Az UNICEF adatai szerint a burkina fasói nők 52 százaléka már 18, 10 százaléka pedig 15 éves kora előtt házas. Lányok némelyikét már 11 évesen házasságba kényszeríti a családjuk.

1. Mi az a kényszerházasság?

Amikor a partnerek közül egyik vagy egyik sem saját akaratából vállalja a házasságot, hanem mert nyomást gyakorolnak rá: erővel, fenyegetéssel vagy erőszakkal veszik rá arra. Burkina Fasóban ez leggyakrabban a lányokat és a fiatal nőket érinti.

2. Mennyire rossz a helyzet Burkina Fasóban?

Burkina Fasóban a kényszerházasság még most is nagyon elterjedt, főként a vidéki részeken. Az UNICEF adatai szerint a nők 52 százaléka már 18, 10 százaléka pedig 15 éves kora előtt házas.

3. Hány évesek a házasságra kényszerített lányok?

Burkina Fasóban az Amnesty által megkérdezett lányok némelyikét már 11 évesen házasságba kényszerítették. A lány és jövendőbelije közti korkülönbség óriási is lehet, néhány esetben a menyasszony 30-50 évvel is fiatalabb a partnerénél.

4. Miért éppen a lányok azok, akik különösen gyakran kényszerülnek már nagyon fiatalon házasságba?

Az emberek a kényszerházasságot úgy képzelik, mint ami megszilárdítja az egyes társadalmi csoportok vagy családok közötti kapcsolatot. Bizonyos esetekben a házassági ígéretet már a lány születésekor vagy gyerekkorában megteszik. Gyakran megesik, hogy a lány szülei hozományt kapnak a férjtől vagy annak családjától. A fizetség régióról régióra változik, és a család jövedelmétől is függ, de lehet pénz, mezőgazdasági terület vagy akár haszonállat is.

5. Mi történik a lányokkal a házasság megkötése után?

Elvárják tőlük, hogy annyi gyereket szüljenek, amennyit csak a férjük akar, tekintet nélkül az ő akaratukra vagy arra, hogy a korai terhesség az életüket vagy az egészségüket is komoly veszélybe sodorhatja. Gyerekeket nevelnek, amikor gyakran még maguk is gyerekek. Amint megházasodtak, a lányoktól elvárják, hogy elvégezzék a ház körüli teendők legnagyobb részét, így a takarítást, főzést vagy munkát a farmon. Nagyon kevesüknek adatik meg, hogy iskolába járhasson vagy az otthonitól különböző munkát végezzen. Sokan olyan házasságba kényszerülnek, ahol a férfinak egynél több felesége van, így második vagy harmadik feleség lesz belőlük.

6. Milyen egészségügyi kockázatai vannak a korai házasságnak?

A fiatal korban házasságra kényszerített nőkkel szembeni fizikai és szexuális erőszak általános jelenség. Különösen nagy aggodalomra ad okot a fiatal lányok – akik teste még amúgy sem készült fel arra, hogy kihordjon egy gyereket – terhessége során fellépő nagyszámú komplikáció. Néhány lány bele is hal az elakadt szülésbe, vagy olyan életveszélyes sérülést szenved, mint a szülési fekély, aminek eredménye akár inkontinencia is lehet.

7. Milyen hatással van ez a jövőjükre?

Burkina Fasóban a lányok 64,2%-a részesül oktatásban, azonban sokuknak idő előtt ott kell hagyniuk az iskolát, hogy férjhez mehessenek, házimunkát vagy más feladatot végezzenek. Mire betöltik a 19 éves kort, a legtöbb lány már feleség, a fiatal nők majdnem fele pedig már anya.

8. Milyen törvény vonatkozik Burkina Fasóban a korai kényszerházasságokra?

A korai kényszerházasságok illegálisak, de a törvényt nem tartatják be szigorúan. Az egyik probléma az, hogy a törvény nem terjed ki a hagyományos, vallási alapú házasságokra, amik pedig rendkívül gyakoriak. Sok 17 évesnél jóval fiatalabb lány megy férjhez tradicionális keretek között. A törvény diszkriminatív a lányokkal szemben: a házasság a lányok számára a 17., míg a fiúk számára a 20. év betöltéséhez kötött. 15 év alatti lányok, illetve 18 év alatti fiúk akkor házasodhatnak, ha a bíróság engedélyt ad, bár ezt az utat kevesen választják, mivel nagyon sok házasságot tradicionális módon kötnek.

Segíts az áldozatoknak. ÍRD ALÁ!

Bejegyzés helye:Levélíró Maraton