Részletesen bemutatjuk, hogy a március 18-i katasztrofális alku miért jelenti a menekültek és menedékkérők jogainak kiárusítását és elárulását.

©

Március 18-án az EU állam- és kormányfői alkut kötöttek Törökországgal. A megállapodás célja az európai menekültválság kezelése és az embercsempészek hatástalanítása. Az Amnesty International, a Human Rights Watch és a European Council on Refugees and Exiles (ECRE) közösen tiltakozott a megállapodás ellen, amely felszámolja a nemzetközi védelmet Európában és kiszolgáltatja a menekülteket és menedékkérőket Törökországnak.

Miért Törökország lett a partner?

Az Európába menekülő emberek nagy része Törökország felől, az Égei-tengeren keresztül jut el hozzánk, rozoga ladikokon és gumicsónakokon kockáztatva a saját és a családjuk életét a biztonságos menedékért. Január és március 21. között 148 317 ember érkezett Görögországba, napi átlagban 1000-2000 ember. Törökország maga is a menekültválsággal leginkább érintett országok között van: az országban tartózkodó közel 3 millió menekültből 2,5 millió szír állampolgár.

Amúgy az Unió és Törökország közötti együttműködés nem teljesen új, már tavaly novemberben létrejött egy migrációs akcióterv közöttük, amely részeként az EU 3 milliárd eurót ad a menekültek és menedékkérők humanitárius körülményeinek javítására, míg a törökök azt vállalták, hogy feltartóztatják az EU felé tartó menekülteket és menedékkérőket.

@BULENT KILIC/AFP/Getty Images

Mi van a mostani alkuban?

• Március 20-tól kezdve visszaküldik Törökországba azokat a menekülteket, akik irregulárisan (pl. érvényes papírok vagy vízum nélkül) érkeznek Törökországból Görögországba.
  • Visszaküldik azokat is, akik nem adnak be Görögországban menedékkérelmet (mert pl. azonnal haladnának tovább) vagy a kérelmüket valamilyen okból elutasítják.
  • Minden visszaküldött szíriai helyett Törökország küldhet egy másikat az EU-ba. Előnyt élveznek azok, akik még nem próbáltak az EU-ba irregulárisan belépni. Az EU egyelőre csak szír állampolgárokat fogad be Törökországból.
  • Az ügyintézéssel és a visszaküldéssel kapcsolatos költségeket az EU állja.
  • Törökország a szomszédos és EU-s országokkal együttműködve „minden szükséges eszközzel” (!) igyekszik lezárni a szárazföldi és tengeri migrációs útvonalakat.
  • Az EU és Törökország közösen igyekeznek jobbá tenni a humanitárius helyzetet Szíriában, különös tekintettel a török határhoz közeli területekre, hogy a helyiek és a menekültek biztonságos elhelyezését lehetővé tegyék.

©Press Association/AP Photo/Lefteris Pitarakis

Hány emberről beszélünk?

72 ezer szír menekültről egyelőre, akiket Törökországból fogadna be az EU. A 2015 júliusi Tanácsi döntés értelmében a tagországok önkéntes alapon vállalták 20 ezer ember áttelepítését. Ebből a keretből még van 18 ezer üres hely. Ehhez a 18 ezerhez még hozzájön 54 ezer, amely a szeptemberi áthelyezési keretből maradt – eredetileg Magyarországról helyeztek volna át 54 ezer embert mást EU-s országokba, de hazánk ezt elutasította – ezt a keretet használná fel most az EU a szír menekültek áttelepítésére. Ha több embert küldenek vissza, mit ahányat áttelepítenek, felfüggesztik ezt a mechanizmust. Azt, hogy a 72 ezer áttelepítés után mi lesz, egyelőre nem tudjuk biztosan. Itt írtunk részletesen az áthelyezésekről.

Mit kapnak a törökök?

Az Unió felgyorsítja a már novemberben megígért 3 milliárd euró folyósítását. Ezért cserébe a török kormánynak javítania kell a menekültek elhelyezési körülményein, ellátásán és hozzáférést kell biztosítaniuk számukra az oktatáshoz, illetve az egészségügyi ellátáshoz. Egy hetük van a törököknek, hogy pontosan megmondják, mire akarják költeni a pénzt. Ha elfogyott a pénz és a törökök tényleg arra költötték, amire kapták, akkor kapnak majd egy újabb 3 milliárdos támogatást 2018 végéig. Ígéretet kaptak arra is a törökök, hogy – ha minden feltételt teljesítenek – akkor vízum nélkül utazhatnak majd az EU-ba június végétől, és folytatódhatnak a török csatlakozási tárgyalások.

Akkor minden oké, nem? Min akadtatok ki?

Elég sok mindenen. Szerintünk az alku morálisan és jogi szempontból is vállalhatatlan. Abszurd és felháborító, hogy attól függ a szír menekültek áttelepítése Törökországból, hogy cserébe az EU egy másik szírt visszaküld ugyanoda. Nem tudjuk elfogadni, hogy embereket csereberéljenek úgy, mintha áruk lennének. Az EU-nak inkább végre ténylegesen ki kellene vennie a részét a globális menekültválság enyhítéséből, és magának kellene megszerveznie a menekültek nagy számban történő áttelepítését Törökországból.

Egyáltalán nem vagyunk meggyőzve arról sem, hogy a görögök képesek lesznek az alkuban megígért egyéni, a nemzetközi emberi jogi előírásoknak megfelelő menekültügyi eljárásokat lefolytatni. Egyszerűen nem adottak sem a befogadási körülmények, sem az eljárások lefolytatásának feltételei. Többek között az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is komolyan aggódik amiatt, hogy előbb fogadták el a megállapodást, mint hogy a megfelelő feltételeket megteremtették volna Görögországban. Jelenleg is 10-12 ezer ember – köztük 4000 gyerek – rekedt a macedón-görög határ lezárása miatt Idomeniben egyre pokolibb körülmények között. Ha részletesebben érdekel, hogy milyen a menekülők élete a görög szigeteken, olvasd el aktivistánk, Márton Mónika helyszíni beszámolóit.

Nagyon komoly problémák vannak magával Törökországgal is. Hazugság az, hogy Törökország biztonságos lenne a menekültek számára. Nagyon nem az. Tavaly decemberben már bebizonyítottuk, hogyan bánik az ország a szír és iraki menekültekkel. Összeterelik és buszokra rakják a menekültek és menedékkérők százait, és elviszik őket az olykor több mint 1000 kilométerre lévő, a külvilágtól teljesen elzárt menekültügyi őrzött központokba. Megbilincselik és megverik, majd erőszakkal visszaküldik őket Szíriába és Irakba.

De nem kegyelmeznek az afgánoknak sem. Legújabb bizonyítékaink alapján órákkal az EU-val kötött megállapodás aláírása után Törökország kb. 30 afgán menekültet küldött vissza erőszak alkalmazásával Kabulba, kiszolgáltatva őket a tálib rezsimnek.

Továbbra is óriási problémát jelent Törökország számára a menekültek ellátása. Sokan élnek rettenetes körülmények között: egyáltalán nem biztosított a lakhatásuk, az egészségügyi ellátásuk vagy hogy a gyerekek iskolába járhassanak. Bár a török jogszabályok elvileg lehetővé teszik a menekülteknek, hogy őrizetben menedékjogi kérelmet nyújtsanak be, azonban rengeteg olyan esetet dokumentáltunk, amikor ez a gyakorlatban nem volt biztosított. A Törökországban maradó menekültek kérelmeit általában fel sem dolgozzák.

@REUTERS

Mi lesz most?

Sajnos minden jel arra mutat, hogy beigazolódnak a várakozásaink. Az EU abbeli igyekezetében, hogy megszabaduljon a menekültválság jelentette felelősségétől, megtagadja a nemzetközi védelmet a rászoruló menekülőktől a területén, elárulta és kiszolgáltatta a menekülteket és menedékkérőket Törökországnak, amely egyáltalán nem tartja tiszteletben a jogaikat.

A magunk részéről persze nem adjuk fel a harcot, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy elejét vegyük a további jogsértéseknek. Továbbra is beszámolunk minden fejleményről, közelről vizsgáljuk a visszaküldéseket és a török hatóságok jogsértő cselekményeit, és újabb akciókat szervezünk.

A további fejleményekért figyeld Facebook oldalunkat és a honlapunkat.

Bejegyzés helye:I Welcome