Március 20-án életbe lépett az Eu–Törökország egyezmény, amelynek hatását egy nappal azelőtt már érezhettük a táborokban. A görög hatóságok szombaton megkezdték a Leszbosz szigeten tartózkodó menedékkérők átszállítását Athénba és Kavalába. A táborban ekkor 1100 menedékkérő tartózkodott, vasárnap délutánra már csak a kísérő nélküli és a különösen veszélyeztetett helyzetben lévő menekültek maradtak, közel 50 személy. A március 20-a után érkezetteknek gyorsított eljárásban bírálják el a menedékkérelmét Görögország területén, ezért fontos volt, hogy elválasszák az előtte érkezőket az új partot érőktől.

Vasárnap 13 órakor értesíteték a táborban dolgozó önkénteseket, hogy éjfélig maradhatnak a táborban. Velünk együtt távozni kényszerült a DRC (Danish Refugee Agency) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának csapata is, Moria ezentúl regisztrációs pontként és fogolytáborként működik.

Vasárnap 18 órakor minden önkéntest kikísértek, csak a fordítók maradtak. Egy előző bejegyzésből ismert családot a Caritas szállította el, a szigeten lesznek amíg az anya távozhat a kórházból. Minden Moriában dolgozó szervezet próbálta a legtöbb dolgot elszállítani a táborból. Sajnos csak a legértékesebb adományokat sikerült megmenteni, így a ruhákat, játékokat, a nehezen beszerzett virágokat és padokat hátra hagytuk. A lehető legtöbb adományt kiosztottuk, így a kisgyermekes családok élelmet és játékot kaptak, mindenki más pedig végre kedvére válogathatott a ruhákból.

A legtöbb regisztrált család már előre megvásárolta az Athénba tartó kompra a jegyet, őket a hatóságok arra kényszerítették, hogy új jegyet vásároljanak, vagy ellenszolgáltatás fejében változtassák meg a dátumot. Mivel Kavalából komppal érkeztem a szigetre, tudom, hogy egy jegy 37 euróba kerül. A menekültek 50 eurót fizettek érte.

Az embereket buszokkal szállították a kikötőbe, mindez akadálymentesen zajlott. A magyar médiában megjelent hírekkel ellentétben nem történt személyi sérülés a kompra szálláskor. Bár minden menedékkérő Athénba akart jutni, mégis vonakodva szálltak fel a kompra. A hatóságok nem informáltak bennünket, hogy hová helyezik el őket miután megérkeznek Athénba vagy Kavalába.

19 órakor a fordítók is elhagyták a tábort, csak a rendőrség, a rohamrendőrség és a katonaság maradt a táborban. A Moria regisztrációs tábor mellett található nem hivatalos Better Days for Moria (Jobb napokat Moriának) táborban fényképeket készítettek a Pakisztánból származó menedékkérőkről, a képeket és információkat megőrzik, hogy nyomon követhessék őket. Innen még vasárnap 150 pakisztáni egyedülálló férfit átszállítottak Moriába. Hétfőn óránként 15 pakisztánit vett át a hivatalos regisztrációs tábor. A szigeten jelenleg többségben pakisztáni fiatal férfiak tartózkodnak, mivel a regisztrációnál elsőbbséget élveztek a Szíriából, Irakból és Afganisztánból származók, a családok állampolgárságtól függetlenül, illetve a kísérő nélküli kiskorúak.

A Moria táborban dolgozó önkéntesek többsége a határ mellett fekvő Idomenibe vagy Athénba költözött, hogy ott dolgozzon tovább. Én továbbra is itt maradok, a Kara Tepe nevű táborban dolgozom tovább, innen pedig napi egyszer átmehetek Moriába ebédet vinni az ott fogva tartott menedékkérőknek.

Bejegyzés helye:I Welcome