Végleges megállapodás egyelőre nem született a hétfői EU-Törökország csúcson a menekültválság kezelésére, a körvonalazódó alku azonban sok szempontból vérfagyasztó és szembe megy azokkal az európai értékekkel, amelyekre olyan büszkén szoktak az EU tagországok hivatkozni. Ha a megállapodás megszületik március 17-18-án, az sok szempontból a nemzetközi védelem megszűnését jelenti a menekülők számára Európában, egyszerűen fogalmazva a menekültek jogainak kiárusítását.

De kezdjük az elején. Mit akar az EU?

Az EU hosszú távú megoldást akar találni a menekültválságra. Eddig egyetlen közös megoldási javaslat sem hozott semmilyen látható eredményt, elsősorban azért, mert a tagállamok egy része nem hajlandó kivenni a részét a feladatokból, miközben a legtöbben egyre szigorúbb szabályokat léptetnek életbe a menekültekkel és menedékkérőkkel szemben. A hétfői csúcs után az EU szándéka egyre nyilvánvalóbb: az Európa-erőd megerősítése, és annak megakadályozása, hogy az Égei-tengeren keresztül menekült vagy menedékkérő juthasson Európába.

Mit akarnak a törökök?

Ez is elég egyértelműnek tűnik: még több pénzt a korábbi 3 milliárd eurós támogatás mellé (amelyet a menekültek és menedékkérők körülményeinek javítására kellene fordítaniuk), vízummentességet június végére a török állampolgároknak, a csatlakozási tárgyalások folytatását és megszabadulni a szír menekültek egy részétől.

És ezzel mi a baj?

Ha a jövő héten elfogadják a javaslatot, azzal az EU lényegében megszünteti a menekültek és menedékkérők nemzetközi védelmét a kontinensen. A megállapodási javaslat értelmében minden, Törökországból a görög szigetekre újonnan irregulárisan átkelő embert visszaküldenék az EU költségén Törökországba és a görög szigetekről Törökország által visszafogadott minden szír állampolgárért cserébe az uniós tagállamok egy másik szírt telepítenek át területükre.

Azzal indokolják, hogy ez az egyetlen módszer, ahogy az embercsempészek tevékenységét meg lehet akadályozni. Azonban ez nem igaz, az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a csempészek gyorsan alkalmazkodnak a megváltozott útvonalakhoz és akadályokhoz, és pillanatokon belül - persze még több pénzért - újabb útvonalakon viszik az embereket. Az egyetlen módszer a csempészek ellen, ha az EU és a tagállamok maguk biztosítanának biztonságos és legális útvonalakat (áttelepítési programok, áthelyezések a frontországokból, családegyesítés és humanitárius vízum), így az embereknek egyáltalán nem kellene igénybe venniük az embercsempészek szolgáltatásait, és az életük is sokkal nagyobb biztonságban lenne.

A szírek csereberélésének ötlete pedig egészen elképesztő: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy Törökországban menekültként elismert szír áttelepítéséhez arra lenne szükség, hogy előtte egy másik szír az életét kockáztatva az Égei-tengeren eljut Görögországba. Nemcsak embertelen, de ellentmond a nemzetközi védelem elvének is. Az jogszerűtlenséget az EU vezetői azzal tervezik áthidalni, hogy Törökországot biztonságos harmadik országnak nyilváníthatják.

De Törökország biztonságos, nem?

Távolról sem az. Legutóbbi jelentésünkben részletesen bemutattuk, hogy a török hatóságok hogyan terelik össze és rakják buszokra menekültek és menedékkérők százait, és viszik őket az olykor több mint 1000 kilométerre lévő elszigetelt menekültügyi őrzött központokba, ahol a külvilágtól teljesen elvágva kell tartják őket. Jelentések szerint megbilincselik őket, megverik és erőszakkal visszaküldik őket azokba az országokba, ahonnan menekülnek, így többeket Szíriába vagy Irakba. A már a területén tartózkodó menekültek közül pedig rengetegen élnek nyomorúságos körülmények között, miután semmiféle megfelelő lakhatási lehetőséget nem biztosítanak számukra.

Mit csinál az Amnesty, hogy megakadályozza a megállapodást?

Bízunk benne, hogy nincs minden veszve, és az EU vezetői felismerik a Törökországgal kötendő megállapodás katasztrofális következményeit. Levelet írtunk minden EU-s tagállam vezetőjének, így Orbán Viktornak is, arra kérve őket, hogy utasítsák el a megállapodást. A jövő szerdára pedig Európa szerte tiltakozó akciókat szervezünk.

A további részletekért figyeld Facebook oldalunkat és a honlapunkat.

Bejegyzés helye:I Welcome