során alkalmazott tematikákkal és módszerekkel, ami igen hasznosnak bizonyult.

A konferencia után elkezdődtek a képzések, amelyeket a tanodások már nagyon vártak, és ezeken a foglalkozásokon igen sokan és aktívan vettek részt. Sokat tanultak a nyitottságról, a tiszteletről, a figyelemről, az értékekről, a toleranciáról, az előítéletekről, az általánosításról, amelyek hozzásegítették őket, hogy az emberi jogok értői és követői legyenek.

A foglalkozásokon alkalmazott drámapedagógiai módszerek segítették a különböző témák feldolgozását. A gyerekek bátran kérdeztek, vitatkoztak, egyszóval szívesen vettek részt a foglalkozásokon. Ennek is köszönhető, hogy a tanodások megérezték és megértették az emberi jogok lényegét.

Emberi Jogi Tábor – Balatonakali 2015.06.23-26.

A táborozók a Nagykörűi, a szegedi és tiszaszigeti Motiváció Tanodából, a Rimóci és Lucfalvai, a Meszesi és a pécs-somogyi Fészek tanodából kerültek ki. A gyerekek nagyon élvezték a táborban töltött idő minden percét. Kicsit féltek az utazástól, az ismerkedéstől, de estére már fölengedtek. Élvezték az emberi jogi akadályversenyt, az Élőkönyvtárat. Szívesen készültek az előadásra, és nagyon sok mindent megtudtak arról, hogy miért is lenne jó a „Gyűlölet nélküli világban szeretnénk élni”. Bár az idő nem volt valami jó, de a hangulat az igen, köszönhető ez Oláh Gergőnek is.

Kiállás napja – Pécs 2015.08.29

A Kiállás Napján 10 civil szervezet közösen állt ki a gyűlölet nélküli világért. Akadály és főzőverseny, foci kupa, játékok, feladatok a Te, én, mi és az emberi jogok projekt részeként, a tanodás fiataloknak és szüleiknek.

A kora reggeli indulás miatt kicsit bealudtunk a buszon, de mire Kecskemétre értünk, ahol fölvettük a szegedieket, már fölébredt a társaság, és jó hangulatban érkeztünk meg Pécsre, ahol nagyon jó és változatos program várt ránk. Gyerekek és szülők egyaránt kivették részüket a feladatokból, és nagyon jól éreztük magunkat. Megint csak sokat tanultunk úgy, hogy észre sem vettük. Az már csak ráadás volt, hogy közös csapatunk megnyerte az Emberi Jogi Akadályversenyt és a II. Esélylabda Foci Kupát is.

Bejegyzés helye:Emberi jogi oktatás