A "Te, én, mi és az emberi jogok tanodai keretek között" pályázatunk 14 hónapja alatt eredetileg két alkalommal terveztünk "Képzők Képzését". A második négynapos képzést január utolsó hétvégéjén és február második hétvégéjén tartottuk meg 25 érdeklődővel. A Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott tréningre eredetileg 41 fő jelentkezett, s így hamarosan meghirdetjük következő, immáron "Képzők Képzése 5.0" névre keresztelt emberi jogi oktatási tréningünket is. A négy nap tartalmát és emlékeit Bán Marina és Bartha Béé új képzőink mondják el.

Bán Marina beszámolója:

Február 7-én 22 új képzővel együtt én is átvettem a diplomámat az Eötvös József Gimnáziumban, ezzel a képzők immár negyedik generációjának tagjává váltam. Két teljes hétvégén keresztül zajlott a tanfolyam Pénzes Júda képzési koordinátor vezetésével, aki a hétvégék közti 14 napban sem „hagyott minket békén” és változatos feladatokkal tartott minket formában. Két szombaton és két vasárnapon keresztül reggel 10-től este 6-ig alkalmunk volt megismerni az Amnesty-t és munkáját, valamint a különböző órákat, amiket remélhetőleg a jövőben valóban le fogunk vezetni. Számomra a tanfolyam tele volt vidámsággal, nevetéssel, ahogy szinte vadidegen emberekből összeszokott kis csapattá váltunk, ugyanakkor sok komoly pillanat és kihívás is várt ránk.

Őszintén szólva amikor a képzésre jelentkeztem, kicsit tartottam attól, mit kapok majd. Nem szakmai szempontból, mert az Amnesty profizmusával kapcsolatban nem voltak kétségeim, inkább azért, mert nem tudtam, képes leszek-e elengedni magam és idegeskedés nélkül végigcsinálni a képzést. Az első nap főleg ismerkedéssel és az órák megismerésével telt, majd másnap kezdtük igazán gyakorolni a képzői feladatokat. A következő két hétben a kapott kisebb feladatok nekem mindenképp kihívást jelentettek, de nagyon örültem, hogy elgondolkoztattak és megismerhettem belőlük leendő képzőtársaim gondolatait. A második hétvégén már minden sokkal olajozottabban ment, mint az elsőn. Engem azon a szombat délelőttön a legjobban a kis „lelkizős” játékunk érintett meg. Mivel akkor rájöttem, hogy ez egy olyan közösség, ahol nem kell a félelmeimet magamban tartanom, és nyugodtan kiadhatom magamból, ami nyomaszt. Miután ez megtörtént, én már ellazultam és bár teljesen nyugodt nem lettem, hiszen a vizsga még hátra volt, de mindenképp éreztem, hogy képes leszek megcsinálni. A másnapi vizsga könnyű ugyan nem volt, de szórakoztató mindenképp, és úgy hiszem, elégedetten távoztunk a diplomaosztó után.

Tehát számomra remek élményt nyújtott a képzés. Lehetőségem volt megismerni 22 új barátot, akikkel már alig várom, hogy órákat tarthassak. Bízom benne, hogy ezek az órák sikeresek lesznek. És ha azok lesznek, azt nagy részben Júdának köszönhetjük. Amikor őt néztem tanítás közben, arra gondoltam, hogy remélem nekem is sikerül talán így tanítanom. Egy olyan nyitott és oldott közösséget formált belőlünk, ahol már régen éreztem magam ilyen kényelmesen. Ezt a két hétvégét, az összes komolyságával és vidámságával, én biztos sokáig fogom az emlékezetemben őrizni.

Bartha Béé összefoglalója:

Januárban és februárban egy-egy hétvégén át tartott a Képzők képzése 4.0. A képzésnek a budapesti Eötvös Gimnázium adott otthont. Az Amnestyvel és az Emberi jogi képzésükkel ősszel kerültem kapcsolatba, amikor a nagybátonyi tanodásoknak tartották meg az első foglalkozásokat. Annyira megtetszett a tematika, a téma és az egész szervezet szellemisége, hogy eldöntöttem, ha ismét lesz képzők képzése, akkor elmegyek, és kipróbálom magam. Így kerültem januárban az Eötvös gimibe.

26 különböző korú, nemű és teljesen különböző emberrel találtam szemben magam, amikor az ismerkedős játékba belevágtunk. Először elég furcsának éreztem a dolgot, meg az első játékot, de nagyon gyorsan elillantak a fejemből a furcsa gondolatok. Nagyon jók voltak a bemelegítő játékok, élvezte őket mindenki. Az első nagy blokk után már éreztem, hogy nagyon jó helyen vagyok, és sok olyan dolgot fogok megtanulni, ami a későbbiekben nagyon hasznos lesz. És tényleg így is lett!

A képzés első hétvégéjén átvettük a tematika első felét, megismerkedtünk az Ellenség-óra felépítésével, az Összponttal és az Összpont módszertanával. És nagyon sokat nevettünk. Mondjuk, ez az összes napra igaz volt, nem csak a kezdésre.

A képzés második hétvégéjén a hangsúly a gyakorláson volt, és azon, hogy párban is tudjunk működni, hiszen ez az éles helyzetekben nagyon fontos. Véletlenszerűen lettünk összesorsolva, és így próbáltuk ki magunkat a foglalkozások levezetésében. Ez a rész is nagyon jó hangulatban zajlott. Szituációs gyakorlatokkal zártuk a képzés hivatalos részét, majd egy kis kötetlen beszélgetés keretén belül folytattuk az estét a csoporttal.

A képzés utolsó vasárnapján került sor a várva várt vizsgára. A vizsga idejére mindenki visszaváltozott vizsgázó kisdiákká, mert teljesen olyan hangulat uralkodott a teremben és a folyosón is. Pedig egyáltalán nem volt nehéz a vizsga. Egy 48 kérdést tartalmazó teszttel küzdöttünk meg az első körben. Ezt nagyon szépen abszolválta a kis csapat. De ugyanígy minden feladatot sikeresen megoldottunk, sokat nevettünk és nagyon komolyan vettünk minden kihúzott szituációt. A vizsga után került sor az értékelésre és a diplomaosztóra, ahol hivatalosan is képzővé váltunk.

Ezalatt a két hétvége alatt nagyon jó kis csapat jött össze, nagyon értékes és nagyszerű emberekkel. Akikben az a közös, hogy szeretik ezt csinálni és lelkesek.

Külön köszönet illeti a csapaton kívül a mi nagyszerű képzőnket, Pénzes Júdát, aki nélkül nem lett volna ennyire fantasztikus ez a 4 nap.

Bejegyzés helye:Emberi jogi oktatás